Sport

Négyből csak egy magyar támogatja a mérkőzések előtti letérdelést

A választókorú magyar lakosság 55 százaléka szerint nem kell letérdelnie a magyar nemzeti tizenegynek a válogatott mérkőzései előtt, és pusztán 24 százalék mondta azt, hogy le kellene – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából.

Négyből csak egy magyar támogatja a mérkőzések előtti letérdelést
Térdelő belga játékosok és a játékvezető az oroszok elleni Eb-meccs előtt
Fotó: ANTON VAGANOV / POOL / AFP

A felnőtt magyar társadalom véleményét bemutató, országosan reprezentatív mintán végzett felmérés alapján kijelenthető, hogy a magyar emberek abszolút többsége nem támogatja azt, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek kezdetekor a nemzeti válogatott tagjai is térdre ereszkedjenek.

Tízből több mint öt megkérdezett (55 százalék) gondolta így, vagyis a 8 millió fős felnőtt magyar populációból 4,4 millióan helyezkedtek a térdelést elutasító álláspontra.

Mint ismert, Magyarország labdarúgó-válogatottja zsinórban második alkalommal lehet ott az Európa-bajnokságon, ahol társrendezőként két tétmérkőzését is Budapesten játszhat a csapat, ráadásul – köszönhetően a magyar oltási program sikerének – teltház előtt.

Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásának eredménye
Az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásának eredménye
Fotó: Alapjogokért Központ

A kutatás eredményei alapján a válaszadók csupán negyede (24 százalék) gondolta úgy, hogy a futballistáknak le kellene térdelniük a mérkőzéseket megelőzően. Az Eb-n a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz, a skót és a horvát válogatottak is elutasítják a véleménynyilvánítás tőlük idegen formáját. A térdepelés egyébként a szavakban antirasszizmust, valójában faji alapú politikát hirdető Black Lives Matter mozgalom nyomán terjedt el, mint a „nyugati fehér ember bűnei” miatti „vezeklés” szimbóluma, és melyet a politikai korrektség jegyében történő nyomásgyakorlásra használ fel az amerikai és európai liberális mainstream - áll az Alapjogokért Központ sajtóközleményében.

Kapcsolódó írásaink