Sport

Ki ellen készül Mancini?

Időnként jó lenne bizonyos futballisták fejébe belelátni. Most például az olasz védőkébe. Nagyon korrekten és nagyon udvaria­san nyilatkoztak az elmúlt napokban arról, mit gondolnak Romelu Lukakuról és arról, hogy vele kell majd megvívniuk ma este.

Ki ellen készül Mancini?
Mancini gondterheltnek tűnik
Fotó: AFP/Christoph Stache

Az Alessandro Florenzi sérülése miatt első számú jobbhátvéddé előlépő Giovanni Di Lorenzo például azt mondta: „Jól ismerjük Lukakut, hiszen többször játszottunk ellene a Serie A-ban. Szorosan kell majd őriznünk, de nem csak rá kell majd figyelni, hiszen sok kitűnő játékosuk van a belgáknak.”

A Manchester Unitedtól Olaszországba került középcsatár két szezon alatt 95 mérkőzésen 64 gólt szerzett az Inter mezében. Jó lenne tudni, mennyire tartanak tőle valójában. Mondjuk a kapus, Gianluigi Donnarumma, aki eddig négy milánói derbin védett a center ellen, és mindegyiken kapott tőle gólt. A mostani tornán már három gólt szerzett, pedig a szokottnál kevesebb támogatást kapott a sérüléssel bajlódó Kevin De Bruynétől és Eden Hazard-tól. Mindketten megsérültek a portugálok ellen (is), s bár van esély arra, hogy valamennyit játszani tudnak, a belga lapok szkeptikusak.

A Vörös Ördögök a 2016-os Eb csoportfordulójában 2–0-ra kikaptak az olaszoktól, Giaccherini és Pelle szerezték a gólokat. Akkor még nem Roberto Martínez dirigálta a belgákat, de megnézte annak a mérkőzésnek a felvételét, mert bár azóta kicserélődött a Squadra Azzurra, szerinte értékes információkra lehetett belőle szert tenni. A másik oldalon az olasz lapok egyike azt firtatta, hogyan tud Roberto Mancini taktikát kidolgozni, felkészülni, ameddig nem tudja, ott lesz-e az ellenfélnél két olyan meghatározó játékos, mint De Bruyne és Eden Hazard.

A Real Madrid játékosa egy címet már elnyert az Eb-n: Thorgannal övék a torna legjobb testvérpárja. Nem volt éles a verseny, rajtuk kívül csak az észak-macedónoknál volt két játékos között családi kapcsolat, Milan és Sztefan Risztovszki ugyancsak testvérek. (Amúgy van két öccsük, Kylian és Ethan, előbbi 2015 és 2017 között az Újpest futballistája volt.)

De még ne váltsunk komolyra, idézzünk fel egy mémet, ami a belga–portugál után szaladt körbe a világhálón. Ezen Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke vág nagyon szomorú és egyben csalódott arcot. Alatta a felirat: „Amikor rájöttél, hogy nem a jó Hazard-t vetted meg.”

A tornán eddig valóban Thorgan játszik jobban, és ő van jobb fizikai állapotban is. Talán már az édesapjuk, Thierry sem állítja olyan határozottan, mint korábban, hogy Eden sokkal jobb futballista.

Roberto Mancininek – írja a Corriere dello Sport – négy poszton kell döntenie. A római napilap így látja a százalékos esélyeket: Chiellini–Acerbi 55–45, Verratti–Locatelli 70–30, Barella–Pessina 60–40, Chiesa–Berardi 55–45. Ha így lesz, a kapitány kitart az általa korábban legjobbnak ítélt kezdőcsapat mellett, egyedül Federico „Fede” Chiesa szorítja ki Berardit. Ezért írta a Corriere: Fede e i fedelissimi. Fede és a leghűségesebbek.

Belgium–Olaszország

Eb-negyeddöntő, München, 21.00
+ A csoportkörben Belgium a B, Olaszország az A csoport első helyén végzett.
A nyolcaddöntőben Belgium Portugália ellen nyert 1–0-ra, Olaszország hosszabbításban győzte le Ausztriát 2–1-re.

Belgium a mezőny egyetlen csapata, amely mind a négy eddigi mérkőzését meg tudta nyerni a rendes játékidőben. A belgák csak idegenben vagy semleges helyszínen játszottak, míg az olaszok a három – egyébként megnyert – csoportmeccsüket otthon, Rómában vívhatták.

A belgáké a torna legrutinosabb csapata. Roberto Martinez öt játékost is pályára küldhet, aki több mint százszoros válogatott – az olaszoknál csak a két veterán belső védő, Chiellini és Bonucci büszkélkedhet ezzel. A Wembley-ben az osztrákok elleni nyolcaddöntő hosszabbításában a meccs első gólját szerző Federico Chiesa apja nyomdokába lépett. Enrico Chiesa is lőtt Eb-gólt szintén Angliában, 1996-ban.

Kapcsolódó írásaink