Sport

Skót emlékek a 67-es úton

A Tartan Army 1996-ban vonult fel – a mostani előtt – Európa-bajnokságon, ez a futball nyelvéről lefordítva annyit jelent, a skót válogatott legendás szurkolói éppen negyedszázaddal ezelőtt szurkoltak csapatuknak Eb-n.

Skót emlékek a 67-es úton
Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya lelkesedik. Elégedett csapata eddigi teljesítményével. A skótok elleni Eb-párharcról eddig csak szép emlékei voltak, játszott 1996-ban a Wembley-ben, a 2–0-ra megnyert mérkőzésen
Fotó: AFP/Laurence Griffiths

Éppen Angliában és a háromoroszlánosok ellen a Wembley-ben, ahol ma is játszanak. A meccs közeledtével nagy téma a helyi sajtóban a két válogatott akkori találkozása, különösen Paul Gascoigne fantasztikus formája, emlékezetes gólöröme.

Nyilván egy közel másfél évszázados párharcban nem nehéz csúcspontokra lelni, de a skótok nagyon szívesen emlegetik az 1967-es Eb-selejtezőt, ami egyben a Brit Bajnokságért játszott mérkőzés is volt.

A kor egyik legnagyobb sztárja, Denis Law – a Manchester United csillaga akkoriban – mesélte később erről a mérkőzésre visszaemlékezve: „Nem különösebb újdonság, elmondtam már sokszor, utálom az angolokat. Így az élre feltétlenül az az 1967-es meccs kívánkozik, amelyen a Wembley-ben 3:2-re megvertük az előző esztendőben világbajnok angolokat. Én lőttem az első gólt, az volt életem talán legboldo­gabb napja. A meccs után azt találtam mondani – lehozta minden újság –, hogy mindig jó győzni, de különösen ezek ellen a hülye angolok ellen… Megjegyzem, a dia­dal valóban óriá-si siker volt, az ellenfél még erősödött is a németek elleni vb-döntőhöz képest, hiszen Roger Hunt helyén Jimmy Greaves játszott.”

Svédország–Szlovákia

E csoport, Szentpétervár, 15.00
+ Szlovákia labdarúgó-válogatottja még soha nem nyert mérkőzést a svéd csapat ellen. Az eddigi öt találkozó közül kettőn svéd győzelem, hármon döntetlen született.

A svéd válogatott döntetlennel – de a torna egyik favoritja, Spanyolország elleni pontosztozkodással – kezdte a tornát. Szlovákia legyőzte 1–0-ra Lengyelországot, ezzel a szlovákok továbbra is veretlenek 2021-ben, hat mérkőzéssel a lábukban. A mérkőzésnek eredetileg Dublin adott volna otthont, de miután az ír járványügyi előírások nem tették lehetővé a rendezést, Szentpétervár lett a házigazda.

Janne Andersson, a svédek szövetségi kapitánya bizakodóan nyilatkozott: „Nem hiszem, hogy a szlovákok olyan nyomást tudnak majd ránk helyezni, mint a nyitómeccsen a spanyolok. Arra számítok, hogy a pénteki találkozó inkább az örmények elleni meccsünkre hasonlít majd, nem annyira magasan védekező ellenféllel, ami teret enged a kombinatívabb játékunknak.” Stefan Tarkovic, a szlovákok szövetségi kapitánya igyekszik a földön tartani a játékosait: „Azt mondtam nekik a lengyelek elleni győzelem után, hogy öt perc hírnév után húsz perc munka jön. A svédeknek több a minőségi játékosa, mint az előző ellenfelünknek, ezért nehéz mérkőzésre számítok, de hiszem, hogy további sikerek várnak ránk.”

Pozitív lett a koronavírustesztje a szlovák válogatott védőjének, Denis Vavrónak, valamint egy edzőnek. Stefan Tarkovic szövetségi kapitány nem nevezte meg kollégáját. Vavrónak nincs tünete, de elkülönítették a többiektől. A teszteket
a svédek elleni szentpétervári mérkőzés előtt végezték el.

Horvátország–Csehország

D csoport, Glasgow, 18.00
+ A két csapat korábban mindössze háromszor találkozott, egy horvát győzelem mellett két döntetlen a mérleg. A háromból egy volt tétmérkőzés, 2–2 a legutóbbi Európa-bajnokságon.
+ Andrej Kramaric és Pavel Kadelábek klubtársak a német Hoffenheimben.

A torna első fordulójában Horvátország Angliától kapott ki 1–0-ra, Csehország Skócia ellen győzött 2–0-ra. Horvátország szinte biztosan több helyen is változtat az Anglia ellen látott csapatán. A legfőbb kérdések: Marceo Brozovic vagy Mateo Kovacic lesz Luka Modric mellett a másik belső középpályás?

Ha Dalic igazán támadni akar, akkor Kovacic. Ante Rebic vagy Josip Brekalo kezd-e a jobbszélen? A tipp Rebic, hogy Brekalo új lendületet adjon a második félidőben. Bruno Petkovic mögött helyezkedve ki lesz a másik támadó?
Andrej Kramaric vagy Nikola Vlasic? Dejan Lovren lesz-e olyan fizikai állapotban, hogy kezdhessen? Tomás Vaclík, a csehek kapusa elárulta: „A nyitómeccs után kaptam egy gratuláló üzenetet Petr Cechtől. Azóta többször messengereztünk – hihetetlenül inspiráló, hogy egy ilyen legenda, a cseh futball történetének legjobb kapusa biztatja az embert.”

Anglia–Skócia

D csoport, London, 21.00
+ Kiegyenlített a majd’ százötven éves angol–skót vetélkedés. A mérleg angol szempontból: 114 mérkőzés, 48 győzelem, 25 döntetlen, 41 skót siker.

Anglia a horvátok elleni 1–0-s győzelemmel, Skócia a csehektől elszenvedett 2–0-s vereséggel kezdte a tornát. A Wembley-ben 22 000 szurkoló lehet majd a mérkőzésen, de máris rengeteg skót szurkoló jelezte, belépéstől függetlenül elutazik Londonba. A jegyek már mind elkeltek, a lehetőségekhez képest „telt házas” lesz a stadion. Különleges ízt adnak a tornának az azonos klubcsapatban játszó, de ezúttal ellenfélként szembenéző labdarúgók.

Az angol Kalvin Phillips és a skót Liam Cooper egyaránt a Leeds United játékosa. Cooper a horvátok elleni siker után SMS-ben gratulált Phillipsnek, azt „kérve”, pénteken ne futballozzon ilyen jól… Természetesen Phillips is sok sikert kívánt barátjának – de ebből nem sok minden jött össze. A skót összeállításban biztosan lesz változás, a Chelsea fiatal játékosa, Billy Gilmour játszik majd a középpályán. Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya angol újságíróknak beszélt arról, hogy rengeteget nézi az NBA és az NFL mérkőzéseit is, analizálja ezeket, és úgy gondolja, sok minden átültethető a látottakból a labdarúgásba.

Kapcsolódó írásaink

De Bruyne más kategória

Ā„Eriksenért és egész Dániáért játszunk” – nyilatkozta Simon Kjaer, a dánok szombaton hőssé vált kapitánya a koppenhágai mérkőzés előtt, és társaival ennek megfelelően forgószélként rontottak a belgákra

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom