Sport

Egy öngól, két találat lesről - többel is nyerhettek volna a franciák

A világbajnoki címvédő francia válogatott 1-0-ra legyőzte a társházigazda németeket a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság magyarokat is felvonultató F csoportjának kedd esti mérkőzésén, Münchenben.

Egy öngól, két találat lesről  - többel is nyerhettek volna a franciák
Mats Hummels öngólt szerez a franciák elleni Eb-csoportmeccsen
Fotó: ALEXANDER HASSENSTEIN / POOL /

Az első félidő 21. percének elején egy centerezést követően Hummels nagyon rosszul akart tisztázni, kilőtte saját kapujának sarkát.

Objektum doboz
Objektum doboz

A találkozó egyetlen gólját Mats Hummels szerezte, aki egy szerencsétlen mozdulat után a saját kapujába talált be.

Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló, F csoport:
Franciaország-Németország 1-0 (1-0)
-----------------------------------
München, Allianz Aréna, 14 ezer néző, v.: Carlos del Cerro (spanyol)
gólszerző: Hummels (20., öngól)
sárga lap: Kimmich (7.)

Melegítenek a francia játékosok a németek elleni találkozó előtt
Melegítenek a francia játékosok a németek elleni találkozó előtt
Fotó: FRANCK FIFE / POOL / AFP

I. félidő:

20. perc: Lucas Hernandez kapott kiváló keresztlabdát a bal oldalon, centerezésébe pedig szerencsétlenül ért bele a tisztázni igyekvő Hummels, akinek a lábáról a kapu jobb felső sarkába pattant a labda (1-0).

A mérkőzés kezdete előtt érdekes közjátéknak lehettek szemtanúi a nézők, egy ejtőernyős - vélhetően a stadion tetejéről - a játéktérre ereszkedett, ernyőjén az olajkitermelés ellen tiltakozó, valamint a „Greenpeace” felirattal. A biztonsági személyzet azonnal a pálya szélére vezette ki a tüntetőt, aki ott orvosi segítséget is kapott.

A meccs kezdési időpontját nem befolyásolta az incidens, az első negyedóra ismerkedő játéka után pedig a franciák pörgették meg valamelyest az iramot, és - szerencsés körülmények között - egy öngóllal megszerezték a vezetést. A németeknek ezt követően rövid idő alatt kétszer is kedvező helyről volt lehetőségük szabadrúgásból veszélyeztetni, Kroos azonban előbb a sorfalat találta el, aztán kapu fölé lőtt. A félidő hajrájában fokozottabbnak tűnt a német nyomás, a franciák át is engedték a kezdeményezést, és egy-egy gyors ellentámadásból próbáltak gólhelyzetbe kerülni.

Fordulás után mindkét kapu előtt alakultak ki helyzetek, aztán a félidő feléhez közeledve Mbappé villant, remek egyéni megoldásából gól is született, ám a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. A németeknek láthatóan nehezükre esett a felállt francia védelem feltörése, miközben a másik oldalon ismét az eredmény megtartása, valamint - Mbappé gyorsaságára alapozva - a tempós ellentámadások vezetése alkotta a taktika lényegét. Az egyik ellenakció végén Benzema talált a kapuba, de videobírós ellenőrzés után, újfent les okán, ezt a gólt sem adták meg.

Végül a francia sikerhez ezek a meg nem adott találatok nem voltak szükségesek, mert bár a németek egészen a lefújásig próbálkoztak, gólt nem sikerült szerezniük.

Kapcsolódó írásaink

Nem sokon múlt a magyar futballcsoda

ĀMagyarország–Portugália 0-3⚽ Elképesztően balszerencsés góllal, többször megpattanó labdából szereztek vezetést a portugálok, aztán Ronaldo 11-ese eldöntötte a meccset +MH-GALÉRIA