Sport

Locatelli emelkedhet az olaszok új Rossijává

Susy Campanale, a calcio nagyon népszerű angol nyelvű portáljának, a Football Italiá­nak a kolumnistája nagyon érdekes és értékes gondolatot vetett fel az olaszok második mérkőzése, s második győzelme után a svájciak elleni 3–0 hősével, Manuel Locatellivel kapcsolatban, aki egyébként csak Verratti sérülése miatt lett alapember az olaszoknál.

Locatelli emelkedhet az olaszok új Rossijává
Egységben az erő: az olaszok Manuel Locatelli első gólját ünneplik a római Olimpiai Stadion gyepén
Fotó: AFP/Alessandra Tarantino

Kiemelte, hogy az olasz labdarúgás hagyományai közé tartozik, hogy rendre akad a nagy tornákon egy olyan futballista, aki jóval a várakozások felett teljesít, aki a hátára veszi a csapatot, akinek nagy része van a kiemelkedő szereplésben. Emlegette Paolo Rossi 1982-es, Salvatore „Toto” Schillaci 1990-es, Francesco Toldo 2000-es, Fabio Grosso 2006-os remeklését, majd feltette a kérdést: Manuel Locatelli lehet 2021 hőse?

A Sassuolo középpályása – aki a Juventushoz tart, de a torinóiak rosszul jártak, hogy nem írták alá az Eb előtt a szerződést, immár állítólag a Real Madrid és a Manchester City is a konkurensük – az első félidő egyetlen kapura menő lövésével, nagyon szép akció végén szerezte meg a mérkőzés első gólját. Ezzel 23 évesen és 159 naposan a torna eddigi legfiatalabb gólszerzője lett.

A második játékrészben a tizenhatoson kívülről „elengedett” lövéssel zárta le a mérkőzés érdemi részét, noha a hajrában Ciro Immobile még megrúgta a maga szokásos gólját, ami elsősorban azért emelendő ki, mert tizenkilenc éve, Bobo Vieri találatai óta a Lazio csatára az első olasz, aki egy nagy tornán az olaszok első két mérkőzésén egy-egy gólt szerzett. Locatellire visszatérve: mindössze a harmadik olasz, aki duplázni tudott egy Eb-mérkőzésen, 1996-ban Pierluigi Casiraghi az oroszoknak, 2012-ben Mario Balotelli a németeknek, az elődöntőben rúgott két gólt.

Aggodalomra adott okot olasz oldalon Giorgio Chiellini sérülése. A Juventus veteránja az orvosi jelentések szerint a walesiek elleni csoportzárót ki fogja hagyni, de a nyolcaddöntőben újra visszaveheti a helyét a védelemben. Chiellini, noha csak 24 percet játszott a svájciak ellen, rekorder lett: az Eb-történelem legtöbb mérkőzésen szerepelt olasz mezőnyjátékosa immár, miután lehagyta Alessandro Del Pierót és Antonio Cassanót. Akadt egy nagyjelenete a mérkőzésen: Yann Sommer kapujába lőtte a labdát, de kezezés miatt a játékvezető (a VAR-szobában ülők sugallatára) nem adta meg a gólt.

Az olasz válogatott már 29 mérkőzés óta veretlen, és sorozatban tíz találkozón győzött, ezeken pedig gólt sem kapott. Az idei Eb-n mindkét eddigi találkozót 3–0-s győzelemmel zárták, ilyen jól legutóbb a 2008-as Európa-bajnokságon rajtolt csapat, mégpedig a holland.

A 3–0-s, magabiztos győzelemmel az olasz csapat két mérkőzéssel a háta mögött is már továbbjutott a csoportból, a következő mérkőzésén majd a négypontos – szinte biztosan ugyancsak továbbjutó – walesiekkel találkozik. A csoport második találkozójának esetleges győztese is reménykedhet majd, különösen, ha a most egypontos svájciak győznek majd Bakuban. A 0–5-ös gólkülönbséggel, pont nélkül szerénykedő törökökön kisebb fajta csoda segíthet csak.

Röviden

Gyermeke születése miatt elutazott Budapestről Kingsley Coman, sa magyarokkal azonos Európa-bajnoki csoportban szereplő francia labdarúgó-válogatott támadója. A világbajnok együttes már nálunk, Budapesten és Gárdonyban készül a magyarok elleni holnapi találkozóra. Didier Deschamps szövetségi kapitány is jóváhagyta a Bayern München támadójának távozását, és az európai szövetséggel is konzultáltak, mielőtt elengedték a játékost. Korábban Comanhoz hasonlóan a svájci kapus, Yann Sommer is gyermeke születése miatt távozott válogatottjától. (AD)

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) felhívta a csapatok figyelmét arra, hogy vannak bizonyos kötelezettségeik a torna szponzorai számára. Az UEFA reakcióját elsősorban Cristiano Ronaldo esete váltotta ki: a portugál klasszis a magyarok elleni, keddi csoportmérkőzést felvezető hivatalos sajtótájékoztatón eltett az asztalról két coca-colás üveget, majd felhívta a figyelmet a víz fogyasztására a szénsavas termékkel szemben. Egy nappal később a franciák középpályása, a muszlim vallású Paul Pogba döntött úgy, hogy nem hajlandó egy üveg (alkoholmentes) sörrel maga előtt válaszolni az újságírók kérdéseire. Az UEFA most emlékeztetett rá, hogy a szponzorokkal kötött megállapodások szerves részét képezik a torna lebonyolításának, ráadásul biztosítják a futball fejlődését is, beleértve az ifjúsági és a női programokat.
(RR)

Kapcsolódó írásaink

A két kihagyott tizenegyes meccse

ĀÚjabb premier, az Ukrajna-Észak-Macedónia csoportmérkőzést az Európa-bajnokságok történetében először – az argentin Fernando Andres Rapallini vezetésével – dél-amerikai játékvezetői hármas dirigálta

Skót emlékek a 67-es úton

ĀA Tartan Army 1996-ban vonult fel – a mostani előtt – Európa-bajnokságon, ez a futball nyelvéről lefordítva annyit jelent, a skót válogatott legendás szurkolói éppen negyedszázaddal ezelőtt szurkoltak csapatuknak Eb-n