Sport

Nem sokon múlt a magyar futballcsoda

A magyar válogatott 3-0-ra kikapott a címvédő portugál csapattól a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának keddi összecsapásán, a Puskás Arénában.

Nem sokon múlt a magyar futballcsoda
Rengeteg párharcot kell megvívnia mindenkinek
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar válogatott továbbra is nyeretlen Portugáliával szemben: négy döntetlen mellett ez volt a tizedik veresége.

Marco Rossi szövetségi kapitány csapata szombaton a világbajnok franciákat fogadja, majd jövő szerdán a németek vendége lesz Münchenben.

Objektum doboz

Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló, F csoport:
Portugália-Magyarország 3-0 (0-0)

Budapest, Puskás Aréna, 55 662 néző, v.: Cüneyt Cakir (török)
gólszerzők: Guerreiro (84.), Ronaldo (87., 92., előbbit 11-esből)
sárga lap: Rúben Dias (38.), illetve Nego (80.), Orbán (86.)

Portugália:
Rui Patrício - Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro - Danilo, William (Renato Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Joao Moutinho, 89.) - Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.), Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.)

Magyarország:
Gulácsi - Botka, Orbán, Szalai A. - Lovrencsics, Kleinheisler (Sigér, 78.), Nagy (Varga R., 88.), Schäfer (Nego, 66.), Fiola (Varga K., 88.) - Szalai Á., Sallai (Schön, 78.)

Objektum doboz

Szalai Attila úgy nyilatkozott a meccs után: Csalódott vagyok, mert nem sok hiányzott a pontszerzéshez. Jól dolgoztuk, bosszantó ez a vereség. Nagyot küzdöttünk, csúsztunk, másztunk.

A magyar válogatott kezdőcsapata nem okozott meglepetést, Marco Rossi, a Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Kleinheisler, Schäfer, Nagy Á., Fiola – Szalai Á., Sallai tizenegyet küldi pályára
A magyar válogatott kezdőcsapata nem okozott meglepetést, Marco Rossi, a Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Kleinheisler, Schäfer, Nagy Á., Fiola – Szalai Á., Sallai tizenegyet küldi pályára
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A mérkőzés pillanatai, percről percre:

A magyar válogatott kezdőcsapata nem okozott meglepetést, Marco Rossi, a Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Kleinheisler, Schäfer, Nagy Á., Fiola – Szalai Á., Sallai tizenegyet küldi pályára. A portugálok összeállítása: Patricio– Semedo, Dias, Pepe, Guerreiro – Danilo, Carvalho, Fernandes – Ronaldo, Jota, Silva.

Elképesztő ünneplés fogadta a csapatot
Elképesztő ünneplés fogadta a csapatot
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Csodálatos látvány a zsúfolásig megtelt Puskás Aréna! A hatvanezer szurkoló és a csapat együtt énekelte a Himnuszt, majd a török Cüneyt Cakır sípszavára, pontban 18 órakor megkezdődött a mérkőzés.

Jól kezdett a magyar csapat, de az első helyzet a portugáloké: Jota tizenhat méteres lövését vetődve, de biztosan védte Gulácsi Péter.

Portugália fölényben játszik, dominál, de a magyar válogatott szervezettséggel válaszol, sikerrel.

Fiola Attila harcolt keményen, önfeláldozóan Semedóval a labdáért, mindkét játékos óriásit esett az ütközés után, de nem kellett behívni az egészségügyi stábokat.

A 19. percben Cristiano Ronaldo lőtte közelről kapura a mélységből érkező átadást, Gulácsi védett, Cakir pedig jelezte, lest látott.

Óriási harcok dúlnak a pályán
Óriási harcok dúlnak a pályán
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Portugál szöglet az első félidő közepén. Nem lett veszélyes, Szalai Ádám kifejelte a labdát.

Eltelt fél óra, erősödik a portugál nyomás, de a magyar védelem remekül áll a lábán, Gulácsi Péternek csak egyszer kellett védenie.

A portugál William Carvalho (b) és Szalai Ádám
A portugál William Carvalho (b) és Szalai Ádám
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kijött a csapat a szorításból, ezekben a percekben bátran, kezdeményezően játszik a magyar válogatott, de helyzetig még nem jutottunk el. Volt viszont már kaput eltaláló kísérletünk, Schäfer bal oldali szabadrúgását Szalai Ádám tizennégy méterről fejelte kapura.

A 38. percben a Kleinheislert térden rúgó Ruben Diaz kapott sárga lapot.

Két perccel később Jota 8 méterről, a lábak között küldte kapura a labdát, Gulácsi elképesztő bravúrral, lábbal védett.  Most nagyon nyomnak a portugálok, a 44. percben, középen, Cristiano Ronaldo öt méterről lőhette kapura a balról beadott labdát, szerencsére irányt tévesztett, fölé ment a labda.

Vége az első félidőnek, nem született gól, a magyar válogatott, ha kell okosan, ha kell hősiesen tartja magát a lényegesen esélyesebb címvédő ellen.

Kezdődik a második félidő, egyik csapat sem cserélt.

47. perc, jobb oldali szöglet után Pepe fejelt a hosszú saroknál, Gulácsi repült és óriási bravúrral védett. Marad a 0-0.

Három perccel később, Szalai Ádám vállalkozott lövésre, kapura ment, de nem volt veszélyes.

A második félidőből is eltelt már tíz perc, ebben a periódusban ismét bátran játszunk, de a portugál fölény vitathatatlan.

Sallai Roland (b) és a portugál Rúben Dias
Sallai Roland (b) és a portugál Rúben Dias
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A mérkőzés első cseréje, Loic Nego áll be Schäfer András helyére a középpályára. A MOL-Fehérvár FC játékosa 25 percet kap Rossitól az Eb-premieren.

Egy perccel később, Bruno Fernandes 25 méteres lövését tornázza szögletre a bal alsó sarok elől Gulácsi Péter.

Portugália is cserél, Rafa Silva váltja Bernardo Silvát. Húsz perc még!

76. perc, jön Sigér Dávid és Schön Szabolcs, lemegy Sallai Roland és Kleinheisler László.

80. perc, a nem sokkal korábban beállt Schön iramodott meg a jobb oldalon, a hálóba lőtte a labdát, de sajnos lesről indult. A reklamáló Loic Nego sárga lapot kapott.

Frissítenek a portugálok is, Renáto Sanchez áll be Carvalvo, André Silva pedig Jota helyére. 

A 84. percben vezetést szerez Portugália. Guerreiro közeli, de nem túl erős lövése megpattan Willi Orbán talpán és a labda a jobb alsó sarokba vánszorog. Három perccel később, a portugálok rúgnak rá még egyet, a Willi Orbán szabálytalansága miatt megítélt büntetőt Cristiano Ronaldo vágja a bal alsó sarokba. Portugália 2-0-ra vezet.

Varga Kevin és Varga Roland is beáll, Fiola Attila és Nagy Ádám helyére. Joao Mutinho váltja Bruno Fernandest a másik oldalon.

Kisakkozott támadás végén Cristiano Ronaldo megszerzi a második gólját, 3-0 az eredmény, Portugália megnyerte az F csoport első mérkőzését. A tekintélyes különbség ellenére, a magyar csapat nagyszerűen helytállt, a 84. percig tartotta a gól nélküli eredményt, pontszerzésre állt.