Sport

Miután Emil Forsberg megszerezte a torna eddigi leggyorsabb gólját, a lengyelek szenvedtek

A lengyelek – hiába biztatta őket a budapesti szurkolói zónában több száz, már a magyarok mérkőzésére hangoló drukker – már a nyolcvankettedik másodpercben nagy bajba kerültek: Emil Forsberg megszerezte a vezetést a svédeknek.

Miután Emil Forsberg megszerezte a torna eddigi leggyorsabb gólját, a lengyelek szenvedtek
A sárga mezes Forsberg megharcolt a labdáért
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

Ez volt az Eb-történelem második leggyorsabb gólja, csak az orosz Dmitrij Kiricsenko lőtt ennél rövidebb idő alatt gólt, még 2004-ben, Portugáliában. Forsberg, a mostani tornát tekintve megelőzte lipcsei klubtársát, a belgák ellen 99 másodperc alatt a dánokat előnyhöz juttató Yussuf Poulsent.

A lengyelek bő negyedóra elteltével ocsúdtak a sokkból, akkor egy szöglet után Robert Lewandowski öt másodpercen belül előbb hét, majd négy méterről fejelte a lécre a labdát. Ám utána ő is mentette legalább döntetlenre a mérkőzést: előbb egy mesteri emeléssel, majd egy kapuközeli góllal – már az elsővel ő lett az Eb-történelem leggólerősebb lengyelje, megelőzve Blaszczykowskit.

Mivel előtte Forsberg újabb góljával növelték előnyüket a svédek, a szőke svéd és Lewandowski is háromgólos a tornán, és ezzel a góllövőlista élcsoportjába kerültek, Cristiano Ronaldo, Romelu Lukaku, Patrick Schick és Georginio Wijnaldum mellé. Az utolsó előtti percben következett az újabb fordulat, a lengyelek kitámadtak, ezt kihasználva Claesson góljával 3–2-re győztek a svédek, és majd Glasgow-ban játszanak egy csoportharmadikkal. A lengyelek pedig, nagy csalódásukra, kiestek.

Kapcsolódó írásaink