Sport

Bonucci és Chiellini, a Harvard professzorai

Belgium - Olaszország: 1-2

Olaszország nyerte meg az előzetesen legszorosabbnak, akár előre hozott döntőnek is nevezett negyeddöntőt – a Squadra Azzurra a végeredmény által mutatottnál magabiztosabban, nagyobb fölénnyel győzte le a FIFA világranglistáját vezető Belgiumot 2–1-re.

Bonucci és Chiellini, a Harvard professzorai
Chiellini és Bonucci biztosít, hogy Lukaku ne férjen Donnarumma közelébe
Fotó: AFP/Frank Hoermann

Nem csoda, ha az immár 32 mérkőzésen veretlen – soha korábban nem volt példa ilyenre példa a nemzetközi futball történetében – Squadra Azzurra szereplését már most, a torna későbbi kimenetelétől függetlenül is felállva ünnepli az olasz sajtó. A lapok egy része feltámadásról ír, felhívva a figyelmet arra, hogy a 2006-ban megnyert vb címet követően a 2012-es Eb-n ezüstérmes lett ugyan a csapat, de egyébként a legutóbbi másfél évtizedben nem tudott rangjához, hagyományaihoz méltón szerepelni.

A legtekintélyesebb sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport a hetvenes évek nagy olasz slágerét citálva Olaszország nagyszerűségét énekli meg: „Italia sei grande grande grande”. A „rózsaszín újság” a belgák elleni meccs után is osztályozta Mancini játékosait, Chiellini, Spinazzola, Jorginho, Verratti és Insigne is a nagyon magasnak számító 8-as osztályzatot kapta. Chiellinit, a sérülése után visszatért kapitányt külön is kiemeli szinte valamennyi értékelés: a La Gazetta a múlttal párhuzamot keresve írja, Giorgio Chiellini éppen olyan tökéletesen vette le a pályáról Romelu Lukakut, a legjobb belga támadót, ahogyan az 1982-es világbajnokságon Claudio Gentile hatástalanította Diego Maradonát.

Az olaszok veterán, összesen 219 (111+108) válogatottsággal rendelkező belsővédő-párjáról, Giorgio Chielliniről és Leonardo Bonucciról nyilatkozott José Mourinho is. Noha finoman szólva nem arról lett híres, hogy másokat dicsér, most újra időszerűnek látta feleleveníteni egy 2018. őszi híres mondását: „Mr. Bonucci és Mr. Chiellini nyugodtan mehetne a Harvardra, oktatni a világnak a belső védők játékát.” Bastian Schweinsteiger, a németek világbajnoka ugyancsak a világ legjobb védőpárjának nevezte a Juve két nagy és fantasztikus öregjét.

Vegyült azért némi üröm is a nagy olasz örömbe, a csapat, a sajtó és a szurkolók hada egy emberként kesereg az Euro 2020 egyik legjobb játékosa, Leonardo Spinazzola súlyos sérülése miatt. Az AS Roma védője – egy ártatlan szituációban – Achilles-ín-szakadást szenvedett a belgák elleni meccsen. Roberto Mancini meglehetősen lehangoltan nyilatkozta róla, hogy a torna egyik legjobbja nem ezt érdemelte, amikor pedig Spinazzola sérülése kezelése után visszatért a csapathoz, a társak felállva tapsolták.

Elismerés a kollégától, avagy még Unaí Simon is Yann Sommert látta a mezőny legjobbjának

Az Euro 2020 negyeddöntőjében még három gárda pályázott a torna meglepetéscsapata címre. Közülük csak Dánia jutott be az elődöntőbe, Ukrajna sima, Svájc viszont a lehető legszorosabb eredménnyel zárult mérkőzésen esett ki.  A svájciak a világbajnok franciák ellen megnyert tizenegyespárbaj után ismét szétlövésre kényszerültek. Azt, hogy a nagy tornákon (vagy akár a kupamérkőzéseken) a tizenegyespárbaj elsősorban mentális terhet jelent, mutatja: a Mbappéék ellen még hibátlan játékosok most nagyon gyenge végrehajtónak bizonyultak.

A spanyolok 1–1 után 3–1-re nyerték a párbajt. A statisztika sem szólt egyébként a hosszabbítás döntetlenje utáni párbajban a svájciak mellett: az Európa-bajnokságokon még soha nem fordult elő, hogy egy csapat egymás után két meccset is a futball orosz rulettjében nyerjen. (Világbajnoki példa is csak egyetlen akad, az 1990-es tornán Argentína nyert így előbb Jugoszlávia, majd Olaszország ellen.) Abban, hogy a győzelmet végül kiharcoló spanyolok Zakaria öngólja után nem tudtak a további 112 perc során újabb gólt vagy gólokat szerezni, oroszlánrésze volt Yann Sommernek, a svájci válogatott 32 éves kapusának.

Sommernek összesen nyolc nagy védése volt a mérkőzés során, több, mint bármely kapusnak az Eb meccsein. Az UEFA ennek ellenére a tizenegyespárbajban sikeresebb – és a mérkőzésen szintén remeklő – Unaí Simont választotta a találkozó legjobbjává. A baszk kapus a díj átvétele után kivételes sportszerűséggel nyilatkozta, hogy az elismerés szerinte inkább Sommert illetné, és talán felrémlett benne az is, a futballpályán milyen rövid az út a pokol és a mennyország, a horvátok elleni nyolcaddöntőben kapott fatális gól és a svájciak elleni hőssé válás között…
(AD)

Kapcsolódó írásaink

Szent Tamás túlnőtt a cseh druszákon

ĀMég soha nem telt el az Európa-bajnokságok történetében egy ország két elődöntőbeli szereplése között olyan hosszú idő, mint amennyit a dánok kivártak

Shaw-show

ĀAz angoloknak jutott a legkönnyebb feladat a negyeddöntőkben, és ők éltek is a lehetőséggel