Sport

Mi lenne az argentinokkal Messi nélkül?

Az argentinok maguknak tették nehézzé az utolsó húsz percet

Az argentin válogatott jutott másodikként a negyeddöntőbe, miután 2–1-re legyőzte al-Rajjanban az ausztrálokat. Az Albiceleste következő ellenfele a holland válogatott lesz.

Mi lenne az argentinokkal Messi nélkül?
Lionel Messinek ez volt az első gólja a vb-k egyenes kieséses szakaszában
Fotó: AFP/Alfredo Estrella

Óriási fölényben játszott az argentin válogatott a katari világbajnokság második nyolcaddöntőjében, az ausztrál Socceroos ellen az első hetven percben. Csak az volt a kérdés, mikor születik meg az első gól. A 35. percben megszületett a válasz.

Lionel Messi akkor szerezte meg a vezetést, az 1000. élvonalbeli vagy válogatott mérkőzésén lőtte az első, a világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában szerzett találatát. Kilencedik vb-góljával megelőzte Diego Armando Maradonát az argentin örökrangsorban.

Az ausztrálok nem mertek nyíltan futballozni, abban reménykedtek, hogy hátha ki tudják bekkelni a kilencven, majd a további harminc percet, de erre nem volt esélyük.

Az argentinok, különösen a vezetés megszerzése után, biztonsági játékot játszottak, semmit sem erőltettek, de így is növelték az előnyüket, miután Mathew Ryan kapus egyénieskedni akart, Julián Alvarez pedig elvette tőle a labdát, s kapuba lőtt. Alvarez mindössze az ötödik Manchester City-játékos, aki egynél több vb-gólt számlál, érdekes, hogy a további négyből is kettő argentin, Carlos Tévez és Sergio Agüero. 2006 óta ő az első argentin futballista, aki az első és a második világbajnoki mérkőzésén is szerzett gólt. (Németországban Hernán Crespo tette ugyanezt.)

Jellemző, hogy mennyire nem strapálták magukat feleslegesen, hogy mindössze négyszer találták el a kaput – ebből pedig két gólt szereztek.

Az ausztrálok egyszer sem találták el a kaput, de így is szereztek egy gólt, ahogyan mondani szokták, nem tehettek róla. Ki tudja, Craig Goodwin 23 méteres lövése hova ment volna, de azt tudjuk, hogy Enzo Fernández testéről a labda bepattant a bal alsó sarokba.

Ettől vérszemet kaptak az ausztrálok, Aziz Behich – a torna egyik legnagyobb cselsorozatát bemutatva – már lőni akart nyolc méterről, amikor Lisandro Martinez bevetődve szerelni tudott. A 97. percben az ausztrál Kuol elé került a labda, nyolc méteres lövését Emíliano Martínez nagy bravúrral védte.

Végül nyertek az argentinok, de érdemes arra gondolni, mi lett volna, ha Mat Ryan nem szórakozik a saját kapujánál.

A kétezres éveket tekintve, 2002-ben be sem jutottak az egyenes kieséses szakaszba, 2006-ban hosszabbításban verték meg Mexikót 2–1-re, 2010-ben 3–1-re, ugyancsak a közép-amerikai csapatot, 2014-ben hosszabbításban 1–0-val búcsúztatták Svájcot, 2018-ban 4–3-ra kikaptak a franciáktól. Röviden: ilyen könnyű dolguk az elmúlt két évtizedben csak egyszer, Dél-Afrikában volt.

Kapcsolódó írásaink