Sport

A hatodik nap után Pogacaré a sárga trikó

A francia kerékpáros körverseny idei leghosszabb etapja, a Binche és Longwy közötti 220 kilométer még csak a hatodik szakasz volt, de a szerdai bukások után alaposan körül kellett nézni, ki maradt a mezőnyben.

A hatodik nap után Pogacaré a sárga trikó
Caleb Ewan megszédült a szalmabálák miatti bukásban, de folytatta
Fotó: AFP/Marco Bertorello

Az eseménydús Lille-Wallers–Arenberg-távon 11 kockaköves szektor tette elképesztően nehézzé a pályát, még a sárga trikós, összetettben vezető belga Wout van Aert (Jumbo–Visma) is bukott egy kanyar utáni kigyorsításnál, majd az eddigi négy etapot az első két hely valamelyikén záró bringás a kocsisoron, felzárkózás közben egy hirtelen befékező csapatautót is ki kellett kerülnie.

Ő nem sérült meg, és a hatodik szakaszon is sokáig erődemonstráció volt, amit csinált. Féltávnál az első helyről még kerékpárcserére is futotta az előnyéből (ez amúgy is másodpercek kérdése), ekkor már csak Jakob Fuglsang és a Tour legfiatalabbja, a 21 éves és 60 napos amerikai Quinn Simmons bírta tartani vele a lépést, egymást segítve jó esélyük volt a mezőny teljes leszakítására.

Nem mozgott túl jól az előző nap vesztese, a szlovén Primoz Roglic, aki szerdán egy, az útra besodródott biztosító szalmabála miatt esett nagyot az ausztrál sprinter Caleb Ewan és Jack Haig társaságában (utóbbinak több helyen eltört a csuklója, ezért feladásra kényszerült). Roglic megúszta vállficammal, amit egy székre ülve magának tett helyre. A csütörtöki rajt előtt a háromszoros Vuelta-győztes úgy nyilatkozott, nem gondolja, hogy elveszítette volna az esélyét a végső győzelemre, és a kilencedik helye kész csoda.

A bukás miatt hiányzók sorát gyarapította Daniel Oss, aki egy, az út szélén álló nézővel ütközött, és eltört a nyakcsigolyája. Csapata, a TotalEnergies közlése szerint a 35 éves olasz bringás néhány hétig egyáltalán nem mozoghat. Michael Gogl sem úszta meg komoly sérülések nélkül, ő az előtte haladó társán esett keresztül, és olyan szerencsétlenül ért földet, hogy a medence- és a kulcscsontja eltört. Az Alpecin–Fenix osztrák versenyzőjét Belgiumba szállították megoperálni.

A csütörtöki versenyre visszatérve, Van Aert dominált még a trión belül is. Begyűjtötte a húszpontos carignani sprint résztávot 145 kilométernél, aztán 11 kilométerrel a vége előtt beérte őt a mezőny, és teljesen kikészült, hétperces hátránnyal az ő Tourja ennyi volt.

A cirka harmincfős élboly elejét egy kisebb, de erős emelkedő rostálta meg, 5 kilométerrel a cél előtt Alexis Vuillermoz (Total-Energies) vezetett, a végén újabb tizenkét százalékos emelkedőt kellett megmászni, és ezen a szlovén Tadej Pogacar sprintelt a legjobban, 4 óra 27 perc 13 másodperccel nyert, és mától az elmúlt két év összetett győzteséé a sárga trikó.

Kapcsolódó írásaink

Erődemonstráció sárgában

ĀA pihenőnap után Dunkerque-ből, a dűnék templomából – immár francia terepen – folytatódott a Tour de France országúti kerékpáros körverseny a negyedik szakasszal.