Sport

Buborékolimpia

Ma, magyar idő szerint 13 órakor a megnyitóval kezdetét veszi a téli ötkarikás játékok

Olimpiatörténeti újdonságot, kuriózumot jelent majd az a mai pillanat, amikor Hszi Csin-ping kínai államfő megnyitja a 2022-es téli olimpiai játékokat. Soha korábban – az elmúlt közel száz évben – nem rendezett egy város nyári, majd téli olimpiát is. Peking az első.

Buborékolimpia
A slopestyle hódeszkások is elkezdték tesztelni a Kenting Havas Parkot Csengcsia-kouiban
Fotó: AFP/Marco Bertorello

A kínai főváros 2015. július 31-én, a NOB malajziai kongresszusán nyerte el a 2022-es téli olimpia rendezési jogát, már alig (sem) emlékszünk arra, hogy Peking mindössze négy szavazattal előzte meg Almatit, Kazahsztán korábbi fővárosát, legnagyobb városát. Aligha kell hangsúlyozni, még sok szempontból más volt a világ akkoriban. Azt sem tudtuk, mi a koronavírus, és a nyugati országok egy része, valamint az Egyesült Államok nem mumust és ellenséget látott Kínában.

A NOB akkori közleményében hangsúlyozta: „Pekingnek az olimpiai faluba, sporthelyszínekbe és egyéb infrastruktúrába való beruházásra javasolt költségvetése összesen 1,5 milliárd dollár – ez lényegesen kevesebb, mint az előző olimpiáké. A tervezett költségvetést teljes mértékben ellensúlyozni kell a jegyeladásokból, marketingszponzorációból és egyéb bevételekből. A NOB további, mintegy 880 millió dolláros hozzájárulásának köszönhetően Peking bízik abban, hogy a rendezés nullszaldós lesz, vagy profitot termel.”

A költségek nem szaladtak el annyira, mint 2008-ban, Kína első olimpiája esetében, de a mostani helyzet – a jegybevételek elmaradása, a külföldi turisták hiánya, az egészségügyi, biztonsági költségek drasztikus emelkedése – nyilvánvalóan veszteségessé teszi majd az eseményt.

Mondhatni ez legyen a kínaiak baja, nekünk, Magyarországról szurkolóknak, az előttünk álló bő két hetet a televízión vagy az interneten követők számára vélhetően a hangulat lesz a legfurább. Augusztusban, a tokiói napok alatt már tapasztalhattunk hasonlót, de nem lehet az ilyesmihez hozzászokni. Jelen állás szerint erősen korlátozott számban meghívott csoportok azért bemehetnek a versenyekre, de elképesztő a biztonsági előírások miatti fegyelem. A kulcsszó a buborék.

A járvány befolyásolja a versenyzői kört is, de talán egyetlen más sportágban sem írta át annyira az esélyeket, mint a férfi jégkorongtornán. Miután az NHL nem engedte el a játékosokat az olimpiá-ra – a tengerentúli liga játékosai egyébként négy éve, Dél-Koreában is hiányoztak –, ismét az európai csapatok az esélyesek, elsősorban a címvédő orosz.

A nevezési adatok alapján 91 nemzet csaknem 3000 sportolója versenyez – néhányan már szerda óta. A nyári játékokhoz hasonlóan itt is rendeztek selejtezőket a –2. és a –1. napon – a tizenöt sportág valamelyikében, összesen 109 aranyéremért.

Az olimpiát három helyszínen rendezik, a havas versenyeket tekintve jellemzően műhavon. Noha Csengcsiakouban volt némi természetes havazás a múlt héten, elképzelhetetlen mennyiségű műhó készül a versenyekhez. Becslések szerint csak Jencsingben 225 millió liter vizet használtak-használnak fel. Peking ad otthont a terem- vagy csarnoksportoknak – a curlingnek, a gyorskorcsolyának, a műkorcsolyának és a jégkorongnak –, valamint a nyitó- és a záróünnepségnek.

A fővárostól 75 kilométerre található Jencsing a bob, a szkeleton és a szánkó, valamint az alpesi sí versenyeinek házigazdája. A Pekingtől 180 kilométerre lévő, a mongol határhoz közeli Csengcsiakou hegyei között tartják majd a freestyle sí- és snowboardeseményeket, a síugrást, a sílövészetet és a sífutást.

Talán meglepő – bár kétségtelen, hogy Kína nem uralja a téli sportágak nagy részét –, hogy az Egyesült Államok (224), Kanada (215) és az orosz sportolók csapata (212) is nagyobb létszámú küldöttséggel indul, mint a rendező ország (174). Az ötödik legnagyobb delegáció a svájciaké (167) lesz. Két ország, Haiti és Szaúd-Arábia a története során először küldött versenyzőt a téli olimpiára.

Az 1928-as téli olimpia megnyitóünnepségén St. Moritzban volt először a magyar csapatnak zászlóvivője. Akkor a sífutó Szepes Gyula kapta ezt a nemes feladatot. Ma két alpesi síző, Kékesi Márton és Tóth Zita viszi a magyar küldöttség zászlaját a pekingi Madárfészek stadionban. Alpesi síző legutóbb 1994-ben Lillehammerben vitte a nemzeti lobogót, Bónis Attilát a gyorskorcsolyázó Egyed Krisztina követte az ez utáni két olimpián.

A duplázók közt van a jégtáncos Tóth Attila (1988, Calgary és 1992, Albertville). A talán legismertebb zászlóvivőnk a műkorcsolyázó Almássy Zsuzsa volt (1972, Szapporo). A pekingi duóból Kékesi Mártonnak ez a második olimpiája, Tóth Zita újonc. Az éremesélyes rövidpályás gyorskorcsolyázók szóba sem kerülhettek zászlóvivőként, mivel már szombaton, az első hivatalos versenynapon szerepelnek. A XXIV. téli olimpia nyitóünnepsége (magyar idő szerint) ma 13 órakor kezdődik.
(MK)

A magyar indulók

Alpesi sí: Kékesi Márton (műlesiklás, óriás-műlesiklás), Tóth Zita (műlesiklás, óriás-műlesiklás)
Hódeszka: Kozuback Kamilla (félcső) Műkorcsolya: Scsetyinyina Júlia, Magyar Márk (páros)
Rövidpályás gyorskorcsolya: Krueger John-Henry (500 m, 1000 m, 1500 m, férfi váltó, vegyes váltó), Liu Shaoang (500 m, 1000 m, 1500 m, férfi váltó, vegyes váltó), Liu Shaolin Sándor (500 m, 1000 m, 1500 m, férfi váltó, vegyes váltó), Nógrádi Bence (férfi váltó), Varnyú Alex (férfi váltó), Jászapáti Petra (500 m, 1000 m, 1500 m, vegyes váltó), Kónya Zsófia (500 m, 1000 m, 1500 m, vegyes váltó)
Sífutás: Kónya Ádám (szabadstílusú egyéni sprint, klasszikus stílusú 15 km, tömegrajtos szabadstílusú 50 km), Pónya Sára (klasszikus stílusú 10 km)

Tegnap a síakrobaták is megkezdték a selejtezőket. Mogulban (más szóval buckasí) a nőknél harminc indulóból hárman nem értek célba. A legjobb tíz közül a legjobb az ausztrál Jakarta Anthony lett. Ő és társai már döntősek, míg az újabb tíz helyről a vasárnapi második forduló dönt. Az orosz Polina Csudinova (képünkön) a 17. helyről várja a folytatást. Még aznap lemegy a finálé is. A férfiaknál a szakág koronázatlan királya, a címvédő, hatszoros világbajnok és több mint 70 világkupaversenyen győztes kanadai Mikael Kingsbury nyújtotta a legjobb produkciót a csengcsiakoui Titkos Kert névre keresztelt síakrobatikai pályán. Itt csak ketten estek ki, de ők is ott lehetnek a szombati második kvalifikáción, és ha továbbjutnak, az ottani idő szerinti esti döntőben. A 250 méteres buckákkal és két ugratóval tűzdelt mogulpályán a gyorsaság, a kontrollált sízés és a két trükkös ugrás nehézsége számít. (MK)
Fotó: AFP/Ramil Sitdikov

Tegnap a síakrobaták is megkezdték a selejtezőket. Mogulban (más szóval buckasí) a nőknél harminc indulóból hárman nem értek célba. A legjobb tíz közül a legjobb az ausztrál Jakarta Anthony lett. Ő és társai már döntősek, míg az újabb tíz helyről a vasárnapi második forduló dönt. Az orosz Polina Csudinova (képünkön) a 17. helyről várja a folytatást. Még aznap lemegy a finálé is.

A férfiaknál a szakág koronázatlan királya, a címvédő, hatszoros világbajnok és több mint 70 világkupaversenyen győztes kanadai Mikael Kingsbury nyújtotta a legjobb produkciót a csengcsiakoui Titkos Kert névre keresztelt síakrobatikai pályán. Itt csak ketten estek ki, de ők is ott lehetnek a szombati második kvalifikáción, és ha továbbjutnak, az ottani idő szerinti esti döntőben. A 250 méteres buckákkal és két ugratóval tűzdelt mogulpályán a gyorsaság, a kontrollált sízés és a két trükkös ugrás nehézsége számít.
(MK)

Kapcsolódó írásaink