Sport

Az egész világot megrendítette Kobe Bryant tragédiája

Ahogy arról vasárnap este mi is írtunk, helikopter-balesetben életét vesztette a Los Angeles Lakers korábbi kiváló játékosa, minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, Kobe Bryant. A szerencsétlenségnek összesen kilenc áldozata volt, köztük a legendás sportoló 13 éves lánya. A világ sportszerető közvéleménye megrendülve értesült a szörnyű tragédiáról, sorra fejezték ki részvétüket és Bryant iránti megbecsülésüket sportolók, zenészek, politikusok, közéleti személyiségek. A Los Angeles Lakers csarnoka, a Staples Center környékén több ezer szurkoló gyűlt össze, hogy tisztelegjen a csapat ikonja előtt.

Az egész világot megrendítette Kobe Bryant tragédiája
Kobe Bryant világszerte rengeteg ember számára jelentett inspirációt
Fotó: AFP/Anadolu/Tolga Adanali

A drukkerek - akik közül sokan Bryant mezét viselték - mécseseket gyújtottak és koszorúkat helyeztek el a csarnok előtt, és Ko-be, Ko-be, valamint MVP skandálásokkal éltették egykori kedvencüket.

Gyászoló szurkolók a Lakers otthonánál, a Staples Centernél
Gyászoló szurkolók a Lakers otthonánál, a Staples Centernél
Fotó: AFP/Getty Images North America

Az NBA vasárnapi játéknapján minden mérkőzés előtt megemlékeztek a 41 éves korában elhunyt klasszisról. A címvédő Toronto Raptors és a San Antonio Spurs összecsapásán a két csapat az első támadásánál nem vezetett akciót, mindegyik hagyta lepörögni a 24 másodpercből álló támadóidőt - miközben a közönség felállva tapsolt -, ezzel emlékezve a Los Angeles Lakers egykori legendás játékosára, akinek ez volt a második mezszáma.

Hasonlóképpen tettek a játékosok a Memphis Grizzlies és Phoenix Suns találkozóján, ott az egyik csapat 8 másodpercig állt csendben, mivel Bryant pályafutásának első felében ezzel a mezszámmal játszott.

Összességében a gyász árnyékában telt az egész játéknap, a játékosok az összes pályán a könnyeikkel küszködtek a szünetekben.

Trae Young Bryant előtt tisztelegve nyolcas számú mezben lépett pályára az Atlanta Hawks Washington Wizards elleni meccsén
Trae Young Bryant előtt tisztelegve nyolcas számú mezben lépett pályára az Atlanta Hawks Washington Wizards elleni meccsén
Fotó: AFP/Getty Images North America/Kevin C. Cox

„Az NBA-család lesújtva értesült Kobe Bryant és lánya, Gianna tragikus haláláról” - írta hivatalos közleményben a liga igazgatója, Adam Silver.

„Kobe 20 éven keresztül megmutatta nekünk, hogy bármi lehetséges, ha a rendkívüli tehetség a győzelem iránti feltétlen odaadással párosul. Ő volt a kosárlabda történetének egyik legkiemelkedőbb játékosa, eredményei legendásak: Öt NBA-bajnoki cím, egy MVP-díj, 18 All Star-gála-részvétel és két olimpiai aranyérem. Legfőképp viszont azért fognak rá emlékezni, mert világszerte arra inspirálta az embereket, hogy kosárlabdát vegyenek a kezükbe, és a tőlük telhető legjobb teljesítményt nyújtva küzdjenek a pályán. A parketten megszerzett bölcsességét egyfajta küldetésként, nagylelkűen osztotta meg az őt követő generációkkal, különösen nagy örömmel adta tovább a játék iránti szeretetét lányának, Giannának.

Őszinte részvétünket küldjük feleségének és családjának, valamint a Lakersnek és az egész sportvilágnak” - fogalmazott a sportvezető.

A sokak által minden idők legjobb kosarasának tartott Michael Jordan is mély gyászának adott hangot: „Nincsenek szavak, hogy leírják azt a fájdalmat, amit most érzek. Szerettem Kobe-t, olyan volt számomra, mintha az öcsém lett volna. Gyakran beszéltünk, és nagyon fognak hiányozni azok az eszmecserék”.

„Nem találok szavakat, hogy kifejezzem azt a fájdalmat, amin keresztülmegyek unokahúgom, Gigi és a testvérem elvesztése miatt. Szeretlek és nagyon fogsz hiányozni” - írta Shaquille O'Neal, aki három bajnoki címet nyert Bryant oldalán.

Objektum doboz

Nagyszerű gesztust gyakorolt a Dallas Mavericks csapatának tulajdonosa, aki bejelentette, hogy a Bryant iránti tiszteletük jeléül visszavonultatják a 24-es mezszámot, így többi senki sem viselheti azt a texasi gárdában.

A futballvilágot sokkolták a történtek

Bryant közismerten nagy futballrajongó volt, így nem meglepő, hogy a futballvilág számos szereplője is megemlékezett róla. Kedvenc csapata az AC Milan így búcsúzott tőle Twitteren:

Objektum doboz

„Nincsenek szavaink, hogy kifejezzék, mennyire sokkolt bennünket minden idők egyik legnagyobb sportolójának, Kobe Bryantnek a halála, aki ráadásul óriási Milan-drukker is volt. Részvétünk a családoknak és mindazoknak, akiket érintett ez a tragikus baleset. Örökké hiányozni fogsz, Kobe”

„Ez az ember volt a legnagyobb bálványom a sportban. A munkamorálod és a mentalitásod már akkortól inspirált, amikor megértettem, hogy mi kell a profivá váláshoz. Épp csak elkezdted élvezni az életed új fejezetét, és most így hagysz itt bennünket, ez borzasztó... Nagyon szeretlek, te vagy a legjobb” - írta Romelu Lukaku, az Inter vb-bronzérmes csatára.

„Nyugodj békében barátom” - Ronaldinho Gaúcho

Objektum doboz

„Még találkozunk, legenda” - Diego Maradona

Objektum doboz

A PSG brazil zsenije, Neymar vasárnap a Lille ellen lőtt első gólját Bryant emlékének ajánlotta:

Objektum doboz

„Megszakad a szívem, szomorúan értesültem Kobe Bryant és lánya, Gianna haláláról. Kobe egy igazi legenda volt, aki sokak számára jelentett inspirációt Részvétemet küldöm a családjának, barátainak, és mindazok családjainak, akik elvesztették szeretteiket a katasztrófában.” - Cristiano Ronaldo.

Objektum doboz

„Nincsenek szavak. Együttérzésem Kobe családjának és barátainak. Nagy örömömre szolgál, hogy találkozhattam vele, és jól éreztük magunkat együtt. Egy igazi zseni távozott közülünk.” - Lionel Messi

Objektum doboz

A tenisz világa is szomorúan reagált a történtekre:

„Őszintén gyászolok. Kobe a mentorom és a barátom volt. Te és a lányod a szívünkben éltek tovább örökké” - írta a Twitteren Novak Djokovic, az Australian Open címvédője.

Objektum doboz

A világelső Rafael Nadal úgy fogalmazott: „Ma korán arra a szörnyű hírre ébredtem, hogy a világ egyik legnagyobb sportolója elhunyt. Sokkot kaptam.”

Rajtuk kívül több teniszező, köztük a Melbourne-ben 2014-ben győztes Stan Wawrinka, a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitova, a tinédzser tehetség, Cori Gauff és a korábbi világklasszis, Marija Sarapova is szomorúan reagált a tragédia hírére és együttérzését fejezte ki a hozzátartozóknak.

„Szörnyen szomorú” - írta a legendás Rod Laver. „Nyugodj békében Bryant. Túl fiatalon.”

A Pro Bowl is a gyászról szólt

Az NFL hagyományos gálameccsét is beárnyékolta a gyász. A mérkőzés előtt a futballisták Russel Wilsonnak, a Seattle Seahawks mélyen vallásos irányítójának vezetésével közösen imádkoztak a balesetben elhunytakért.

A mérkőzésen többen is Bryantre emlékeztek egy-egy megmozdulás után, az elkapó Davante Adams mindkét touchdownja után a 24-es számot - ez volt Bryant második mezszáma a 8-as után - mutatta a kamerának, majd az égre nézett. A kivetítőn többször is az elhunyt sztár arcképét mutatták, a játékosok pedig térdre ereszkedve rótták le tiszteletüket.

Donald Trump és Barack Obama is megemlékezett

Donald Trump amerikai elnök két bejegyzést is szentelt a Twitteren a balesetnek. Első bejegyzésében „szörnyűséges hírnek” minősítette a tragédiát, majd később azt írta: „jóllehet, minden idők tényleg egyik legnagyobb kosarasa volt, de épp csak élni kezdett”.

Objektum doboz

Barack Obama, az Egyesült Államok korábbi elnöke a kosárlabdázás „legendájának” nevezte, Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója pedig közleményben hangsúlyozta, hogy Bryant „történelmet csinált”, és „kikövezte az utat a játékosok új nemzedéke előtt”.

Bryant bekerül a Hírességek Csarnokába

„Így tisztelgünk Kobe emléke előtt. A történelem legemblematikusabb osztálya nyer felvételt ebben az évben Kobe, Tim Duncan és Kevin Garnett személyében” - jelentette be Jerry Colangelo, a Massachusetts állambeli Springfieldben található intézmény vezetője.

A játékosokat leghamarabb három évvel a visszavonulásuk után iktathatják be a halhatatlanok közé. Bryanthez hasonlóan Duncan és Garnett is 2016-ban fejezte be pályafutását.

Kapcsolódó írásaink