Sport

A hatékonyság döntött Anglia javára

Gareth Southgate, a labdarúgó Európa-bajnokságon negyeddöntős angol válogatott szövetségi kapitánya szerint fizikailag és mentálisan is nagy árat fizettek a hétfői nyolcaddöntőben, amikor Londonban 2-0-ra legyőzték Németországot.

A hatékonyság döntött Anglia javára
Raheem Sterling már a harmadik gólját is megszerezte
Fotó: JOHN SIBLEY / POOL / AFP

A szakember elmondta: az öltözőbe érve már a következő találkozójukról, a szombati negyeddöntőről beszélgettek. Az csak később derült ki, hogy ellenfelük Ukrajna lesz, amely hosszabbításban búcsúztatta Svédországot Glasgow-ban.

„Hatalmas munkát végeztünk, de fizikailag és mentálisan is nagy árat fizettünk érte. Mindenekelőtt ezeket kell pótolnunk” - mondta, majd utalt arra a történelmi tettre, hogy az angol válogatott világeseményen az 1966-os világbajnoki döntő óta, kieséses szakaszban először tudta legyőzni a németeket. Hozzátette: csapata előtt a negyeddöntős szerepléssel nagy lehetőség adódott, és megvan az esély arra, hogy még tovább írják a történelmet.

A találkozóról kifejtette, úgy készültek, hogy türelmesnek kell lenniük, mert Toni Kroos vezérletével kezdetben a németek diktálják majd az iramot, és irányítják a mérkőzést.

„A párharcokban szerettünk volna nyomást gyakorolni az ellenfélre, és a szélsőhátvédeink kiválóan végezték el a feladatukat, amivel kellő alaphangot adtak. Aztán meglett az egyensúly, labdával is egyre bátrabbak voltunk, és a megfelelő pillanatokban vezettünk gyors ellenakciókat” - mondta.

A mérkőzés legjobbjává választott Harry Maguire azt emelte ki, hogy a labda nélkül és labdával is bátornak kellett lenniük, az ellenfélnek pedig nem adtak arra lehetőséget, hogy könnyen birtokolja a labdát, és rengeteg párharcot kezdeményeztek.

Hozzátette: kiváló játékosokkal rendelkeznek, de igazi erejük a csapategységben van, ami leginkább Southgate érdeme.

Az Eb-n negyedszer is érintetlen maradt az angolok kapuja - az Eb-k történetében ez második csapatként sikerült nekik a németek 2016-os szereplése után -, Maguire ezzel kapcsolatban elmondta, ez szép teljesítmény, de a lényeg mégis a győzelem.

Angol drukkerek a Wembley-ben, a Németország elleni nyolcaddöntőn
Angol drukkerek a Wembley-ben, a Németország elleni nyolcaddöntőn
Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON /

Anglia megőrizte veretlenségét 1966 óta hazai pályán világversenyeken - 10 győzelem és 5 döntetlen a mérlege -, és mind a 15 összecsapását a Wembleyben vívta. Ukrajnával viszont Rómában találkozik, továbbjutás esetén pedig visszatérhet Londonba.

Az angolok első találatát Raheem Sterling szerezte, aki már harmadszor volt eredményes a tornán. Anglia mind a 13 mérkőzését megnyerte, amelyeken Sterling betalált, a csatár pedig a Wembleyben veretlen maradt a válogatott tagjaként, 23 győzelem és 3 döntetlen a mérlege.

A németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw ezzel a találkozóval búcsúzott a nemzeti együttes kispadjától, amelyen 198 alkalommal ült. Nála többször csak Óscar Tabárez irányított válogatottat, a szakember 219 alkalommal volt Uruguay szakvezetője. Löw a jövőjét firtató kérdésre elmondta, elérkezett az idő, hogy máshol találjon motivációt, de még nincsenek konkrét tervei.

„Tizenöt évnyi ilyen nehéz és felelősséggel járó munka után szünetet kell tartani” - mondta. A válogatottról közölte, néhány futballista a következő Eb-n lesz pályafutása csúcsán, így „érettebb, tapasztaltabb és kíméletlenebb” csapatra számít.

A mérkőzés legnagyobb német helyzetét kihagyó Thomas Müller öleli az utolsó meccsén irányító szövetségi kapitányt, Joachim Löwöt
A mérkőzés legnagyobb német helyzetét kihagyó Thomas Müller öleli az utolsó meccsén irányító szövetségi kapitányt, Joachim Löwöt
Fotó: CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dp

Toni Kroos, a németek középpályása szerint az első angol gólig kiegyensúlyozott volt a mérkőzés, de az mindent megváltoztatott.

„Angliának szinte helyzete sem volt a 75. percig. Addig stabil volt a teljesítményünk, de az első gól mindent megváltoztatott. Ezen a mérkőzésen a hatékonyság döntött” - közölte.

A német kapus, Manuel Neuer szerint óriási esélyük volt búcsúztatni egy erős riválist, de nem sikerült gólt szerezniük, és végül hatalmas csalódást okoztak.

„Támadóink nem tudtak mit kezdeni a hosszú indításokkal, és a keresztpasszaink sem igazán működtek. Így viszont nem tudtunk olyan nyomást gyakorolni az angolokra, amit elterveztünk” - fejtette ki.

Az Anglia-Ukrajna negyeddöntőre szombaton 21 órakor kerül sor Rómában.
 

Kapcsolódó írásaink