Sport

Újra robbant a dán dinamit

A labdarúgó Európa-bajnokság egyik meglepetéscsapatának számító dán válogatott 2-1-re legyőzte Csehországot a kontinenstorna első szombati negyeddöntőjében, ezzel bejutott a legjobb négy közé.

Újra robbant a dán dinamit
A dánok vezető góljának szerzője, Delaney (középen) ünnepel a csapattársakkal
Fotó: AFP/POOL/Dan Mullan

A cseh kezdőcsapat:

Objektum doboz

A dánok kezdő tizenegye:

Objektum doboz

Már az ötödik percben, az első komolyabb helyzetből megszületett az első gól. Larsen - egyébként Kuipers bíró által jogtalanul megítélt - jobb oldali szögletét a fájdalmasan üresen hagyott Delaney fejelte gyönyörűen a jobb sarokba a tizenegyespont környékéről.

Tíz perccel később Damsgaard duplázhatta volna meg a dán előnyt: a Sampdoria játékosa Höjbjergtől kapott kiváló labdát, a kapus mellett el tudta emelni, a visszafutó Coufalnak azonban sikerült menteni a gólvonal előtt.

A 23. perc hozta el az első nagy cseh lehetőséget, Schmeichel rossz passzára Masopust csapott le, Holest hozta helyzetbe, aki hat méterről lőtt, de a dán kapus javított, szépen zárta a szöget és védett.

Az első félidő hajrájában aztán megszerezték második góljukat a dánok: a 42. percben Maehle adott gyönyörűen középre balról, a hosszún érkező Dolberg pedig kapásból, belsővel a léc alá továbbította a labdát.

A csehek remekül kezdték a második félidőt: előbb két lövéssel veszélyeztettek, ezeket még védte Schmeichel, aztán a 49. percben viszont már a dán kapus is tehetetlen volt: Patrik Schick Coufal beadása után nyolc méterről a jobb alsó sarokba lőtt. Schicknek ez volt az ötödik találata a tornán, ezzel beérte a góllövőlistát eddig egyedül vezető Cristiano Ronaldót.

Patrik Schick gólja a szépítésre volt csak elég a cseheknek
Patrik Schick gólja a szépítésre volt csak elég a cseheknek
Fotó: AFP/POOL/Ozan Kose

A félidő első negyed óráját követően rendezték soraikat a dánok, így már kevésbé tudott nyomást gyakorolni ellenfelére a cseh csapat, sőt, inkább kontrákból a skandinávoknak sikerült veszélyes támadásokat vezetniük.

A 80. percben eldönthette volna a meccset Dánia: Wass beadása után Poulsen veszélyeztetett, Vaclik azonban szépen hárított.

Három perccel később Maehle villant: Poulsentől kapott jó labdát, az ötös sarkáról lőhetett, de Vaclik kapus bravúrral szögletre rúgta a dán játékos kísérletét.

A hajrában ezt követően már nem alakult ki komoly gólhelyzet a kapuk előtt, maradt a 2-1, amivel a dánok jutottak a legjobb négy közé. Ez utoljára 1992-ben sikerült nekik, akkor emlékezetes módon meg is nyerték a kontinenstornát.

A dánok a szerdai, londoni elődöntőben a 21 órakor kezdődő, római Ukrajna-Anglia összecsapás továbbjutójával játszanak.

Európa-bajnokság, negyeddöntő:
Dánia-Csehország 2-1 (2-0)
Baku, Olimpiai Stadion, 16 306 néző, v.: Björn Kuipers (holland)
Gólszerzők: Delaney (5.), Dolberg (42.), illetve Schick (49.)
Sárga lap: Krmencik (84.), Kalas (86.)

Kapcsolódó írásaink