Sport

Továbbjutásról beszélhet Wales, legyőzte a botrányosan gyenge törököket

Bakuban a hazai szurkolók lelkesen buzdították a törököket, de ez sem segített. Senol Günes együttese két forduló után két vereséggel áll. A walesiek ellenben négy pontjuk birtokában játszhatnak majd a csoportzárón az olaszokkal, a 2016-os torna tapasztalatait figyelembe véve – a négy továbbjutó csoportharmadikból kettőnek is három pontja volt – ezzel biztosan tovább lehet jutni. 

Továbbjutásról beszélhet Wales, legyőzte a botrányosan gyenge törököket
Aaron Ramsey harmadik ziccerénél már nem hibázott, bevágta a labdát a török kapuba
Fotó: OZAN KOSE / POOL / AFP

Arra lehetett számítani a mérkőzés előtt, hogy a walesiek sikere Aaron Ramsey és Gareth Bale teljesítményén, eredményességén múlik. A meccs előtt összesen 71 „válogatott” gólt számlált a teljes Eb-keret, ebből ők ketten negyvenkilencet szereztek.

Aztán a mérkőzés kulcspillanatában Ramsey – éppen Bale zseniális átadásából – félszázra növelte kettejük gólszámát. A sajátját egyébként tizenhétre emelte, ezzel már hetedik az ország válogatottjának örök góllövőlistáján, olyan futballistákat megelőzve, mint Rob Earnshaw, Cliff Jones vagy Mark Hughes.

Ő az egyetlen a „Sárkányok” közül, aki két Európa-bajnokságon is szerzett gólt. Gólja után a meccs utolsó percéig ismét elmondhatta magáról, hogy szerzőként vagy előkészítőként szereplője volt az összes walesi Eb-gól felének, Connor Roberts aztán kicsit elrontotta a statisztikáját. 

Ahogyan előtte Ramsey-nek, úgy Robertsnek is Gareth Bale adta a gólpasszt, kiváló technikai képességét megvillantva. Ugyanakkor a saját maga által kiharcolt tizenegyest az égbe lőtte: a spanyol Raúl emlékezetes, 2000-es, franciák elleni hibája óta először fordult elő Eb-n, hogy egy büntetőt lövő nem találta el a kaput. Belefért, így is nyertek 2-0-ra. 

Kapcsolódó írásaink