Sport

Meglepően sima dán siker Oroszország ellen

Aligha nagy bátorság kijelenteni: sok, az Európa-bajnokságot néző – saját csapatának követése mellett Christian Eriksen szívinfarktusa óta a dánokkal is szimpatizáló – szurkoló óhaja vált valóra azzal, hogy a belgák mögött Kasper Hjulmand együttese lépett tovább a B csoportból.

Meglepően sima dán siker Oroszország ellen
Óriási dán öröm: a csapat harmadik gólját ünnepli a skandináv alakulat Oroszország ellen
Fotó: AFP/POOL/Stuart Franklin

Így volt ezzel a német közszolgálati televízió, az ARD ismert kommentátora, Tom Bartels is, aki egyetlen pillanatig sem titkolta szavaival, hogy nagyon drukkol a dánoknak. Mind a német sajtóban, mind a dánban (például az Estra Bladetben) téma volt a mérkőzés másnapján, hogy sok német néző nehezményezte a nem kiegyensúlyozott tudósítást, illetve hogy az ARD-nek elnézést kellett kérnie.

Valóban nem szerencsés, ha az újságíró (tévékommentátor) szurkol, a mostani azért talán egy rendkívüli eset.

A dánok annak ellenére bemasíroztak a nyolcaddöntőbe, hogy az Eb-történelemben korábban még minden csapat kiesett azok közül, akik az első két csoportmeccsüket elveszítették. A koppenhágai Parkenben, a torna másik olyan stadionjában a Puskás Aréna mellett, ahol telt házas mérkőzéseket rendeztek-rendeznek a héten, 4–1-re győztek az oroszok ellen, és aki nem látta a mérkőzést, okkal gondolná: nagyon sima kilencven perc volt ez. De mekkorát tévedne!

A mérkőzés első fél órájában az oroszok játszottak a kapura veszélyesebben, az első bravúr Kasper Schmeichelé volt, Golovin lövésénél. Ám a második, jól eltalált távoli dán lövés már gólt hozott, Mikkel Damsgaard rúgta. A Sampdoria 20 éves és 353 napos szélsője a nagy tornák legfiatalabb dán gólszerzője lett. Ezt megelőzően Jon Dahl Tomasson lőtt a büntetőterületen kívülről a dánok közül Eb-gólt, nem tegnap, 2004-ben a rossz emlékű, svédek elleni 2–2-n.
A második félidőben Zobnyin szinte szó szerint rúgatott egy gólt a lipcsei Yussuf Poulsennel, és akkor már megőrült a nézősereg a Parkenben. Artyom Dzjuba ugyan szépített egy vitatható büntetőből, de a dánokat már nem lehetett megállítani: a mérkőzés legjobbjának választott Andreas Christensen, majd Joakim Maehle is rúgott egy-egy gólt.

Labdarúgó-Európa-bajnokság, csoportkör, 3. forduló, B csoport:
Dánia-Oroszország 4-1 (1-0)
Koppenhága, 25 000 néző, v.: Turpin (francia)
Gólszerző: Damsgaard (38.), Paulsen (59.), Christensen (79.), Maehle (82.), illetve Dzjuba (69., büntetőből)
Sárga lap: Delaney (57.), illetve Kudrjasov (28.), Gyivejev (75.)

Kapcsolódó írásaink

Ausztria nyolcaddöntőbe jutott

ĀAz ukránoknak a döntetlen is elég lett volna a csoport második helyéhez, beelőzték őket: 0-1 - A hollandok tét nélkül focizva nyertek 3-0-ra Észak-Macedónia ellen