Sport

Frank de Boer szervezett cseh válogatottra számít Budapesten

Egységes, szervezett cseh csapatot vár és nehéz mérkőzésre számít a holland labdarúgó-válogatottat irányító Frank de Boer vasárnap a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, a Puskás Arénában.

Frank de Boer szervezett cseh válogatottra számít Budapesten
Frank de Boer nehéz meccsre számít a csehek ellen
Fotó: AFP/UEFA

Az 51 éves szakember a szombati sajtótájékoztatón azt mondta, a százszázalékos teljesítménnyel megvívott csoportkörben az ukránok elleni nyitómeccsen inkább támadásban, míg az osztrákok ellen inkább védekezésben nyújtottak jobb teljesítményt, míg az északmacedónokkal szemben mindkét játékelemben javultak. „Persze tudjuk, hogy mindig van min javítani, így bízom abban, hogy a fejlődésünk töretlen marad” - fogalmazott a tréner.

De Boer kiemelte, a csoportmeccsek után adott némi pihenőt a játékosoknak, ugyanakkor a labdarúgók ezt követően a korábbihoz hasonló mentalitással vetették bele magukat a munkába.

Nyolcaddöntős riválisukkal kapcsolatban elmondta, a cseh csapat egységes, tudja, mit akar, szervezett, és képes nagy nyomás alá helyezni az ellenfelet.

„Nem óvatoskodnak, senkitől nem félnek, támadásban és védekezésben is erősek. Hagyományosan nehéz meccseket játszunk velük, amikor letámadnak, fontos lesz, hogy az üres területeket ki tudjuk használni” - mondta a taktikai elképzeléseiről a szövetségi kapitány.

Kifejtette, örülnek, hogy várhatóan közel telt ház, mintegy 55 ezer ember előtt léphetnek pályára Budapesten, ugyanis a nézők jelenlétének - akár nekik, akár ellenük szurkolnak - fel kell dobnia a játékosokat.

A rivális egyik legjobbjáról, a háromgólos Patrik Schickről azt mondta, miatta nem változtatnak a taktikán, mert jó hátvédjeik vannak, akik meg fogják tudni oldani az őrzését. Kiemelte, azzal nem foglalkoznak, hogy milyen ágra kerültek, egyelőre csak a vasárnapi összecsapásra koncentrálnak, ugyanakkor ha a legjobb négy közé jutnak, utólag biztosan nem lesznek elégedetlenek.

Frenkie de Jong, az FC Barcelona támadója úgy fogalmazott, az edzőtábor során többféle játékrendszert is kipróbáltak, mire megtaláltak a legideálisabbat, de véleménye szerint mostanra kiforrott a játékuk.

„Sokat fejlődtünk, de remélem, még nem értünk a folyamat végére, és vasárnap tudunk egy újabb szintet lépni. Fegyelmezett csapattal találkozunk, mindenkitől csúcsteljesítményre lesz szükség, ha tovább akarunk jutni” - tekintett előre a 24 éves csatár.

A csehek borítanák a papírformát

Jaroslav Silhavy, a cseh válogatott szövetségi kapitánya szerint ellenfelük, a holland csapat esélyesebb, ők ugyanakkor meglepetésre készülnek.

A csehek budapesti utazása nem volt zökkenőmentes, ugyanis a repülőgép mentőcsúszdája kinyílt, emiatt nem tudtak az eredetileg tervezett időpontban, délelőtt elrepülni a magyar fővárosba, ahova csak este érkeztek meg, ennek következtében pedig edzeni sem tudtak a Puskás Arénában.

„Okozott kis nehézséget a járatmódosítás, de gyorsan találtunk rá megoldást, így nem hiszem, hogy ez vasárnap számítani fog. Edzettünk egyet Prágában, és bár jó lett volna kipróbálni az itteni stadiont, tapasztaltak vagyunk, sok arénában játszottunk már, meg fogjuk oldani ezt is” - mondta már a magyar fővárosban rendezett sajtótájékoztatón Vladimir Darida.

A csapatkapitány szombaton nem tudott társaival edzeni, állítása szerint az orvosok és a fizioterapeuták folyamatosan dolgoznak a sérülésén, így reméli, együttese rendelkezésére tud állni a hollandok ellen.

„Életünk egyik legnagyobb meccse lesz a holnapi, ráadásul várhatóan telt ház előtt. Remélem, élvezni fogjuk és jó eredményt érünk majd el” - tette hozzá a Hertha BSC légiósa, aki szerint kulcsfontosságú lesz a labdabirtoklás, ugyanis a hollandok szeretnek letámadni.

Jaroslav Silhavy szövetségi kapitány kijelentette: a holland csapat nehéz ellenfél, ráadásul favorit is az összecsapás előtt, ugyanakkor egy mérkőzésen bármi megtörténhet és szeretnének meglepetést okozni.

„Egységesen és nagyon keményen kell majd dolgoznunk, szeretnénk kellemetlen perceket okozni a riválisnak” - fogalmazott a szakember.

Silhavy azt mondta, felkészült arra, hogy változtatni kell az eddigi kezdőcsapatán, az biztos, hogy a védő Jan Boril két sárga lapja miatt eltiltását tölti, így az ő játékára biztosan nem számíthat.

„Mindig fájdalmas, ha elveszíted a csapatkapitányodat, de több lehetőségünk is van Vladimir pótlására, ha nem tudja vállalni a játékot. Jó, játékra váró labdarúgóink vannak, akik szeretnék megmutatni, mit tudnak” - utalt Darida sérülésére a szakvezető.

Silhavy közölte, a hollandok, ha náluk van a labda, mindig gólra törnek, magasan letámadnak, így fontos, hogy ők a kezdő sípszótól kezdve egységesen, csapatként játsszanak. Megjegyezte, csak akkor lesz esélyük a győzelemre, ha mindenki a lehető legjobb teljesítményt nyújtja.

„A szurkolók miatt játsszuk ezt a játékot, bízom abban, hogy a jó hangulat és a várható telt ház jó mérkőzéshez fog vezetni” - utalt a tréner az 55 ezer drukkerre, közte a várható hétezer cseh drukkerre. „Szeretnénk borítani a papírformát” - szögezte le Silhavy.

Jelentős a cseh fölény a két csapat közös történelmében. Húsz mérkőzésből tizenegyet nyert meg Csehország, ötöt Hollandia, négy pedig döntetlenre végződött.

A 2010-es évek mindkét mérkőzését a csehek nyerték meg. Út a nyolcaddöntőbe. Hollandia (C1): ­– Ukrajna 3–2; – Ausztria 2–0, –Észak-Macedónia 3–0. Csehország (D3): – Skócia 2–0; –Horvátország 1–1; – Anglia 0–1.

A cseh válogatott három gólt szerzett eddig a tornán. Mindhármat Patrik Schick, a Bayer 04 Leverkusen támadója révén.

Szergej Karaszjov dirigálja majd a mérkőzést, a müncheni német–magyar után ez lesz a következő feladata. Két orosz asszisztense mellett, 4. játékvezetőként, a francia Stéphanie Frappart segíti a munkáját.

A cseh csapatban az eltiltott Boril helyett Pavel Kaderabek lehet helyette a balhátvéd.

Várható összeállítások:

Hollandia: Stekelenburg – De Vrij, De Ligt, Blind – Dumfries, De Jong, De Roon, Van Aanholt – Wijnaldum – Depay, Weghorst.
Csehország: Václik – Coufal, Celustka, Kalas, Kaderabek – Holes, Soucek – Masopust, Darida, Jankto – Schick.

Kapcsolódó írásaink

Kiütéssel jutott a nyolc közé Dánia

ĀDolberg góljával Dánia szerezte meg a vezetést az első félidő közepén, majd a második elején megduplázta csapata előnyét, walesi piros is villant, nagy győzelem a vége