Sport

Az Olimpico sokkal csendesebb lesz

Változnak az idők. Amikor Bob Paisley, a Liverpool legendás – s valaha volt legsikeresebb – menedzsere a bajnokcsapatok tornájának döntőjére utazott Rómába a csapatával, leszállva a Fiumicino repülőtéren, azt mondta a futballistáinak: „Én már jártam itt, még a háború alatt, katonaként. Itt mi mindig nyerünk.”

Az Olimpico sokkal csendesebb lesz
Az angolok még a bemelegítést is nagyon komolyan veszik, semmiben nem akarnak hibázni az Európa-bajnokságon
Fotó: AFP/Justin Tallis

Amikor a „háromoroszlánosok” eddig az Örök Városban Eb-mérkőzést játszottak (még 1968-ban, a szovjetek elleni bronzmérkőzést), akkor győztek is.

Most is azért mennek, de Harry Maguire, akit a németek elleni mérkőzés legjobbjának választottak udvarias és visszafogott. Dicsérte az ukránokat, közülük is elsősorban a West Ham United futballistáját, Jarmolenkót, és meg­-említette, hogy egy olyan riválist lát bennük, amelyik akar és mer is futballozni.

A római helyszínnek kevésbé örült, mint hajdanán Paisley, hiszen ez az a mérkőzés, amelyre az eddig csak Londonban játszó gárdának utaznia kell. „Sokkal csendesebb lesz minden, mint otthon, a Wembley-ben. Ott a szurkolók elképesztőek voltak, szinte felrobbant a stadion. Már csak azért is nyernünk kell, hogy mehessünk vissza hozzájuk, eléjük. Hogy mi játsszuk az egyik elődöntőt”– mondta.

Nincs olyan elemző vagy fogadóiroda, amelyik akár csak megközelítően annyi esélyt adna az eddig a rendes játékidőben egyetlen mérkőzésüket, az észak-macedónok ellenit megnyerő ukránoknak. Nem vitatva azt, hogy Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány – aki hajdanán a Chelsea játékosa is volt – elkötelezettségét a támadójáték iránt, azért inkább az angol támadó sor és az ukrán védelem csatájára lehet számítani.

Olekszandr Zincsenko, akit a svédek elleni győzelem után az UEFA a mezőny legjobbjának, a mérkőzés MVP-jének választott, a nyolcaddöntő nagy részében inkább támadó feladatot kapott, mintsem hogy alapszakmáját (balhátvéd) gyakorolta volna. Most azonban minden bizonnyal be kell segítenie a védekezésbe is, így pedig párharcokat vívhat majd klubtársával, a szintén a Manchester City alkalmazásában álló Raheem Sterlinggel, aki hármat is szerzett az angolok eddigi négy góljából. De találkozhat akár egy másik klubtárssal is, amennyiben Phil Foden is szerepet kap.

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya szerint „Andrij nagyszerű munkát végzett az ukrán csapattal”, amely idén már két nagyon figyelemre méltó eredményt is elért. Az egyiket az Európa-bajnokságon, ez volt a svédek elleni győzelem, a másik pedig egy márciusi bravúr a világbajnoki selejtezőkön, a franciák elleni 1–1. Már csak ezek miatt sem szabad könnyűnek ítélni a feladatot, vélik az angolok.

Ellentétben velük, az ukránok eddig már körbeutazták fél Európát. Az eddigi négy meccsük helyszíne sorrendben Amszterdam, kétszer Bukarest és végül Glasgow volt, most pedig Rómában lépnek pályára. Kérdéses, mennyi szurkoló előtt. Az angolokat óva inti a kormányuk, hogy útra keljenek, az Olaszországban érvényes karanténszabályok szerint vélhetően csak a célországban, s esetleg a környezőkben élő angolok biztathatják az Olimpicóban a három­oroszlánosokat.

Az ukránokkal hasonló a helyzet, akik az Egyesült Királyságban ott voltak a június 29-i, svédek elleni nyolcaddöntőn a Hampden Parkban, nem mehetnek Rómába. Mi több, Ukrajnából sem érdemes útra kelni, az olaszok egyelőre nem engedik be a „nem feltétlenül szükséges” okból onnan érkezőket az országba.

S hiába érvelne egy kijevi, lembergi, harkovi vagy éppen donyecki szurkoló azzal, hogy az ukrán válogatottat látni a labdarúgó Eb negyeddöntőjében, az igenis a „feltétlenül szükséges” kategóriába tartozik.

Ukrajna–Anglia

Eb-negyeddöntő, Róma, 21.00
+ A csoportkörben Ukrajna a C csoport harmadik, Anglia a D csoport első helyén végzett. A nyolcaddöntőben Ukrajna – hosszabbításban – Svédországot győzte le, Anglia pedig Németország ellen nyert.

Artem Dovbik, a Dnyipro fiatal támadója, a svédek elleni nyolcaddöntő 121. percében lőtte élete eddig legfontosabb gólját. Ez Eb-csúcs, eddig Michel Platini 1984-es, Portugália elleni találata volt a csúcstartó, amely a 119. percben született, 2–2-nél.

Ritka az, amikor olyan filmszerűen valósul meg egy álom, mint Raheem Sterlingé. A nagy elődhöz, John Barneshoz hasonlóan Jamaicában született, de ötéves kora óta Londonban, Wembley-ben élő támadó kamaszként a karjára tetováltatta a Wembley Stadiont, hogy itt szeretné egyszer majd játszani élete meccsét. Az Euro 2020-on Sterling az angolok eddigi négy, a Wembley-ben játszott mérkőzése közül hármon gólt szerzett (az angolok négy góljából hármat a tornán), és Rómából az útja az elődöntőre és a döntőre újra a Wembley-be vezethet.

Kapcsolódó írásaink