Sport

Romelu Lukaku máris bejelentkezett a gólkirályi címre

Meggyőző sikerrel rajtolt a tornán az olasz válogatott, amely először szerzett Eb-meccsen három gólt.

Korábban nem volt még példa arra sem, hogy a kontinensbajnokság nyitó mérkőzése háromgólos különbséggel érjen véget. Először esett öngólból egy Eb első találata. Roberto Mancini és együttese immár sorozatban 28 mérkőzés óta veretlen, a legutóbbi kilenc meccsén csak győzött, 28 szerzett gól mellett egyet sem kapott. Ilyen hosszú góltalan sorozata harmincegy éve nem volt a Squadra Azzurra védelmének.

A svájciak sorozatban negyedik Eb-mérkőzése végződött döntetlenre, ez csúcsbeállítás, korábban a portugálok teljesítettek hasonlót (2012–2016). Az 1–1-re végződött Svájc–Wales összecsapás mindkét gólja fejesből esett, a brit válogatott legutóbbi négy Eb-góljából három is fejes gól volt. Kieffer Moore Aaron Ramsey labdáját küldte a kapuba, a Juventus középpályása a walesiek eddigi tíz Eb-góljából (2016, 2021), ötben is szerepet játszott, egy gól mellett négyet előkészített.

A finnek kapusa, Lukás Hradecky büntetőt hárított, ő mindössze a harmadik kapus az Eb-történelemben, aki az első meccsén ilyen bravúrra volt képes. (1988-ban a dán Rasmussen, kilenc éve a lengyel Tyton cselekedett ugyanígy.)

A finnek után a belgák is a házigazda válogatott legyőzésével rajtoltak. A Vörös Ördögök a selejtezőket is beleértve, a mostani Eb-sorozatban harmadszor verték meg az oroszokat. Romelu Lukaku, aki a mostani idényben klubjában és a válogatottban (eddig) 55 mérkőzésen 41 gólt szerzett. Roberto Martínez válogatottja orosz földön éppen úgy kezdett, mint 2018-ban, 3–0-ás győzelemmel és két Lukaku-góllal.

A csoport: Olaszország–Törökország 3–0, Wales–Svájc 1–1. B csoport: Dánia–Finnország 1–1, Oroszország–Belgium

Kapcsolódó írásaink