Sport

Fellobbant a láng Pekingben, hivatalosan is megkezdődött a téli olimpia

Megkezdődött a XXIV. téli olimpia pénteken Pekingben: a február 20-ig tartó játékokat hivatalosan Hszi Csin-ping kínai elnök nyitotta meg.

Fellobbant a láng Pekingben, hivatalosan is megkezdődött a téli olimpia
Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi sízők viszik a nemzeti zászlót a magyar küldöttség élén a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 4-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A szóban forgó stadion az első sportlétesítmény a világon, amelyben a nyári után téli olimpiai nyitóünnepséget is rendeznek. A ceremónia első műsorszámában a február 1-i kínai holdújév megünneplése is helyet kapott. Később köszöntötték a rendező ország elnökét, Hszi Csin-pinget, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőjét, majd a kínai himnusz taktusaira felvonták a házigazda zászlaját.

A pekingi Nemzeti Stadion a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségének kezdete előtt 2022. február 4-én
A pekingi Nemzeti Stadion a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségének kezdete előtt 2022. február 4-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezt követően sorban bevonultak a résztvevő országok sportolói, a 34. helyen érkező tizennégy fős magyar küldöttség Johannes Brahms Magyar táncok című művének dallamaitól kísérve érkezett a küzdőtérre. A mieink két zászlóvivője az egyaránt alpesi síző Tóth Zita és Kékesi Márton volt.

„Nagy megtiszteltetés számomra a kiválasztás. Felemelő érzés, hogy az olimpia legmonumentálisabb eseményén vihetem a magyar zászlót” – nyilatkozta korábban Kékesi Márton az MTI-nek.

„Nem számítottam rá, hogy már az első olimpiámon ilyen kitüntetésben lesz részem. Ez lesz életem egyik legnagyobb pillanata és már nagyon várom!” – mondta Tóth Zita.

A bevonuló országok sorát Kína zárta. A játékokon 175 sportoló képviseli a rendező országot, mind a 15 sportágban indítanak versenyzőt.

A bevonulást követően az országok neveit tartalmazó hópelyhek kezdtek hullni az égből, majd ezeket a jelen lévő táncosok segítségével az egységet jelképezve egyetlen nagy hópihévé egyesítették.

Pekingben 91 ország 2871 versenyzője - köztük 14 magyar - indul. Az ötkarikás eseményen 15 sportág 109 versenyszámában avatnak győztest.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Buborékolimpia

ĀMa, magyar idő szerint 13 órakor a megnyitóval kezdetét veszi a téli ötkarikás játékok