Sport

A dánoknak a meleggel és Schickkel kell elbírni

Ki állítja meg Patrik Schicket? Ez az alapkérdés a dán táborban. A csehek a négy mérkőzésükből eddig kettőt nyertek meg, egyszer pedig döntetlent játszottak.

A dánoknak a meleggel és Schickkel kell elbírni
Daniel Wass, a dánok védője kicsit hamleti pózban tekint a labdára
Fotó: AFP/Ozan Kose

Még ennél is fontosabb, hogy a Bayer Leverkusen csatára a 360 játékperc alatt négy gólt is szerzett, könnyű kiszámolni, meccsenként egy gól az átlaga. A hollandok elleni nyolcaddöntőben, talán nem udvariatlanság a kitétel: teljesen váratlanul, felnőtt mellé az élete mérkőzését játszó Tomás Holes – gól, gólpassz Budapesten –, de ettől még igaz: a cseh válogatott eredményessége Schicken múlik.

A 2019–2020-as idényben az RB Leipzig színeiben Gulácsi Péter, Willi Orbán és például a dán Yussuf Poulsen előtt játszó támadó a budapesti góljával beérte a csehek örökranglistáján négy góllal álló Vladimír Smicert – aki liverpooli karrierjén kívül arról is híres, hogy 25 éve, az angliai Eb alatt hazament az esküvőjére, s elvette a hetvenes évek egyik sztárjának, Ladislav Vizeknek a lányát –, s már csak Milan Baros áll előtte, aki a 2004-es portugáliai Eb-n öt gólig jutott. Schicket kérdezték, ő pedig válaszolta azt, amit ilyenkor kell: nem érdekli semmilyen gólrekord vagy éppen az, hogy Eb-gólkirály legyen, kizárólag a csapat sikere.

Ha már a csapatnál tartunk, a dánok egyénileg jobbak, ezt a csehek is tudják és elismerik, ezért csapatként akarnak eredményesek lenni. A prágai napilap, a Sport terjedelmes elemzést közölt az északi ország válogatottjáról, s ebben úgy fogalmazott: „Könyörtelen a helyzetkihasználásban, nagyon jól szervezett presszinget játszik, egységes a védekezése, s akad két kiemelkedő formában játszó játékosa, Höjbjerg és Maehle, akiknek a játéka nagy hatással van a csapat játékára.”

Mind a két válogatott otthon készült, majd csütörtökön kelt útra a távoli Bakuba, ahol az előrejelzések szerint 30 fokos melegben játszanak majd. Az előjelek inkább a cseheknek kedveznek, ha azt vesszük, hogy mindkét eddigi egymás elleni Eb-meccset megnyerték, igaz, 2000-ben és 2004-ben. Az pedig nagyon régen volt.

A várható kezdő csapatok. Csehország: Vaclík – Coufal, Celustka, Kalas, Kaderábek – Holes, Soucek – Masopust, Darida, Sevcík; Schick. Dánia: Schmeichel – Christensen, Kjær, Vestergaard – Wass, Höjbjerg, Delaney, Mæhle – Braithwaite, Dolberg, Damsgaard. Poulsen nem épült fel teljesen, de ha szükség lesz rá, be tud szállni a második félidőben.

Csehország–Dánia

Eb-negyeddöntő, Baku, 18.00
+ A csoportkörben Csehország a D csoport harmadik, Dánia a B csoport második helyén végzett. A nyolcaddöntőben Csehország – Budapesten – Hollandiát győzte le, Dánia pedig Wales ellen nyert.
 

A csoportmérkőzések során mindkét csapat három pontot szerzett, a mérlege egy győzelem és két vereség volt. Holland játékvezetői csapat dirigálja a meccset (Björn Kuipers lesz a vezetőbíró), pikáns, hogy a csehek az Oranje ellen jutottak tovább. A negyedik játékvezető is „érintett”, Szergej Karaszjov, aki a Puskás Arénában vezette a mérkőzést, egyébként kiválóan.

Jakub Jankto, a csehek középpályása „kikotyogta”, hogy a budapesti meccs után beszélt a dán Mikkel Damsgaarddal, aki klubtársa Olaszországban, a Sampdoriában. Gratuláltak egymásnak, és együtt örültek annak, hogy egyikük Eb-érmes lesz. Szerdán volt 25 éve, hogy Csehország Eb-döntőt játszott a Wembleyben. Dusan Uhrin, az ezüstérmes csapat kapitánya a prágai Sportnak nyilatkozva kiemelte, reméli, az utódok útja is Londonba vezet.

Kapcsolódó írásaink