Sport

Palack nélkül a futball Everestjén

„Csak olyanokat hívok meg, akik futnak és harcolnak. A futás létkérdés. Amíg én vagyok a kapitány, csak azokat hívom meg, akik ezeknek az elveknek megfelelnek. A magyar válogatott a magyar nemzet öröksége, tulajdona. Ide senkit sem hívok meg a kapcsolatai miatt.” (Marco Rossi)

Palack nélkül a futball Everestjén
A mérkőzés legjobb játékosa, Szalai Ádám a német védők szorításában (Mats Hummels, Matthias Ginter) gólt fejelt, ezzel mi álltunk továbbjutásra
Fotó: AFP/Sven Simon

Könnyeztek a játékosok, és könnyeztek a szurkolók. Karnyújtásnyira volt a csoda, csupán hat perc hiányzott ahhoz, hogy a magyar válogatott leváltsa Joachim Löw szövetségi kapitányt azzal, hogy kiejti a német válogatottat, és a Nationalelf kárára továbbjut az egész Európában halálcsoportnak nevezett négyesből.

Gúnyolódhatnánk azzal, hogy a németek akkora bajban voltak a mérkőzés nagy részében, hogy a még a politikusaik akaratából rájuk tukmált szivárványos zászlókkal sem tudtak foglalkozni a tribünön. De hagyjuk is ezt a szálat, a mi válogatottunk futballozni ment Münchenbe, nekünk az Európa-bajnokság a futball terepe, nem apropó a politikai csatározásokhoz.

Sokkal felemelőbb azzal foglalkozni, hogy – beleértve a 2016-os Európa-bajnokságot – harmincöt éve nem kapott a magyar labdarúgás, a válogatott annyi dicséretet, mint ebben a tíz napban. Huszonhat futballista és egy nagyszerű stáb, amely a fejébe vette, hogy – citáljuk a Marca megfogalmazását – palack nélkül megmássza a futball Everestjét.

Amely minden előzetes balszerencse, a legnagyobb tehetség és a szlovák élvonal legjobb játékosa, összefoglalva, a legkreatívabb két középpályás nélkül is 84 percen át döntetlenen tartotta a címvédőt, és két döntetlent játszott a legutóbbi két világbajnok ellen. A három mérkőzésen kilenc Európa-bajnok és tizenhat világbajnok tusakodott a magyar válogatott ellen, és nagy biztonsággal állítható, egy sem mondaná közülük, hogy könnyű dolga volt.

Még több mint huszonnégy óra távlatából is szívmelengető érzés akár Szalai Ádám látványos vagy éppen a tavasz nagy felfedezettjének titulált Schäfer András szemfüles góljára gondolni, elrévedni, hogy a 84. percben megint tépett minket a balsors, de a történet így is kerek.

Egy válogatott hazatért, kétszázhetven és még néhány percen keresztül megmutatta, képes felvenni a versenyt a világ legjobbjaival. Képes eltüntetni egymilliárd eurónyi értékkülönbséget, s hogy állja a versenyt a legszűkebb világelittel! Hogy megérjük: a német válogatott tagjai a földre borulva ünneplik a magyarok elleni müncheni döntetlent.

Marco Rossi és a játékosai tudják a legjobban, az Európa-bajnokság a mi válogatottunk számára véget ért, a következő néhány nap még a megérdemelt elismerés learatásáé, a kapitány talán hazamegy a Nápolyi-öböl környékére, de biztosan azon gondolkodik majd, hogy folytatódnak a világbajnoki selejtezők, szeptemberben jönnek az angolok.

Rossi ellenük is meg fogja találni azt a csapatot, azt a játékmódot, amivel nagy meccset lehet játszani. Végtére is ez a szövetségi kapitányi munka lényege: találd meg a játékosaid képességeihez leginkább passzoló taktikát és harcmodort, és azzal hozd ki csapatodból a maximumot.

Ahogyan Marco Rossi és a stábja tette ezen az Európa-bajnokságon.

Portugália–Franciaország 2–2.
Az F csoport végeredménye: 1. Franciaország 5 pont, továbbjutó, 2. Németország 4, tj., 3. Portugália 4, tj., 4. Magyarország 2.

Nyilatkozatok

Orbán Viktor miniszterelnök: És eljöttek azok az idők, amikor a magyarok többé nem féltek. Büszkék vagyunk rátok!

Schäfer András: Megbeszéltük a félidőben, hogy az életünkért fogunk küzdeni. Hősiesen védekeztünk, de sajnos most nem volt velünk a szerencse. Fiola Attila azt mondta, amit elvesz az élet, azt visszaadja, remélem, ezt visszaadja a vb-selejtezőkön. Az egész ország mögöttünk van.

Sallai Roland: Nagyon büszkék vagyunk, de csalódottak is, hogy véget ért számunkra a torna. De megmutattuk, hogy minden nagyobb válogatottnak számolnia kell velünk! Erőn felül teljesítettünk. Nagyon jó úton járunk, immár az elit válogatottakat is meg tudjuk szorongatni.

Marco Rossi szövetségi kapitány: Még a legcsodálatosabb tündérmesék is véget érnek egyszer, és nem feltétlenül boldogan. Hihetetlen, hogy Münchenben szomorúak vagyunk a 2–2-es döntetlen miatt. Csalódottak vagyunk, hiszen a fiúk három mérkőzést oroszlánként harcoltak végig és büszkévé tették a magyarokat. Nem féltek azoktól
a nagy nevektől, akikkel szembekerültek.

Joachim Löw német szövetségi kapitány: Tudtuk, hogy nem lesz sok területünk, így amikor hátrányba kerültünk, nagyon nehéz volt egyenlíteni. A második bekapott gól után pedig nagyon jó mentalitás és csapatszellem kellett ahhoz, hogy ismét sikerüljön egyenlíteni. Az tervezett volt, hogy a 80. perctől mindent egy lapra feltéve támadni fogunk. Mindent be kellett vetnünk, hogy ez összejöjjön.

Manuel Neuer: Megkönnyebbülünk, hogy a csoport második helyén tudtunk végezni. Idegtépő thriller volt. Nehéz egy ilyen csapat ellen, amikor 1–0-ás hátrányban vagy. A magyarok minden területet megpróbáltak lezárni. (RR)

Szalagcímekből

Gazzetta dello Sport (Olaszország): Németország 2–2-es döntetlennel jutott a nyolcaddöntőbe Marco Rossi magyar válogatottjával szemben. De hat perccel a vége előtt a magyarok még megérdemelten 2–1-re vezettek.

Kicker (Németország): Magyarország egy újabb szenvedélyes teljesítmény ellenére kiesett.

Bild (Németország): Továbbjutottunk a nyolcaddöntőbe, de senki sem tudja, miért

L’Équipe (Franciaország): Szalai Ádám magyar csapatkapitány sínre tette csapatát azzal, hogy megszerezte a vezetést, majd gólpasszt adott Sallainak. (Helyesen: Schäfernek – A szerk.)

Marca (Spanyolország): A Puskás, Kocsis és Kubala tehetségétől fényévekre lévő magyar csapat a majdnem hetvenezer szurkolója nélkül lépett a rivális felségterületére, közel volt a zászló kitűzéséhez. Ez a csoport egy Everest volt Marco Rossi együttese számára. Nyolcezer métert kellett megmászniuk oxigén nélkül. A csúcs elérése érdekében meg kellett küzdeniük Portugáliával, Németországgal és Franciaországgal, és hősiesen teljesítettek. Magyarország már felhívta magára a figyelmet a Franciaország elleni 1–1-gyel, és megerősítette jó véleményünket Németországban is. (AD)

Számos érdekesség

A magyar válogatott története során először zárt nagy tornán úgy egy csoportszakaszt, hogy az előző két világbajnokság győztese ellen veretlen maradt.

Marco Rossi csapata állt leghosszabb ideig vezetésre az F csoportban az összesen hat mérkőzés alatt, 92 percen át. Egyszersmind a legrövidebb ideig, csupán hat percen át állt vesztésre.

Schäfer András a középkezdést követő hetedik labdaérintésből szerezte meg élete első Eb-gólját.

Szalai Ádám a magyar Eb-történelem rekordere immár hét mérkőzéssel. Egyúttal ő az egyetlen, aki két tornán is gólt szerzett (2016, 2021). Csatlakozott a kétgólos magyar Eb-szereplőkhöz, Bene Ferenchez, Novák Dezsőhöz és Dzsudzsák Balázshoz.

A magyar válogatott a müncheni mérkőzéssel lezárta 2020–2021-es idényét. A rekordot jelentő tizenhat mérkőzést, benne tizennégy tétmérkőzést magába foglaló szezonban nyolc győzelmet aratott, hatszor játszott döntetlenre, és kétszer kapott ki. Hat olyan csapattal mérkőzött, amely részt vett az Európa-bajnokságon, köztük a legutóbbi két világbajnokkal és az Európa-bajnokkal.
(AD)

1
Fotó: Fotó: AFP/Robert Perry

Véget értek a labdarúgó Eb csoportkörének küzdelmei: 11 stadionban 24 csapat játszott. A horvát nézőknek Londonig és Glasgow-ig kellett utazniuk, a dánok hazai pályán szerencsések voltak

2
Fotó: Fotó: AFP/Martin Meissner

Valamennyi stadion közül egyedül a budapesti Puskás Arénában volt telt ház. Mert lehetett. Mert a kontinensviadal idejére megvívtuk a magunk harcát a koronavírus-járvánnyal.

3
Fotó: Fotó: AFP/Justin Tallis

A hatvanezer fős magyar szurkolótábor pedig bámulatosan segítette a válogatottat a portugálok és a franciák ellen.

4
Fotó: Fotó: AFP/Franck Fife

Hangerőben az angolok alulmaradtak, a skótokról nem is beszélve

5
Fotó: Fotó: AFP/Lee Smith

Kapcsolódó írásaink