Sport

Győztek az oroszok a finnek ellen

A B csoport második fordulójának nyitómeccsén a finn válogatott ráijesztett a Szentpéterváron otthon játszó, előzetesen valamivel esélyesebbnek tartott oroszokra

Győztek az oroszok a finnek ellen
A szentpétervári stadion a Finnország-Oroszország mérkőzés előtt
Fotó: ANTON VAGANOV / POOL / AFP

A 4. percben a dánok elleni gólt is szerző Joel Pohjanpalo a Szbornaja kezdőcsapatában először szereplő Matvej Szafonov hálójába fejelte a labdát. A holland Danny Makkelie – aki az első és a második kör első meccsét is vezette, ez különlegesség – a VAR-t is segítségül hívta, majd döntött és érvénytelenítette a fehér mezesek támadójának találatát.

A folytatásban az orosz csapat fokozatosan átvette az irányítást. A legkecsegtetőbb próbálkozásának sokáig Artyom Dzjuba kapufája számított, majd a szünet előtti pillanatokban, a rendes játékidő hosszabbításában megtört a jég. A finn tizenhatoson belül Alekszej Mirancsuk átvette Dzjuba rövid passzát, majd felismerte, hogy ésszel többre megy, mint erővel: a folyosót meglátva betekerte a labdát az ezúttal is jól védő Lukas Hradecky kapujának jobb felső sarkába. Örülhettek a bergamói szurkolók: az Eb-k történetében először szerzett gólt Atalanta-játékos. (Ikertestvére, Anton szintén válogatott, de ezúttal nem került be a tornakeretbe.)

A fordulás után az orosz válogatott – előnye birtokában – már bátran építhetett a kontratámadásokra, a játék lassítására, várva, hogy a finneket minél jobban sürgesse az idő, nyíljanak ki a támadójáték érdekében. A statisztika is a Szbornaját segítette: az oroszok még soha nem veszítettek el úgy Eb-meccset, hogy a második negyvenöt percre előnnyel fordulhattak.

A finn csapat egyre nyíltabban játszott, de gyakorlatilag helyzetig sem jutott el, egyetlen kaput eltaláló kísérlete volt a 90 perc során. A másik oldalon Rifat Zsemaletgyinov, Daler Kuzjajev és újra Zsemaletgyinov előtt adódott lehetőség. Ezek is kimaradtak, ami egyelőre még nem számít a mérkőzést 1–0-ra megnyerő oroszoknak, később viszont már fontos lehet, mert a szoros kvartettben, amelyben jelenleg az egyelőre egy mérkőzéssel kevesebbet játszott Belgiumnak, valamint Oroszországnak és Finnországnak is 3–3 pontja van, főszerep juthat a gólkülönbségeknek. A B csoport következő mérkőzését csütörtökön 18 órakor Koppenhágában játssza Dánia és Belgium.

Fernandesnek nem sérült meg a gerince

Nincs gerincsérülése Mário Fernandesnek, az orosz labdarúgó-válogatott jobbhátvédjének, akit az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, a finnek elleni, szerda délutáni mérkőzés közben kellett lecserélni.

Az orosz csapat brazil származású játékosa a hátára esett a szentpétervári összecsapás első félidejének közepén, hordágyon vitték le a pályáról és mentő szállította kórházba súlyos sérülés gyanújával. A vizsgálatok után úgy döntöttek, hogy Fernandes a csapattal együtt visszarepülhet Moszkvába, de egyelőre orvosi felügyelet alatt marad.

Kapcsolódó írásaink