Sport

Először segíti videobíró a játékvezetőket az Eb-n

A labdarúgó Európa-bajnokságok történetében először videobíró (VAR) is segíti majd a kontinensviadalon közreműködő 19 játékvezetőt.

Először segíti videobíró a játékvezetőket az Eb-n
Most először videobíró segíti a játékvezetőket a foci-Eb-n
Fotó: Marcelo HERNANDEZ / POOL / AFP

Az európai szövetség (UEFA) vezető testülete 2018 szeptemberében döntött arról, hogy bevezeti a VAR-t az Eb-n, így a 2016-ban már alkalmazott gólvonal-technológia után újabb technikai eszköz áll a játékvezetők rendelkezésére, hogy kulcsszituációban jó döntést hozzanak. A VAR használatával viszont nem lesznek alapvonali asszisztensek, mint az előző két Eb-n.

Azonban nem csak a Bajnokok Ligájában már évek óta használt VAR alkalmazása jelent újítást. Egy tavaly februári megállapodásnak köszönhetően az idei Eb-n lesz egy dél-amerikai trió is, amelyet az argentin Fernando Rapallini vezet. Cserébe a vasárnap rajtoló Copa Americán egy spanyol bírói hármas is közreműködik.

Szintén történelmi, hogy a francia Stephanie Frappart bekerült a 12 fős kiegészítő személyzet tagjai közé, azaz negyedik játékvezetőként vagy tartalék asszisztensként szerepel majd a nyári Eb-n, így először lesz nő a közreműködő bírók között. Frappart volt az első nő, aki a férfiak között élvonalbeli bajnokit, Bajnokok Ligája-összecsapást, illetve világbajnoki selejtezőt is vezetett.

Az UEFA április 21-én jelölte ki az Eb-n közreműködő 19 játékvezetőt és csapatukat, amely alapján 2004 óta először nem lesz magyar köztük - Kassai Viktor 2008-ban negyedik játékvezetőként, az előző két alkalommal pedig bíróként volt résztvevője az Eb-nek.

Az EURO2020 19 játékvezetője:

Felix Brych (német), Cüneyt Cakir (török), Carlos Del Cerro Grande (spanyol), Andreas Ekberg (svéd), Orel Grinfeeld (izraeli), Ovidiu Alin Hategan (román), Szergej Karaszev (orosz), István Kovács (romániai), Björn Kuipers (holland), Danny Makkelie (holland), Antonio Miguel Mateu Lahoz (spanyol), Michael Oliver (angol), Daniele Orsato (olasz), Fernando Rapallini (argentin), Artur Manuel Ribeiro Soares Dias (portugál), Daniel Siebert (német), Anthony Taylor (angol), Clément Turpin (francia), Slavko Vincic (szlovén)

Kapcsolódó írásaink