Sport

Sallai Roland a cselkirályok között

A magyar válogatott játékosai közül többen is az Eb-mezőny élcsoportjába kerültek a csoportszakaszban nyújtott kimagasló teljesítményükkel.

Sallai Roland a cselkirályok között
Sallai Rolandot két portugál sem tudta feltartóztatni cselezés közben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kiemelkedően a mi válogatottunké volt a legtöbb szerelési kísérlet (62, a második legtöbb a németeké ötvennel). Csak a holland és az osztrák csapat szerzett vissza több labdát. Loic Nego sprintelt a leggyorsabban, 33,8 kilométeres óránkénti sebességgel, az olasz Leonardo Spinazzolával holtversenyben. Nagy Ádámnál csak az orosz Alekszandr Golovin és a cseh Tomás Soucek futott többet, a Bristol középpályása a három mérkőzésen 34,8 kilométert teljesített.

Csupán négy játékos szerzett nála több labdát, e listát a holland Stefan de Vrij vezeti. Szalai Ádámnál csak Cristiano Ronaldo, Patrik Schick és Álvaro Morata találta el többször a kaput. A szerelési kísérleteket tekintve az első hatban három magyar is van, Fiola Attila az első, Botka Endre a második, Szalai Ádám a hatodik.

Sallai Rolandnál (12) mindössze két játékos, a francia Kylian Mbappé (17) és a dán Joachim Maehle (15) cselezett többet a csoportszakaszban. A Freiburg magyar szélsője holtversenyben áll a holland Georginio Wijnaldummal. Kleinheisler László (11) öt társával együtt az ötödik helyen zárt.

Érdemes még csemegézni a csoportszakasz statisztikái között. A 2016-os franciaországi tornához képest eddig jóval kevesebb a szabálytalanság és a sárga lapos figyelmeztetés. Az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője, Roberto Rosetti pénteken közölte: kollégái az eddigi meccseken 806 szabálytalanságot fújtak le, öt évvel ezelőtt a csoportszakasz után 911 volt ez a szám.

A csoportszakasz 36 mérkőzésén összesen 98 sárga lapot osztottak ki, ez is jóval kevesebb, mint a 2016-os 129. Ahogy az előző Eb-n, mostanáig ezen is kétszer villant a piros lap, büntetőt ugyanakkor kétszer annyit – tizennégyet – kaptak a csapatok, köszönhetően részben a VAR-technológia alkalmazásának. A VAR eddig 12 bírói ítéletet korrigált, hétszer közvetlenül, ötször pedig maga a játékvezető módosított.

Jó hír, hogy az első 36 mérkőzésen jóval több gólt láthattak a szurkolók, mint a 2016-os, franciaországi torna azonos szakaszában. A potsdami elemző intézet kimutatása szerint a 94 találat 833 kísérletből született, öt éve 933 kapura lövésből 69 gólt rögzíthettek a statisztikusok. Eddig az olaszok próbálkoztak a legtöbbször bevenni az ellenfelek kapuját, hatvanszor, szombati ellenfelük, az osztrák mindössze harminchétszer kísérelte meg ugyanezt. A legkevesebbet Wales játékosai futottak az első három mérkőzésük során, átlagosan 98,6 kilométert, míg a legtöbbet a csehek, 115,3 kilométert.

Természetesen az átlagnézőszám a budapesti mérkőzéseken volt a legmagasabb, de telt házat engedélyeztek a hatóságok a második mérkőzéstől Koppenhágában is.

Kevin De Bruyne eddig a legjobb

A WhoScored internetes szakportál osztályozza a játékosokat a meccseken, és ez alapján összeállította a csoportmérkőzések álomcsapatát. A tizenegy játékos között három belga és egy portugál neve szerepel – a sevillai az egyetlen nyolcaddöntő, amelynek mindkét résztvevőjéből találunk játékost az álomcsapatban: Hradecky (finn) – Dumfries (holland), De Ligt (holland), Boyata (belga), Spinazzola (olasz) – Locatelli (olasz), De Jong (holland), De Bruyne (belga) – Depay (holland), Lukaku (belga), Ronaldo (portugál). Az osztályzatok átlaga alapján a csoportkör legjobb játékosa Kevin De Bruyne (8,84) lett.

A Kicker osztályozókönyvének alapján az első kör legjobbjai: Olsen (svéd) – Dumfries (holland), Christensen (dán), Maehle (dán) – Locatelli (olasz), De Jong (holland), Höjbjerg (dán), De Bruyne (belga) – Berard (olasz), Depay (holland), Ronaldo (portugál). A csapatok átlagosztályzatai alapján a magyar – tizenharmadikként – befért volna a továbbjutók közé, egyébként megelőzi például a németeket. A BBC olvasói-hallgatói az alábbi tizenegyet állították össze a csoportkörben mutatott teljesítmények alapján: Schmeichel (dán) – Alioszki (észak-macedón), Kjaer (dán), Spinazzola (olasz) – Klich (lengyel), De Bruyne (dán), Wijnaldum (holland), Locatelli (olasz) – Immobile (olasz), Lukaku (belga), Isak (svéd).

Kapcsolódó írásaink

Kiütéssel jutott a nyolc közé Dánia

ĀDolberg góljával Dánia szerezte meg a vezetést az első félidő közepén, majd a második elején megduplázta csapata előnyét, walesi piros is villant, nagy győzelem a vége