Belföld

„Ha vendég vagy egy országban, akkor ne provokáld a helyieket!”

Mint megírtuk, a kormányinfón jelentette be a legfrissebb változásokat Orbán Viktor csütörtök délelőtt. Beszéde végén a miniszterelnök válaszolt az újságírók kérdésére, kifejtette véleményét a BLM-térdelésről a futballmeccsek előtt, a leggazdagabb magyarokról, illetve szót ejtett az adóvisszatérítésről és a Fudan Egyetemről is.

„Ha vendég vagy egy országban, akkor ne provokáld a helyieket!”
Orbán Viktor érkezik a kormányinfóra 2021. június 10-én
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A legkevésbé sem szimpatizálok a térdelősdivel, a sport másról szól és nincs helye a pályán ennek. Az ilyen gesztusok kultúrafüggők - mondta az írek elleni barátságos mérkőzésről szóló kérdésre Orbán Viktor.

Mi teljesen másként gondolkozunk ezekről a gesztusokról, mint a brit kultúrkörben. Nem azt várjuk a nemzeti csapatainktól, hogy térdeljenek, hanem, hogy harcoljanak, győzzenek és állva haljanak meg - tette hozzá.

Nem véletlenül terjed ez a gesztusrendszer ilyen gyorsan, mert van mögötte egy morális megfontolás, mert volt rabszolgatartó országok találták ki - tette hozzá. Az utóbbi dolog egy komoly morális teher, és minden népnek magának kell elhordoznia, mi nem voltunk rabszolgatartók, tehát felelősségünk sincsen.

Objektum doboz

Én a szurkolókkal értek egyet - tette hozzá. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy ha vendég vagy egy országban, akkor ne provokáld a helyieket. A térdelés esetében a szurkolói reakciók nem elegánsak, de érthetőek - tette hozzá.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy vannak olyan országok, amelyek korábban rabszolgaként tartottak embereket, mi nem tartottunk semmilyen embert rabszolgaként. Ez nem a mi problémánk, sőt még gyarmataink sem voltak - tette hozzá. Ez a mi kulturális közegünkben nem ismert dolog. 

Orbán Viktor és Gulyás Gergely a kormányinfón 2021. június 10-én
Orbán Viktor és Gulyás Gergely a kormányinfón 2021. június 10-én
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Semmilyen kórházbezárási döntés nincsen, semmilyen egészségügyi reform nem lesz - mondta egy másik kérdésre. A kormány semmi ilyesmiről nem tárgyalt. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy ha valakinek sok pénze van, akkor két szabályt kell követnie: minden szabályt be kell tartani, és minden adót be kell fizetni.

Az első 100 leggazdagabb között még mindig 80 baloldali van - tette hozzá.

Ha az üzleti élet szereplőiről kérdeznek, akkor forduljanak az adott személyhez. Orbán Viktor szerint két hagyomány van Magyarországon: a nemzeti oldalon az üzleti kérdéseket nem lehet összekeverni a politikával. A baloldal hagyománya más Magyarországon, az üzlet és a politika nincs elválasztva egymástól - tette hozzá.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy eddig a kormány erőforrásait az kötötte le, hogy készleteket halmozzon fel. Nagy készleteket kell tartani mindenből még akkor is, ha évekig csak tartalékolni kell - tette hozzá. Minden erőnket a készletek lekötése határozza meg. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy szakmai vita is van a vakcinák keveréséről, de ebben a magyar orvosi társadalom nem alakított ki az álláspontját. Magyar védettségi igazolvány van, uniós védettségi igazolvány nincs - mondta egy másik kérdésre. 14 országgal van közös megállapodás, és oda lehet kölcsönösen utazni - tette hozzá. Uniós green card leghamarabb július 1-től lesz, de ezeket is a tagállamok bocsátják ki. Mi azt a megoldást választottuk, hogy a magyar védettségi igazolvány elektronikus változata minden adata egyezni fog az unióssal. 

Idővel minden oltással lehet majd utazni - tette hozzá. 

Egyelőre nem az oltások milyensége az utazások korláta, hanem az egyes országok szabályozási gyakorlata - mondta Orbán Viktor egy másik kérdésre. Én egyetlen zártkapus meccsre sem mentem ki, így ami lehetségessé vált Magyarország polgárai számára csak oda megyek el. Ha pedig olyan helyre kell mennem, ahol teszt kell, ott tesztelek - mondta. 

Mindenki csak azt az szja-t kapja vissza, amit befizetett - mondta kérdésre Orbán Viktor 

Az szja visszafizetésének a kulcsa az adóhivatalnál lesz, mivel nekik kell jól dolgozni, hogy ezt végre lehessen hajtani - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor a kormányinfón 2021. június 10-én
Orbán Viktor a kormányinfón 2021. június 10-én
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy Niedermüller Péterről a választók majd elmondják a véleményüket. Azok az emberek is a nemzet részei, akik még írek szeretnének lenni. 

A magyar-kínai kapcsolatok nagyon erősek, így Karácsony sem tud kárt tenni benne - mondta egy másik kérdésre. Amikor a kommunista blokkon belül nagy vita volt Kína és a Szovjetunió között, akkor nem foglalt állást egyik fél mellett sem - mondta a kormányfő. A Kínával való kapcsolat nem ideológiai kérdés - tette hozzá. 

Orbán Viktor közölte, hogy a Gyurcsány-show megnyilvánulásait nem akarja jellemezni, és kommentálni. Kérdésre azt mondta, hogy az szja-visszafizetés esetében 1,1 millió család kaphat kisebb, vagy nagyobb visszatérítést.  

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy szigorítottak a magyar rendezésű EB-meccsek biztonságán.

Amit biztosan tudok, hogy két alkalommal találkoztam a pápával - mondta egy másik kérdésre. A kormányfő közölte, hogy a pápa egyszerre állam-és egyházfő, és ennek szellemében kell őt fogadni. Nem a magyar állam, hanem egy világesemény vendége lesz, így ha találkozunk, akkor azt alázattal tesszük. 

Orbán Viktor közölte, hogy januárt megelőzően kampánykérdésekkel nem foglalkozik. Biztonságot akarok nyújtani a magyar állampolgárokkal - tette hozzá. A parlamentben a legdurvább és közönséges vitákban veszek részt - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor szerint választást jó kormányzással lehet nyerni. A kormányzásra jelentkező baloldal is kormányzott, így össze lehet vetni a teljesítményeket - tette hozzá. 

Orbán Viktor elmondta, hogy egy egyetem alapítása felsőoktatási szakmai kérdés, a baloldal csinált belőle politikai kérdést. Nincs más megoldás, minthogy Budapesten népszavazás legyen a Fudan egyetemről. 

A kormányfő közölte, hogy lesz zárószavazás a Fudan-egyetemről, de jövő év december 31-ig be kell mutatni a terveket, és utána lehet népszavazás. 

Mi nem fékünk a kommunistáktól, és a velük való gazdasági együttműködésre építünk. Minden nemzetközi találkozón Kína és Vietnam közli, hogy nem akarja ránk erőltetni az államrendszerét - mondta kérdésre Orbán Viktor. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy semmilyen becslés nincsen arról, hogy mennyibe kerülhet a Fudan-egyetem. Én is várom a pontos információkat - tette hozzá. Ami biztos, hogy a tervek ismertetését követően lesz népszavazás. 

Objektum doboz

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy azért kell a tervezett szja-visszafizetést összekapcsolni a gazdasági teljesítménnyel, mert csak így lesz forrás rá. El kell vinnünk a gazdaságot az 5,5 százalékos bővülés felé, és ekkor lehet dönteni arról, hogy mi legyen a többletbevételekkel - tette hozzá. Egyszeri intézkedés lehet ez, de a pandémia miatt szükséges - mondta a kormányfő. Ez nem az élet normális rendje. 

Orbán Viktor közölte, hogy a két újraindítási munkacsoport pontos jogköreit majd az érintettek ismertetik. A kormányfő elmondta, hogy a nemzetközi összevetéseket nézi a halálozások kapcsán, de egy áldozat is sok. Sikerről beszélni nem helyénvaló dolog. Az EU minden héten közzétesz egy listát a többlethalálozásról, ott a középmezőnyben vagyunk. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy szeretné elérni az egykulcsos szja-t. A legfőbb kérdés, mit tudunk tenni a 2021-es nemzeti többletjövedelemmel. Ezt ne osszuk szét, mert bár minden területen szükség van forrásra a gazdaságban - tette hozzá. Én azt javasoltam, hogy a családoknak és a gyermeket nevelőknek adjuk vissza, mert őket viselte meg a legjobban a pandémia. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy a kormány szándéka a stabilitás, de a mozgástér kérdése a gazdaság teljesítményétől függ. Ebből a szempontból kell nézni az esetleges minimálbér-emelést is - tette hozzá.

Amíg nemzeti kormány van, addig semmilyen külföldi befolyás nem fog érvényesülni itthon, de a nyugati befolyás eleve jóval erősebb, mint a keleti - mondta kérdésre Orbán Viktor. A kormányfő szerint, ha valaki azt gondolja, hogy a befolyásolási kísérleteknek ideológiai iránya van, az téved. 

Nem vagyok híve a bezárkózásnak, és szabadkereskedelem-párti vagyok, nekünk az a jó, ha nem hidegháborús hangulat van a világban -mondta kérdésre Orbán Viktor. Egyetlen stratégiai ágazatban sem tudunk önállóak lenni. Nem jó egy országnak, ha a média területén többségben van a külföldi tulajdon, de az arány sem mindegy. 

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy korábban külföldi tulajdonban volt a bankrendszer, és amikor baj volt, akkor mindenki hazavitte a pénzét. Szólt arról is, hogy korábban a MOL 25 százalékát kellett visszaszereznie. Sokat tettem azért, hogy minél több területen magyar kézben legyenek a stratégiai területek. 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy reméli, Ronald Lauderrel is találkozni fog, szikrázó beszélgetéseket folytat vele, élvezetes vitapartner. A kormányfő kérdésre azt mondta, hogy a francia politikai viták sokkal hevesebbek, mint nálunk. A közelgő választás a higgadtság és az érvek bemutatásáról szólna, és nem a fizikai erőszakról. 

A vallásközi párbeszédről azt mondta, hogy mi őrizzük a keresztény-zsidó tradíciót, és itt nem választás, hanem elrendelés kérdése a keresztény sors. 

Objektum doboz

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy ott ahol lehet a lojális együttműködés lehetőségét keresik az unióban, de ahol veszélyben vannak az ország érdekeit, ott bele kell állni a küzdelembe. Van egy uniós szerződés, ami megmondja, hogy mi igényel egyhangúságot és többségi véleményt. Ahhoz, hogy ez változzon módosítani kell az uniós szerződést. Brüsszeltől döntési jogköröket kellene visszavenni - tette hozzá. Június 19-én mutatjuk majd be a magyar álláspontot az unió jövőjéről.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy ha a konzultációban az irányt jóváhagyják az emberek, akkor lesznek ismertek a részletek az adó visszaadásról.  

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, semmiképpen sem szabad riadalmat okozni az emberek között. Az egyetlen lehetséges menekülés a vírustól, az oltás. A kormány minél több információt megpróbál közzétenni az oltóanyagok későbbi hatásáról. Ezekben az esetekben a legfontosabb, hogy a szakmai álláspontok legyenek ismertek. A tudósok sincsenek könnyű helyzetben, mert olyan helyzeteket elemeznek, amit korábban nem tettek. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy ha bizonyos ideig valaki megszerezte a nyersanyag-kitermelés jogát egy terület felett, és nem hasznosítja, és csak a versenytárs kiszorítását akarja, akkor egy idő után visszaszáll az államra a kitermelés joga. Csak olyanokat hívunk meg egy pályázatra, akik működtetik - tette hozzá. 

Magyarország semmilyen korlátot nem állít a nyugati vakcinák forgalomba kerülése ellen - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, készül majd egy elemzés arról, hogy mi az oka, hogy a magyar társadalom sérülékenyebb volt a járványhelyzetben, mint sok más ország. Erőnket a végsőkig megfeszítve dolgoztunk - tette hozzá. 

Orbán Viktor közölte, hogy mindenki a tudása legjavát adta, hogy minél több életet mentsünk meg. Egy következő járványban még jobb teljesítményre lesz szükség. A kormányfő arról is beszélt, hogy korlátos tudással rendelkezünk a vakcinák területén. Először azt mondták, hogy 6 hónapig védett valaki, míg most már 8 hónapnál járunkMinden lehetőségre felkészültünk a vakcinák beszerzése területén - mondta a kormányfő. Nem véletlen, hogy mindenből rendeltünk, és még 17 millió adagot várunk. 2022 vége felé elkezd termelni az új magyar vakcinagyár, egyrészt tud licensz alapján gyártani, és sajátot gyártani. Ekkor pedig eladni is tudunk majd - tette hozzá.  

Orbán Viktor bízik benne, hogy a kormányváltás ellenére megvalósul az Izraelben épülő vakcinagyár, amiben magyar részesedés is van.

A kormányfő ismételten arra kérte azokat akik nem oltatták be magukat, hogy ezt tegyék meg, mert veszélyben vannak. 

Csak alázattal és tisztelettel lehet beszélni Ferenc pápáról - mondta kérdésre Orbán Viktor. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy a hidegháború rossz, így Kína és Amerika között olyan együttműködés kell, ami jó Magyarországnak. Szólt arról is, mi teljesítettük az amerikai elnök kérését, hogy érjük el a 2 százalékos GDP-ráfordítást a honvédelmi kiadásokban, mi ezt teljesítettük.  

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormány egy ésszerű ütemet akar a moratórium kivezetése terén. Egy mindenki számára kedvező modell kell, és ezért kerül a moratóriumba is a konzultáció kérdése - tette hozzá.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy kerüli a reform szót. Vannak tervek a magyar egészségügy megerősítésére, így zajlik a szuperkórház előkészítése is - tette hozzá. 

Orbán Viktor lapunk kérdésre azt mondta, hogy a szűrés szerepét az oltás vette át. Korábban elkülönítették az embereket, aztán az oltás felgyorsítása vált fontossá - tette hozzá. Monitorozás jelleggel kell szűrni. 

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a PCR-teszt csak rövid időre ad garanciát arra, hogy valaki védett-e. 

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy fake news, hogy részt vett-e egy olyan térkép elkészítésében, ahol a balkáni országok felosztást tervezték. A győzelem sohasem végleges, és a vereség sohasem végzetes, aki ezt nem érti, az sohasem menjen politikusnak - mondta egy másik kérdésre. A parlamenti viták átmentek egy show-elemmé - tette hozzá. Nagy a kísértés, de igyekszünk megőrizni a komolyságunkat. 

Kapcsolódó írásaink