Sport

Klímatüntetők feküdtek keresztbe az úton a Touron

Megállították a mezőnyt, és mindenki visszakapta az előnyét/hátrányát, ami akkor volt, amikor a nyolc klímaharcos az úttesten keresztül feküdve, egymáshoz kötözve megakadályozta a Tour de France országúti kerékpáros körverseny tizedik etapjának rendes menetét. Még 28 km hátra volt a megéve-i célig a 148,5 km-es hegyi szakaszból.

Klímatüntetők feküdtek keresztbe az úton a Touron
Tüntetők zavarták meg a Tour legutóbbi szakaszát
Fotó: AFP/Belga Mag/David Stockman

Neutrális szakasz, így nevezik azt a részt a kerékpáros körversenyeken, amikor valami okból (földcsuszamlás, tüntetés, vonat érkezése miatti sorompó) a versenybírák leállítják a versenyt, és valahogy elérik, hogy az addig felhalmozott előnyöket visszakapva, máshonnét, máshogy, de folytatódhasson az országúti verseny. Erre volt példa a keddi hegyi szakasz is.

Úgy látszik, a hétfői pihenőnapot csak a profi kerekesek töltötték lazulással, a tüntetést szervezők – akik ugyanolyan trikóban jelentek meg, mint a Roland Garros tenisz Grand Slam tornán Párizsban pár hónapja – nyilván javában szervezkedtek.

A klímaaktvistákat a francia csendőrök elvezették a helyszínről
A klímaaktivistákat a francia csendőrök elvezették a helyszínről
Fotó: AFP/Marco Bertorello

Meg kellett oldják, hogy a semmiből kerüljenek elő a plakátjaikkal és rózsaszín füstjelzőjükkel, amit akkor élesítettek be, amikor odaért a mezőny eleje. Történetesen Alberto Bettiol, aki egymagában ügyesen kiszlalomozta őket, de a mezőnytől ezt nem lehetett elvárni. Gyors cselekvésre volt szükség, mert iszonyatos tömegbaleset lehetett volna belőle, ha akár csak a 24 fős élboly beléjük kerekezik.

Objektum doboz

A motoros versenybírák, rendfenntartók fülesén körbeért a riadólánc, és egyrészt megfogták a több részre szakadt mezőnyt, másrészt lekapdosták a tüntetőket az aszfaltról. Ezután percekig állt a verseny. Kiszámolták, kinek milyen előny jár, és Bettiol megkapta a 40 másodpercét az üldözők előtt, míg ez a boly is a többiekkel szembeni 7 perc 25 másodpercét.

A demonstrálók miatt meg kellett szakítani a versenyt, így a bringások kénytelenek voltak várakozni, amíg helyre nem állt a rend
A demonstrálók miatt meg kellett szakítani a versenyt, így a bringások kénytelenek voltak várakozni, amíg helyre nem állt a rend
Fotó: AFP/Belga Mag/David Stockman

A maradék szakasz már csak a bringázásról szólt. Bettiolt befogták 6,5 km-nél, tizenegyen is esélyesek voltak a győzelemre, de a négyes kategóriájú hegy végén már csak két kerékpáros között döntött a célfotó Magnus Cort Nielsen (EF Education-EasyPost) javára Nick Schultz-cal (BikeExchange-Jayco) szemben.

Objektum doboz

Az összetettben vezetőt megillető sárga trikót azonban meg tudta őrizni az etapon huszadik Tadej Pogacar (UAD), akinek az összideje 37 óra 11 perc 28 mp. Épp tizenegy másodperccel vezet a címvédő, kétszeres Tour-győztes, de még nagyon sok van hátra a háromhetes versenyből.

Magnus Cort Nielsen öröme a célfotóval elért szakaszgyőzelme után
Magnus Cort Nielsen öröme a célfotóval elért szakaszgyőzelme után
Fotó: AFP/Belga Mag/David Pentens

A nap hírei: sérülés miatt visszalépett a tavalyi negyedik, az ausztrál Ben O'Connor, a jelenleg is éllovas szlovén Tadej Pogacar már a második csapattársát vesztette el covidfertőzés miatt, tudniillik a szünnapi kötelező koronavírus-teszt az új-zélandi George Bennettnél is kimutatta a fertőzést a norvég Vegard Stake Laengen után, aki már szombaton kiszállt.

Sőt a cyclingtips oldal értesülései szerint Pogacar másik fontos hegyi segítője, a lengyel Rafal Majka tesztje is pozitív lett, de ő folytathatta a viadalt, mivel alacsony a „vírusterheltsége”.

Kapcsolódó írásaink

A hatodik nap után Pogacaré a sárga trikó

ĀA francia kerékpáros körverseny idei leghosszabb etapja, a Binche és Longwy közötti 220 kilométer még csak a hatodik szakasz volt, de a szerdai bukások után alaposan körül kellett nézni, ki maradt a mezőnyben

Erődemonstráció sárgában

ĀA pihenőnap után Dunkerque-ből, a dűnék templomából – immár francia terepen – folytatódott a Tour de France országúti kerékpáros körverseny a negyedik szakasszal.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom