Montázs
Egy alkohol, amely tele van vitaminnal, és a koleszterinen is segít
Évszázadok óta népszerű

Krémes, gazdag és laktató, tele finom fűszerekkel, amelyek belülről melegítenek fel. A tojáslikőr sokak kedvence, pedig valószínűleg nem is tudják, hogy mennyi mindenre használták ezt az italt.
Állítólag az emberek legalább a 13. század óta isznak valami hasonlót, amelyben a tojás, tej/tejszín, fűszerek és alkohol különböző változatait használták. A brit szerzetesek possetet ittak, amely egy meleg sörpuncs tojással és fügével. Állítólag még George Washington is közzétette a saját tojáslikőrreceptjét, amely tejszínt, tojást és négy különböző típusú alkoholt tartalmaz.
A tojáslikőr meglepően sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, különösen ha kiváló minőségű alapanyagokból készül, mint például házi tojás, kókusz- vagy makadámiadió, tej és kollagénpor. A fűszerek is fokozzák a tojáslikőr tápértékét.
A tojáslikőrben lévő tojások bőséges adag minőségi zsírokat és fehérjéket tartalmaznak, különösen akkor, ha jó minőségű tojásokat választunk.
A régi jelentések ellenére, miszerint a tojás egészségtelen a magas koleszterin- és zsírtartalma miatt, valójában egészen jót tesz az egészségnek. Egy tojás 6-7 gramm jó minőségű, teljes értékű fehérjét, megfelelő mennyiségű egészséges zsírt (különösen a gyulladáscsökkentő Omega–3 zsírsavakat), valamint számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, beleértve a folátot, kolint, biotint, cinket, vasat, A-, D- és E-vitamint, valamint a luteint és a zeaxantint.
Egy kutatás szerint a tojásfogyasztás összefüggésben áll a szív egészségének javulásával. Egy tanulmányban a tojás alacsony szénhidráttartalmú étrendbe való felvétele növelte a HDL-koleszterinszintet, és csökkentette a metabolikus szindrómával kapcsolatos kockázati tényezőket a túlsúlyos vizsgálati résztvevőknél. A tojásfogyasztás pedig nem emelte az LDL- vagy az összkoleszterinszintet.
Az energialöket és az egészséges kognitív funkciók támogatása érdekében a kókusztej az alacsony szénhidráttartalmú tojáslikőr egy másik egészséges aspektusa. A kókusztermékekben található, közepes szénláncú trigliceridek (MCT-k) gyors, tisztán égő üzemanyagot biztosítanak a sejtek számára, és termogének, amely azt jelenti, hogy fokozzák az anyagcserét és a testzsírégetést. Az agyműködés serkentéséről is ismertek, mivel a közepes szénláncú trigliceridek anyagcsere-melléktermékei nagy teljesítményű üzemanyagot jelentenek agyunk számára.
A gyulladáscsökkentő hatásuk mellett a tojáslikőrben található fűszerek – a fahéj, a szerecsendió, a kardamom és a szegfűszeg – rengeteg antioxidánst is tartalmaznak. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől, amely folyamat károsítja, és gyulladást okoz a sejtekben, valamint felgyorsítja az öregedést.
Ráadásul ezek mind „melegítő” fűszerek, amely azt jelenti, hogy felpörgetik az anyagcserét, és javítják az emésztést, valamint belülről segítenek felmelegedni.
A tojáslikőr alapvetően alkoholos ital, de elkészíthető alkoholmentesen is, illetve tovább fokozható az élvezet egy csepp rum, brandy vagy whisky hozzáadásával.
Egyesek szerint az alacsony vagy mérsékelt alkoholfogyasztás javítja a hangulatot, csökkenti a stresszt, és összefüggésben áll a depresszió kockázatának csökkenésével. Csökkenti a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is, és idővel javítja a kognitív teljesítményt, különösen a problémamegoldást és a rövid távú memóriát.