Sport

„Remélem, egy nap majd együtt focizunk a mennyben” - így búcsúzott Maradonától a futballvilág

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, életének 60. évében szívroham következtében elhunyt Diego Armando Maradona, minden idők egyik legjobb labdarúgója. Halálának nyomán Argentínában háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a köztársasági elnök, a futballvilág különböző szereplői - csapatok, egykori és jelenlegi játékosok, sportvezetők - pedig egymás után emlékeztek meg az „isteni Diegónak” becézett legendáról.

„Remélem, egy nap majd együtt focizunk a mennyben” - így búcsúzott Maradonától a futballvilág
Diego Maradona emléke örökké élni fog
Fotó: AFP/DPA/Norbert Forsterling

Teljes szövetségünk és elnökünk, Claudio Tapia mély szomorúságát fejezi ki legendánk, Diego Armando Maradona halála miatt. Szívünkben örökké élni fogsz - írta az Argentin Labdarúgó Szövetség a Twitteren.

Objektum doboz

Természetesen egykori klubjai, a Boca Juniors, a Barcelona, a Napoli és a Sevilla is megemlékeztek róla:

„Örök hálánk, mindörökké Diego!”

Objektum doboz

„Köszönünk mindent, Diego!”

Objektum doboz

„Szívünkben örökké élsz, Ciao Diego!”

Objektum doboz

„Egy egész ország hőse, maga a futball. Minden idők egyik legnagyobb futballistája, és mi szerencsések voltunk, hogy Sevillában élvezhettünk a játékát Diego Maradona mindörökkön örökké. Nyugodj békében!”

Objektum doboz

A futballvilág legendái, korábbi csillagai közül is sokan kifejezték tiszteletüket:

„Egy nagyon jó barátot veszítettem el, a világ pedig egy legendát. Annyi mindent lehetne még mondani, de egyelőre csak Istent kérem, hogy adjon erőt a családtagjainak. Remélem, egy napon majd együtt focizhatunk a mennyben” - fogalmazott a háromszoros világbajnok Pelé, akit a FIFA az ezredfordulón a XX. század legjobb játékosává választott Maradona mellett.

Objektum doboz

„Elment a barátom, Maradona, a legenda. Az argentin, aki nemcsak azzal hódította meg a világot, amit a labdával művelt, hanem az életörömével és az egyedi személyiségével is. Ahogy már néhányszor elmondtam, ő a legjobb azok közül, akiket a pályán láttam játszani” - így Romário, a futballtörténelem egyik legjobb góllövője, az 1994-es világbajnokság győztese és gólkirálya.

Objektum doboz

Egykori válogatottbeli csapattársa, Osvaldo Ardiles köszönetet mondott neki a barátságukért, és minden idők legjobb játékosának nevezte. „Rengeteg csodálatos pillanatot töltöttünk együtt a pályán, lehetetlen megmondani, melyik volt a legszebb közülük. Nyugodj békében, barátom!”

Objektum doboz

Lothar Matthäus, akit Maradona a könyvében a legkeményebb ellenfelének nevezett, egy közös képüket osztotta meg az Instagramon:

Objektum doboz

„Nagyon-nagyon szomorú ez a nap a futballvilág számára. A legjobb játékosa, akit valaha láttam és aki ellen védhettem” - írta a Manchester United és a dán válogatott ikonikus kapusa, Peter Schmeichel.

Objektum doboz

Egy másik kapuslegenda, a világ- és Európa-bajnok Iker Casillas is fejet hajtott:

„Szomorú nap a mai a futball számára. Maradona elhunyt. Nyugodjon békében, a sportág legnagyobb zsenije”

Objektum doboz

Persze a jelen sztárjai is elbúcsúztak Maradonától:

Neymar egy közös képpel tisztelgett: „Nyugodj békében! A futball legendája”

Objektum doboz

A gyakran csak Maradona utódjaként emlegetett Lionel Messi, a Barcelona argentin zsenije is szép szavakkal búcsúzott barátjától:

„Szomorú nap ez a mai minden argentin és általában a futball számára is. Itt hagyott bennünket, és mégsem, hiszen Diego örök. Megőrzöm minden közös emlékünket, és őszinte részvétemet küldöm a családjának és barátainak”

Objektum doboz

A Juventus és a portugál válogatott ötszörös aranylabdás klasszisa, Cristiano Ronaldo hasonlóan tiszteletteljes sorokkal köszönt el:

„Egy baráttól búcsúzom, a világ pedig egy örök zsenitől. Minden idők egyik legjobbja, páratlan mágus. Túl korán hagyott itt bennünket, de határtalan örökséget hagy maga után, és egy olyan űrt, ami betölthetetlen. Nyugodj békében, nagyágyú, soha nem fogunk elfelejteni”

Objektum doboz

"Emléked örökké fennmarad, soha nem feledünk. Nyugodj békében, Diego!" - írta Andrés Iniesta, a Vissel Kobe középpályása, aki a Barcelonával többek között kilenc bajnoki címet és négy Bajnokok Ligáját nyert, a spanyol válogatott színeiben pedig kétszeres Európa- és egyszeres világbajnoknak mondhatja magát.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink