Sport

Anglia takarékos, de eddig nyerő

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya duplán is ünnepelhetett a csehek elleni, csoportzáró után. Ünnepelte természetesen a továbbjutást, az angol válogatott veretlenül – az olaszokhoz hasonlóan – kapott gól nélkül nyerte meg a csoportját, és whiskey-t bonthatott egy személyes jubileumra is.

Anglia takarékos, de eddig nyerő
Raheem Sterling már a második gólját szerezte a tornán a csehek ellen
Fotó: AFP/Laurence Griffiths

Southgate a Wembley-ben, Csehország ellen, 57. alkalommal irányította Anglia válogatottját. Megelőzte az örökranglistán Roy Hodgsont, és elérte azt a számot, amennyit játékosként is a pályán töltött a háromoroszlánosok között. Nem mellékesen ő az egyetlen angol, aki játékosként és edzőként is túljutott a félszázas mérföldkövön.

A játékosként négy nagy torna döntőjében és a 2004-es Eb selejtezőjében is szerepelt, az 50 éves szakember akár maradéktalanul boldog is lehetne. Akár…

Ő és a már megkezdődött világbajnoki selejtezősorozatban a magyar válogatottal azonos selejtező csoportban szereplő csapata folyamatosan a kritikák kereszttüzében áll – és nem csak azért, mert Harry Kane, napjaink legjobb angol csatára még nem szerzett gólt az Európa-bajnokságon. A csehek elleni mérkőzésen az angolok a gyors góljuk, az Alan Shearer 1996-os teljesítményét másoló Raheem Sterling (ő is a kapuba talált egy Európa-bajnokságon az angolok első két mérkőzésén) fejese után mindössze egyszer találták el az ellenfél kapuját: a 26. percben. Utána, semmi.

Úgy jutottak tovább a csoportból – érdemes azért pontosítani, a csoportot megnyerve – hogy mindössze két gólt szereztek, igaz egyet sem kaptak. Az Európa-bajnokságok történetében soha ilyen kevés góllal nem lett még csapat csoportgyőztes. Kétségtelenül szerepet játszik ebben a Southgate által érinthetetlennek tűnő vb-gólkirály, Harry Kane rossz formája. Miközben az angol sajtó a klubfutballal kapcsolatos kedvenc témája, hogy átigazol-e a középcsatár az angol futballistákat tekintve rekordért a Tottenham Hotspursből a Manchester Citybe, Kane 2019 vége óta tizenkét mérkőzésén mindössze két gólt szerzett a háromoroszlános mezben. Anglia mindössze egyetlen gólt kapott a legutóbbi kilenc mérkőzésén – ez egyelőre „csak” csúcsbeállítás, a háromoroszlánosoknak 1989-ben volt egy hasonló sorozata. Idén júniusban, az eddig lejátszott öt meccséből négyet Anglia 1–0-ra nyert meg – a „kakukktojás” a skótok elleni 0–0.

A Csehország elleni mérkőzés azt is mutatja, nem is szeretne Southgate semmit sem elsietni. A csapat komótosan építkezik, a támadásban a mérések szerint átlagosan 98 centimétert haladt az Euro 2020 mérkőzésein előre – kedden még ennyit sem, csak hetvenet.

Milyen tehát Gareth Southgate csapata 2021 nyarán? Eddig sikeres, eredményes.

De felettébb takarékos.

Szorosan őrizték a rendőrök a magyar szurkolókat
Szorosan őrizték a rendőrök a magyar szurkolókat
Fotó: AFP/Tobias Hase

Példátlannak nevezte Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy a bajor hatóságok nem engedélyezték magyar konzulok jelenlétét a müncheni arénánál, ahol a Németország–Magyarország labdarúgó-mérkőzést rendezték. A miniszter közölte, konzuljaiknak több esetben közbe kellett avatkozniuk. Kétszer is megállítottak egy ötvenhárom magyar szurkolót szállító buszt, egyszer a vámhatóság, egyszer a rendőrség.

Csak a konzulok határozott fellépésére engedték tovább az autóbuszt, egyszer körülbelül kétórás várakozást követően – ismertette Szijjártó Péter. A bajor hatóságok az arénához való vonulást sem engedélyezték. A Németország–Magyarország- és a Portugália–Franciaország- mérkőzés lapzártánk után fejeződött be.
(SM)

Kapcsolódó írásaink