Sport

Bő egy héttel a rajtjuk előtt 7–1-re nyertek

Euro 2020. A 2014-es világbajnok veteránok vezérletével a német válogatott az elmúlt két év legfölényesebb győzelmével hangolt a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra

A német válogatott az elmúlt hónapokban, sőt években többször is elkeserítette, finomabban fogalmazva megijesztette híveit. Ám a lettek ellen szenzációs főpróbát tartott – még az ottani sajtó is meglepődött rajta.

Bő egy héttel a rajtjuk előtt 7–1-re nyertek
Timo Werner sem maradt ki a sorból: egyike volt a lettek elleni hat német gólszerzőnek
Fotó: AFP/dpa/Federico Gambarini

Ha valakinek eddig kétsége lett volna afelől, hogy mennyire erős ellenfelekkel találkozik a magyar válogatott a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon, annak elég talán a Theanalyst.com hét eleji elemzését citálni, amely szerint a franciák a legesélyesebbek a tornagyőzelemre, a németek a negyedikek, a portugálok pedig ötödikek ebben a sorban.

A statisztikai mutatók alapján, a tényekre alapozva készített listán talán a Nationalelf még közelebb is került a „dobogósokhoz”, miután 7–1-re kiütötte a letteket. Ennél nagyobb különbséggel 2019 nyarán nyert legutóbb Eb-selejtezőn az észtek ellen (8–0). Alighanem szeretnek a németek a Baltikum csapatai ellen futballozni.

Ennél fontosabb, hogy Joachim Löw a jelek szerint megtalálta a csapatát, amelyben kulcsszerepet kapnak a veteránok, 2014 világbajnokai (Neuer, Hummels, Kroos, Müller). Nagyon magas (43,588) volt a mérkőzésen szereplő németek válogatottsági átlaga, és még magasabb, ha csak a kezdő tizenegyet nézzük.

Nem csoda: Manuel Neuer a 100. (első német kapusként érte el e mérföldkövet), Toni Kroos és Thomas Müller a 102. mérkőzését játszotta a nemzeti tizenegyben. A Bayern csatára 2018 márciusa óta, több mint három év után szerzett ismét gólt a válogatottban – emlékezetes, hogy két és fél éven át nem kapott meghívást –, különleges, hogy akkor is düsseldorfi meccsen lőtt gólt.

Természetesen a még a válogatottal rendszerint kritikus német sajtó is elismerte, hogy a csapat kitűnő teljesítményt nyújtott, az egyik legjobbat az elmúlt éveket tekintve. Ugyanakkor visszatérő motívuma volt a bírálatoknak, hogy a nagyon gyenge lettek elleni produkció nem szabad hogy bárkit is elaltasson, nyilvánvaló, hogy a jövő keddi, müncheni nyitányon a franciák más nívót képviselnek majd. Általában Joshua Kimmich és Toni Kroos, valamint a csereként beállók közül Kai Havertz kapta a legjobb minősítést, ám bírálták – gólja ellenére is – Ilkay Gündogan játékát.

Érdekes a német sajtó reakciója a magyar–szlovén közös rendezésű U21-es Eb-t megnyerő csapatuk sikeréről: szerintük a játékosállomány vonatkozásában nem voltak a legjobbak, ám az egységet, a küzdőszellemet tekintve igen. Ez példát adhat az Euro 2020 előtt a „nagyoknak” is.

Kulusevski a legújabb koronavírusos

Továbbra is nagy ellenfél a koronavírus az Európa-bajnokságra készülő csapatok számára. A svédek kénytelenek lemondani egyik legjobb csatárukról, Dejan Kulusevskiről, a Juventus futballistájáról. A spanyolok kedden nem kaptak újabb rossz hírt, de biztos, hogy Sergio Busquets legalább az első mérkőzésüket kénytelen kihagyni. Luis Enrique döntése alapján Kepa, a Chelsea kapusa, valamint négy utánpótlás-válogatott játékos, Rodrigo Moreno, Pablo Fornals, Carlos Soler és Brais Mendez készenlétben áll, ha mégis kiderülne valakiről, hogy megfertőződött.

A négy mezőnyjátékos közül ketten már oltakoztak, mivel mennek majd az olimpiára, ketten pedig nemrégiben már átestek a fertőzésen. A kapitány reaktiválta a 36. évében járó világbajnok védőt, Raúl Albiolt is a „tartalékosok” közé. A fárasztó idény után sajnos sok a sérült is. Az angoloktól korábban Trent Alexander-Arnold, a hollandoktól Donny van de Beek, a lengyelektől Arkadiusz Milik, az olaszoktól pedig Stefano Sensi dőlt ki, Roberto Mancini utóbbi helyére meghívta Matteo Pessinát.

(AD)

Kapcsolódó írásaink

A rendőrség felkészült a foci Eb biztosítására

ĀA rendvédelmi szervek 400-3200 rendőr, 20-500 technikai eszköz, valamint összességében 26 szolgálati kutya és 14 szolgálati ló bevetésével vigyáznak a törvények betartására és a szurkolók épségére