Sport

Olimpiai rajt a járvány árnyékában

Megérkezett Liu Shaoang is, így teljes létszámmal készül az éremesélyes magyar válogatott a kínai fővárosban

A curling selejtezőivel elkezdődtek a versenyek a XXIV. téli olimpián Pekingben, ahol a pénteki megnyitó ünnepség előtt a legnagyobb ellenfél a koronavírus, eddig 232 résztvevőnek lett pozitív a tesztje.

Olimpiai rajt a járvány árnyékában
A curling vegyes párosok versenyével kezdődött az olimpia
Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Mindannyian biztonságban vagyunk, és nincs ok az aggodalomra” – jelentette ki Huang Csün, a pekingi szervezőbizottság járványügyi vezetője, aki szerint a zárt buborék rendszer jól működik, az olimpiai résztvevői teljesen el vannak különítve a kínai lakosságtól. A helyszínek között csak olimpiai járművel lehet közlekedni, sétálva nem, hiába van például nagyon közel, néhány száz méterre egymáshoz két csarnok, akkor sem. Várni kell a menetrend szerint járó buszokra.

A szállodát sem szabad elhagyni, csak a parkolóban található tesztelőállomásra lehet kimenni. Minden helyet kerítéssel vettek körül: van a biztonság miatt szöges kerítés, és van egy másik, ami csak a buborékrendszer határát jelzi. Ennek megsértése szigorú büntetést, karanténkötelezettséget, pénzbünte­tést vonhat maga után, akár az akkreditációt is elvehetik – számolt be a helyzetről az MTI tudósítja.

A járvány egyik legnagyobb vesztese az osztrák Marita Kramer, a női síugró-világkupa éllovasa, aki ugyan tünetmentes, de a hétvégi covidtesztje pozitív lett. S mivel az elutazás előtt négy negatív eredményt kellene produkálnia, az esélyes Kramer nem utazhatott el, és nem indulhat a szombati versenyen.

A svéd alpesisí-csapat két tagjának az érkezés után lett pozitív a tesztje, s habár a Svéd Olimpiai Bizottság nem volt hajlandó megnevezni a fertőzötteket, azt elárulták, hogy Sara Hector, a női óriásműlesiklás esélyese nincs köztük, így megküzdhet az aranyért a címvédő amerikai Mikaela Shiffrinnel.

Az már korábban kiderült, hogy a kétszeres olimpiai aranyérmes norvég Simen Hegstad Krüger nem tudja megvédeni 30 kilométeres skiatloncímét, miután elkapta a vírust. A kanadai műkorcsolyázó, Keegan Messing pedig két negatív teszteredményre vár, hogy Pekingbe utazhasson.

Az emelkedő koronavírusos esetszámok ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem készít vészforgatókönyvet a pekingi téli játékokra. „Nem határozunk meg küszöbértékeket. Nem konkrét számokban gondolkodunk, hanem abban, hogy mennyire függenek össze a pozitív esetek a buborékon belül” – jelentette ki Brian McCloskey, a NOB orvosi bizottságának vezetője, hozzátéve, hogy az akkreditált személyek számára létrehozott buborékban eddig nem akadtak egymással összefüggő esetek.

A szervezők szerint eddig 232 pozitív teszt született, ezekből 136-ot a repülőtéren állapítottak meg, 96-ot pedig a lezárt zónában.

McCloskey kifejtette, a fertőzöttek többsége nem panaszkodik tünetekre, 11-en azonban kórházba kerültek, de az ő állapotuk sem súlyos.

Jó hír, hogy csatlakozott a rövidpályás gyorskorcsolyázó csapatunkhoz az olimpiai bajnok Liu Shaoang, aki azért érkezett egy héttel később Pekingbe, mert korábban pozitív koronavírustesztet adott. Megérkezett a kínai fővárosba Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombaton megválasztott új elnöke is, aki azt mondta: megérzése szerint lesz magyar érem a pénteken kezdődő olimpián, és bízik benne, hogy nem is egy.

Három medált, két ezüst- és egy bronzérmet jósol a magyar sportolóknak a Nielsen adatelemző leányvállalata, a Gracenote. A cég novemberben még egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot várt a magyaroktól, az előrejelzés azonban januárra módosult, és azóta sem változott.

Kapcsolódó írásaink

Magyar–kínai zászlót lengetne Liu Shaolin

ĀMiután minden akadály elhárult, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-váltóval olimpiai bajnok Liu Shaoang kedden este a válogatott után indulhatott a pekingi téli olimpiára. Nem éppen ideális a szombati első szereplés előtt, de legalább ott lehet