Sport

Elhunyt Giampiero Boniperti, a Juventus legendája

Kilencvenkét éves korában elhunyt Giampiero Boniperti, a Juventus labdarúgócsapatának legendája.

Elhunyt Giampiero Boniperti, a Juventus legendája
Giampiero Boniperti a teljes pályafutását a Juventusban játszotta végig
Fotó: juventus.com

A kiváló támadó 16 évesen került a Juventushoz, de már korábban felhívta magára a szakemberek figyelmét, amikor egy ifjúsági mérkőzésen egymaga 11 gólt szerzett.

Első bajnoki mérkőzését 1947. március 2-án játszotta a Zebrák mezében, egy Milan elleni 2-1-re elveszített rangadón debütált. Bemutatkozó idényében hat meccsen ötször volt eredményes a Serie A-ban, a csapat pedig második helyen végzett a városi rivális Torino mögött.

A nagy áttörést a második szezonja hozta el neki, 40 találkozón 27 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, ezzel a gólkirályi címet is elnyerte. Első bajnoki aranyérmét az 1949-50-es idényben szerezte a gárdával, abban az évadban 21 találatig jutott. Évről évre nagyüzemben termelte a gólokat, 24 éves korára már elérte a 100 gólos határt. Az 1951-52-es idényben ismét győzelemre vezette a torinóiakat a ligában, 1954-től már a csapatkapitányi karszalagot is ő viselte.

Boniperti (balra) Czeizler Lajossal, az olasz válogatott magyar szövetségi kapitányával 1954-ben
Boniperti (balra) Czeizler Lajossal, az olasz válogatott magyar szövetségi kapitányával 1954-ben
Fotó: Wikipedia

Az olasz válogatottban még 1947 novemberében, Ausztria ellen mutatkozott be, összesen 38 találkozón ölthette magára a címeres mezt, ezeken az összecsapásokon 8 gólig jutott. Két világbajnokságon (1950, 1954) és egy olimpián (1952) vett részt a nemzeti csapattal.

Az ötvenes évek első felében a Juventust nagyrészt elkerülték a sikerek, a fordulópontot az 1957-es év jelentette, ekkor két világklasszis társat szerződtetett a klub Boniperti mellé: a későbbi aranylabdás Omar Enrique Sivorit, és a walesi legendát, John Charlest.

A Mágikus Trió: Sivori, John Charles és Boniperti (balról jobbra)
A Mágikus Trió: Sivori, John Charles és Boniperti (balról jobbra)
Fotó: Wikipedia

Ők hárman alkották a „Mágikus Triót”, a három zseni varázslatának köszönhetően az addig küszködő Juve sorra nyerte a trófeákat. 1958 és 1961 között három bajnoki címet és két Olasz Kupa-győzelmet ünnepelhettek.

Az addig főleg középcsatárként, vérbeli gólgyárosként ismert Boniperti pályafutása utolsó éveiben gyakran játszott hátravont csatárt vagy támadó középpályást, remek átadásokkal szolgálta ki Charlest és Sivorit, magas játékintelligenciája és kiemelkedő technikai képzettsége révén a játék szervezéséből is kivette a részét.

1961-ben vonult vissza az aktív játéktól, pályafutása befejezésekor 182 góllal ő volt a Juventus történetének legeredményesebb játékosa, ez rekordja négy évtizeden keresztül élt, Alessandro Del Piero 2010 szeptemberében döntötte meg. Boniperti egy másik csúcsot is sokáig tartott: karrierje során 443 mérkőzésen szerepelt az olasz élvonalban, ebben a rangsorban Gianluigi Buffon és a már említett Del Piero előzi meg.

Előttem az utódom: Boniperti köszönti a gólrekordját megdöntő Alessandro Del Pierót
Előttem az utódom: Boniperti köszönti a gólrekordját megdöntő Alessandro Del Pierót
Fotó: goal.com

Visszavonulását követően a Juve vezetésében kapott szerepet, 1971-ben ő lett a klub elnöke, ezt a tisztséget 1990-ig töltötte be, később pedig tiszteletbeli elnökké nevezték ki.

A kilencvenes években a politikába is bekapcsolódott, a jobboldali Forza Italia párt színeiben 1994 és 1999 között az Európai Parlament tagja volt.

Élete utolsó éveiben visszavonult a nyilvános szerepléstől, halálát a hírek szerint szívelégtelenség okozta. Temetésére várhatóan néhány napon belül, szűk családi körben kerül majd sor.

Kapcsolódó írásaink