Sport

Granit Xhaka nem játszhat a spanyolok ellen

A svájciak esetében a Spanyolország elleni mérkőzés tétje, hogy a Natinak becézett válogatottjuk a tornán „csak” minden idők legjobb Eb-szereplését produkálta a negyeddöntőbe kerüléssel, vagy emeli a lécet, és minden idők legjobb svájci nagytornás szerepléseként – három vb-negyeddöntő után – bejut-e az elődöntőbe.

Granit Xhaka nem játszhat a spanyolok ellen
Shaqiri a fókuszban, még Xhaka is rá figyel. A Liverpool csatárára kulcsfeladat vár a spanyolok ellen
Fotó: AFP/Kirill Kudravtsev

Vladimir Petkovic csapatának nem lesz egyszerű dolga. Bár a szentpétervári mérkőzésen egyébként is esélyesebbnek tűnnek a spanyolok, tovább rontja Svájc helyzetét, hogy nem játszhat a helvétek legjobb futballistája, Granit Xhaka. Az Arsenal játékosa, aki a bukaresti sajtótájékoztatón maga árulta el, hogy José Mourinho AS Romájába tart, a franciák elleni mérkőzés 76. percében második sárga lapját kapta (az elsőt még Törökország ellen szedte össze) és ezzel kizárta magát a Gazprom Arénában rendezendő meccsről.

A középpályás karmester hiányzását azért is sajnálhatják a sváj­ciak, mert az Eb-n – a mért adatok alapján – valamennyi játékos közül ő nyújtotta a legjobb teljesítményt az előrejáték sebességében és pontosságában. Még egy adalék, hogy a svájciak mennyire tartják fontosnak Xhaka szerepét a csapatban: a zürichi Blick szójátékkal igyekszik buzdítani Denis Zakariát, aki a hiányzó középpályás helyére léphet: „Denis, mach uns den Xhakaria!” – biztatja a bulvárlap a Borussia Mönchengladbach 191 centis játékosát, ami, szabad fordításban nagyjából úgy hangzik: „Denis, csinálj nekünk Xhakariát!”

A svájciak negyeddöntős helyét természetesen nem fenyegeti veszély, inkább csak különlegesség, hogy már több mint 240 ezer tiltakozó írta alá a Les Lignes Bougent nevű oldalon azt a petíciót, hogy ismételjék meg a Svájc-Franciaország mérkőzést, mert Yann Sommer nem a vonalon, hanem előrébb állt, amikor kivédte Kylian Mbappé tizenegyesét.

Yann Sommer, Jonas Omlin, Yvon Mvogo és Gregor Kobel, a sváj-ci keret négy kapusa napszemüvegben védett az edzésen. Az elemmel működő segédeszköz egy lassító effektust hoz létre, amely fejleszteni hivatott a kapusok anticipációs képességét. A japán Vision­Up cég eszközei darabonként körülbelül 135 ezer forintba kerülnek – persze ha garantálná a továbbjutást, minden pénzt megérne.

A spanyoloknál Morata körül pezsgett az élet, a középcsatár talányosan azt mondta, hogy tökéletesen tisztában van azzal, hogy miért fütyülik őt saját szurkolóik, de csak a torna után mondja el. Luís Enrique kapitány nem szenved kóros szerénységben. Az AS-ben olvasható magabiztos mondata: „Még nem láttam jobbat a spanyol csapatnál ezen az Eb-n.”

Svájc–Spanyolország

Eb-negyeddöntő, Szentpétervár, 18.00
+ A csoportkörben Svájc az A csoport harmadik, Spanyolország az E csoport második helyén végzett. A nyolcaddöntőben Svájc tizenegyespárbajban nyert Franciaország ellen, Spanyolország Horvátország ellen győzött hosszabbításban.

Svájc válogatottja a legutóbbi 22 meccséből mindössze egyet nyert meg a spanyolok ellen. Igaz viszont az is, hogy a legutóbbi tíz év három találkozójából kettő döntetlenre végződött. Más szemüvegen keresztül nézve a svájciak nagy szériában vannak, a legutóbbi 11 tétmeccsükből csak egyet veszítettek el, és ilyen eredményesen, mint amit a negyeddöntőbe jutás jelent, legutóbb 1954-ben, a hazai rendezésű vb-n szerepeltek.

Spanyolország az Európa-bajnokságok történetében nyolcadszor szerepel negyeddöntőben, ebből ötször veszített. Igaz, a három megnyert negyeddöntő után meg sem állt az aranyéremig.

Kapcsolódó írásaink