Sport

Döbbenetes fölényük ellenére nem lőttek gólt a spanyolok

A társházigazda spanyol válogatott gól nélküli döntetlent játszott a svéd csapattal a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának hétfői első fordulós mérkőzésén, Sevillában.

Döbbenetes fölényük ellenére nem lőttek gólt a spanyolok
Óriásit küzdöttek a svédek, de a gól nélküli döntetlenhez az is kellett, hogy a spanyolok ne tudják befejezni az akcióikat
Fotó: Julio MUNOZ / POOL / AFP

A hazaiak kezdőcsapatában helyet kapott a 18 esztendős Pedri, aki minden idők legfiatalabb spanyol Eb-szereplő futballistája lett.

Komoly spanyol fölénnyel indult a találkozó, mezőnyben és helyzetekben is messze ellenfelük fölé kerekedtek az ibériaiak, míg a skandinávok jószerével csak kirúgások és a rivális labdaeladásai után jutottak hozzá a játékszerhez. Lehetőségeikkel azonban nem tudtak élni a szünetig a háromszoros Eb-győztes spanyolok, a svédeknek pedig a pontszerzés reményében a biztonság volt az elsődleges szempontjuk a játékszervezésnél.

Spanyol drukkerek a sevillában rendezett Eb-meccs előtt
Spanyol drukkerek a sevillában rendezett Eb-meccs előtt
Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP /

Ezzel együtt is az északi gárda járt közelebb a találathoz az első játékrészben: egy váratlan helyzet végén hazai kapufán csattant a labda. A spanyol fölényt jól mutatja, hogy az első félidőben három hazai labdarúgó is több passzt adott, mint a teljes svéd válogatott (59).

A frissen honosított Aymeric Laporte fejeli a labdát spanyol csapattársaihoz a svédek elleni Eb-mérkőzésen
A frissen honosított Aymeric Laporte fejeli a labdát spanyol csapattársaihoz a svédek elleni Eb-mérkőzésen
Fotó: Jose Manuel Vidal / POOL / AFP

A nagy melegben zajló találkozó igazán sportszerű volt: a második félidő elején 29 fokot mutattak a hőmérők, mikor svéd időhúzás miatt megszületett a találkozó egyetlen sárga lapja. A folytatásban is számos helyzetet eredményezett a spanyol dominancia, ennek ellenére gól nem esett az andalúz éjszakában, így megszületett az Európa-bajnokság első 0-0-s döntetlenje.

A rutinos svéd csatár, Marcus Berg hasal a spanyolok elleni mérkőzésen
A rutinos svéd csatár, Marcus Berg hasal a spanyolok elleni mérkőzésen
Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / POOL

Luis Enrique: Rossz érzés az ilyen döntetlen

Luis Enrique, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya csalódottan nyilatkozott azok után, hogy társházigazda együttese hétfőn gól nélküli döntetlent játszott a svédekkel az Európa-bajnokság E csoportjának hétfői első fordulós mérkőzésén, Sevillában.

Az európai szövetség honlapján a szakember kiemelte: olyan riválissal találkoztak, amely teljesen a védekezésre fókuszált, és gólszerzési reményét kizárólag a hosszú indításokba helyezte.

„És még így is volt esélyük nyerni. Rossz érzés az ilyen döntetlen, és sajnálom a szurkolókat meg a játékosokat is, mert ez egy győztes éjszaka volt. Az volt a tervünk, hogy minél több gólhelyzetet alakítsunk ki, amit megtettünk, de nem tudtuk értékesíteni azokat” - mondta.

A spanyolok kezdőjátékosa, Dani Olmo szerint sokkal többet érdemeltek volna a találkozón, amelynek számukra az a tanulsága, hogy tovább kell dolgozniuk.

„Innen kell folytatnunk, és elfogadnunk azt, hogyha nem szerzünk gólt, akkor nem tudunk nyerni. Függetlenül attól, hogy éppen jól játszunk. Remélem, hogy szurkolóink ennek ellenére mögöttünk állnak majd a továbbiakban is” - nyilatkozta.

Janne Andersson, a svédek szövetségi kapitány kiemelte: előttük és a spanyolok előtt is adódtak lehetőségek a gólszerzésre, és nem érez csalódottságot a mérkőzést követően.

„Ha pontot vagy pontokat akarunk szerezni egy ilyen szintű csapattal szemben, akkor olyan motivációval kell játszanunk, mint tettük azt a spanyolok ellen. Az a fajta határozottság, amellyel játékosaim megvalósították a taktikai elképzeléseinket, egyszerűen fantasztikus volt” - közölte.

Alexander Isak, a svédek támadója hozzátette: szerették volna többet birtokolni a labdát és több helyzetet kidolgozni, de el kellett fogadniuk a realitásokat, hogy védekezésre kényszerítették őket.

„Ma viszont nagyon jól védekeztünk, és az utolsó pillanatig küzdöttünk. A találkozó előtt örültünk volna az egy pontnak, így most nagyon elégedettek vagyunk a döntetlennel” - mondta.

Társa, a kapus Robin Olsen több alkalommal bravúrral hárított, ő azonban sportszerűen nem saját maga, hanem társai teljesítményét emelte ki. Hangsúlyozta: a hőség ellenére folyamatosan futottak a svéd mezőnyjátékosok, a pontszerzésük pedig „hihetetlen csapatmunka” eredménye.

„Ez nem a legjobb meccsünk volt, és nem a leginkább megérdemelt pontszerzésünk, de végig küzdöttünk, mégpedig nagyon. A gólvonalról láttam, hogy milyen sokat futottak a srácok, büszke lehetek” - mondta.

A csoport másik mérkőzésén Szlovákia 2-1-re jobbnak bizonyult Lengyelországnál. A folytatásban a svédek a szlovákokkal találkoznak pénteken Szentpéterváron, míg a spanyolok szombaton a lengyeleket fogadják ugyancsak Sevillában.

Európa-bajnokság, csoportkör, E csoport, 1. forduló:
Spanyolország-Svédország 0-0

Sevilla, La Cartuja Stadion, 12 517 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
sárga lap: Lustig (55.)

Spanyolország: 
Simón - M. Llorente, Laporte, Torres (Oyarzabal, 74.), Alba - Koke (Ruiz, 87.), Rodri (T. Alcántara, 65.), Pedri - Torres, Morata (Sarabia, 66.), Olmo (Moreno, 74.)

Svédország:
Olsen - Lustig (Krafth, 75.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson - Larsson, Olsson (Cajuste, 84.), Ekdal, Forsberg (Bengtsson, 84.) - Berg (Quaison, 69.), Isak (Claesson, 69.)

Kapcsolódó írásaink