Sport

Morata tragikus hős lett, Olaszország büntetők után jutott az Eb döntőjébe

Olaszország egy küzdelmes mérkőzésen 1-1-es rendes játékidőt követően büntetőkkel 4-2-re legyőzte Spanyolországot a labdarúgó Európa-bajnokság keddi, londoni elődöntőjében, így bejutott a torna fináléjába, amire július 11-én kerül majd sor.

Morata tragikus hős lett, Olaszország büntetők után jutott az Eb döntőjébe
Óriási olasz öröm a győztes büntetőpárbaj után
Fotó: AFP/POOL/Andy Rain

Az olasz válogatott kezdőcsapata:

Objektum doboz

A spanyol kezdő tizenegy:

Objektum doboz

Az első negyedóra tapogatózó játékot hozott, nagy kockázatot egyik csapat sem vállalt, Barella ugyan az ötödik percben eltalálta a kapufát, de lesről lépett ki, így, ha bemegy, sem lett volna érvényes a találat. Nagyrészt a spanyolok birtokolták a labdát keresve a réseket az olaszok védelmén.

Az első ilyen rést a 14. percben Pedrinek sikerült megtalálnia a talján pajzson, a Barcelona tehetsége remek labdával ugratta ki a tizenhatoson belül az őrzőjét lerázó Oyarzabalt, aki viszont nem tudta jól átvenni labdát, így odalett a lehetőség. Egy perccel később Ferrán Torres eresztett meg egy lövést húsz méterről, de elég gyenge kísérlet volt, nemigen emelte meg Donnarumma kapus vérnyomását.

A 21. percben nagy helyzetet szórakozott el az olasz együttes: a bal szélen egy jó labdával Insigne lépett meg, Unai Simón kapus teljesen fölöslegesen rohant ki elé, az olasz csatár lövés helyett Barellához passzolt, akit pedig Busquets szerelni tudott a tizenhatos előtt.

Öt perccel később Dani Olmo tette próbára Donnarummát a túloldalon, a hispán támadó tizenegy méterről leadott lapos lövését azonban szépen védte az olasz kapus. A 39. percben ismét spanyol helyzet adódott, szép támadással törtek előre a fehér mezesek, aztán viszont pocsékul zárta le az akciót Oyarzabal, aki tizenöt méterről csúnyán az égbe lőtt.

Dani Olmo (balra) próbálja tartani a labdát Giorgio Chiellini mellett
Dani Olmo (balra) próbálja tartani a labdát Giorgio Chiellini mellett
Fotó: AFP/POOL/Laurence Griffiths

A félidő végén kétszer is megkavarta a spanyolokat Emerson, előbb labdát szerezve veszélyesen indult meg, Busquets csak szabálytalanul tudta megállítani, a következő támadásnál pedig Insignétől kapott jó labdát a brazil születésű balhátvéd, bal oldalról a rövid sarokra lőtt hat méterről, próbálkozása a felső kapufáról pattant fölé.

Kevés helyzetet és kiegyenlített játékot hozott az első félidő, így mondhatjuk, hogy a játék képe alapján igazságos döntetlennel vonulhattak pihenőre a csapatok.

Az első komolyabb lehetőség a spanyolok előtt adódott a második felvonásban: az 50. percben egy gyors kontra végén Dani Olmo adott középre, Ferran Torres elől hatalmasat mentett Di Lorenzo. Két percre rá Oyarzabal húzott befele jobbról Chiellini mellett, Busquetset játszotta meg, aki a tizenhatosról kevéssel csavart a léc fölé.

Nem sokkal később jött az olasz válasz, Chiesa tizenegy méterről próbálkozhatott, lövése Jordi Alba lába között utat talált a kapu felé, ám Unai Simón végül hárítani tudott.

Nem úgy 60. percben, amikor egy spanyol beadást könnyedén húzott le Donnarumma, aztán már dobta is támadásba a társakat: Insigne futott fel, aki szépen indította külsővel Immobilét, előle még Laporte egy gyönyörű becsúszással menteni tudott, de a labda Federico Chiesa elé került, aki nem sokat teketóriázott, és 12 méterről egy csel után parádésan tekert a hosszúba. Simónnak ezúttal esélye sem volt.

Federico Chiesa szerzett vezetést az olaszoknak
Federico Chiesa szerzett vezetést az olaszoknak
Fotó: AFP/POOL/Frank Augstein

Hamar jöhetett is volna a spanyol egyenlítő találat, Koke beívelése után Oyarzabal fejelhetett teljesen tisztán, azonban öt méterre a kaputól nem találta el a játékszert, hatalmas lehetőség maradt ki.

A 68. perc egy veszélyes olasz helyzetet hozott, Chiesa szép cselek után Berardit kínálta meg egy remek labdával, aki három méterről, kapásból lőtt, Simón bravúrral hárított.

Simón a nagy védések mellett időnként egészen hajmeresztő dolgokat művelt: a 78. percben például kifutva Insigne elé úgy rúgta el a labdát, hogy a saját védőjét találta el.

A 80. percben aztán egyenlítettek a spanyolok: Dani Olmo tálalt kiváló ütemben Morata elé, a csatár Chiellini mellől kilépve szépen kilőtte a jobb alsó sarkot.

A gólszerző Álvaro Moratát (elöl, 7-es mezben) ünneplik a csapattársak a spanyolok egyenlítő találata után
A gólszerző Álvaro Moratát (elöl, 7-es mezben) ünneplik a csapattársak a spanyolok egyenlítő találata után
Fotó: AFP/Anadolu/Ali Balikci

Lendületben is maradtak a fehér mezesek, két perccel később egy szöglet után Busquets fejelhetett, Donnarumma csak nézte, ahogy a labda elment a jobb kapufa mellett.

A hajrá már nem hozott újabb komoly helyzetet, így jöhetett a kétszer tizenöt perc ráadás.

A hosszabbítás első félidejének utolsó öt perc vált igazán izgalmassá: előbb Dani Olmo élesen középre lőtt labdáját követően mentett Donnarumma, a kipattanó után Busquets lábáról pattant tovább a játékszer, amely végül kicsivel a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Nem sokkal később megint Donnarummának kellett menteni, Moreno beemelt labdáját még sikerült is elpiszkálnia a kapusnak, aztán jött Olmo, aki az olaszok szerencséjére a blokkoló védőbe lőtt.

A ráadás második felvonása inkább az olaszokról szólt, többet támadtak, de az akciókba rendre hiba csúszott, érdemi helyzetekre nem futotta tőlük, ezért aztán a tizenegyesekre maradt a döntés.

Morata, a tragikus hős: a rendes játékidőben ő egyenlített, aztán a büntetőpárbajban elrontotta a maga tizenegyesét
Morata, a tragikus hős: a rendes játékidőben ő egyenlített, aztán a büntetőpárbajban elrontotta a maga tizenegyesét
Fotó: AFP/POOL/Andy Rain

A büntetőpárbajban az olaszoktól csak Locatelli rontott, a spanyoloknál viszont ketten is hibáztak: Olmo csúnyán fölérúgta a magáét, Morata gyenge tizenegyesét pedig Donnarumma védte, így Olaszország jutott a vasárnapi fináléba, ahol a holnapi angol-dán összecsapás továbbjutójával találkoznak majd.

Európa-bajnokság, elődöntő:
Olaszország-Spanyolország 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) - tizenegyesekkel: 4-2
London, Wembley Stadion, 57 811 néző, v.: Felix Brych (német)
Gólszerzők: Chiesa (60.), illetve Morata (80.)
Sárga lap: Tolói (97.), Bonucci (118.), illetve Busquets (51.)

Kapcsolódó írásaink