Sport

Szlovákia nyerte a közép-európai rangadót

A labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának hétfői nyitómeccsén Szlovákia 2-1-re legyőzte Lengyelországot.

Szlovákia nyerte a közép-európai rangadót
A szlovákok második góljának szerzőjét, Skriniart (középen) ünneplik a társak
Fotó: AFP/POOL/Anton Vaganov

Az első percekben igyekeztek nyomás alá helyezni a szlovák csapatot a lengyelek, nagyrészt Lewandowskiék birtokolták a labdát, erejükből azonban csak pontatlan beadásokra futotta, helyzetbe nem tudtak kerülni.

Az első komolyabb lehetőség a szlovákok előtt adódott: a 14. percben Duda cselezgetett, majd lőtt a tizenhatosról, laposan tüzelt, a labda azonban az oldalhálóban kötött ki.

Négy perccel később már a vezetést is megszerezte északi szomszédunk válogatottja: a bal szélen megiramodó Mak ügyesen cselezett befelé, a lengyel védelem csak nézte, aztán éles szögből a rövidre lőtt a ferencvárosi támadó, a labda pedig a kapufáról Szczesnyre, majd onnan a kapuba pattant. A lengyel kapuvédő öngóljának írják a találatot, ezzel ő lett az első kapus, aki öngólt vétett az Eb-k történetében.

A 26. percben Kucka tüzelt középről, jó 26-27 méterről, lefelé csapódó lövése a kapu tetején kötött ki.

Hét perccel később veszélyes kontrát vezettek a szlovákok, melynek végén kilenc méterről, középről Kucka fejelte Szczesny kezébe a labdát.

A 34. percben a lengyelek kerültek helyzetbe: a szlovák védelem a saját tizenhatosa előtt adta el a labdát, Krychowiak csapott le, majd tüzelt, de a lövése pontatlannak bizonyult.

A félidő utolsó komolyabb lehetősége Lewandowski előtt adódott: a lengyel csatár a 41. percben az ötös bal sarkánál vett át szépen egy labdát, ám kitámasztás közben megcsúszott kissé, így a lövése méterekkel kerülte el a hosszú sarkot.

Életjeleket mutatott a lengyel csapat, gólt azonban nem tudtak szerezni, így 1-0-s szlovák előnnyel vonultak szünetre a felek. 

A második félidő villámgyors lengyel góllal indult, egy szép akció végén Linetty vette be Dubravka kapuját.

A 62. percben Krychowiak lépett oda teljesen fölöslegesen Hromadának, amiért megkapta a második sárgáját, 10 emberre fogyatkoztak a lengyelek.

Hét perccel később Marek Hamsík szöglete után Milan Skriniar levette a labdát, majd középről, 14 méterről a hálóba lőtt, előnybe került Szlovákia.

A folytatásban az emberhátrányban játszó lengyel együttes becsülettel küzdött, de egyenlíteniük nem sikerült, így 2-1-es szlovák sikerrel zárult a találkozó.

Szlovákia-Lengyelország 2-1 (1-0)
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 12 862 néző, v.: Ovidiu Hategan (román)
Gólszerzők: Szczesny (öngól, 18.), Skriniar (69.), illetve Linetty (46.)
Sárga lap: Hubocan (20.), illetve Krychowiak (22., 62.)
Kiállítva: Krychowiak (62.)

Kapcsolódó írásaink