Montázs
Javítja a szív egészségét és a koncentrációt, de az emésztésre is hatással van
Sokrétű felhasználás

A guarana egy brazíliai növény, amely az Amazonas medencéjében őshonos. Paullinia cupana néven is ismert, mászó növény, amelyet gyümölcse miatt értékelnek.
Az érett guarana gyümölcs mérete körülbelül egy kávébabé. Hasonlít az emberi szemre, vörös héja fekete magot rejt, amelyet fehér maghéj borít. A guarana kivonatot a magok porrá törésével nyerik.
Az amazóniai törzsek évszázadok óta használják a guarana gyógyászati tulajdonságait.
Nagy mennyiségű stimulánst tartalmaz, például koffeint, teofillint és teobromint. A guarana antioxidánsokkal is büszkélkedhet, például tanninokkal, szaponinokkal és katechinokkal.
Az antioxidánsok azért fontosak, mert semlegesítik a potenciálisan káros szabad gyököket. Ezek a molekulák kölcsönhatásba léphetnek a sejtek részeivel, és az öregedéssel, szívbetegségekkel, rákkal és más betegségekkel összefüggő károsodásokat okozhatnak.
A guaranát leginkább népszerű energiaitalok összetevőjeként ismerik. Kiváló koffeinforrás, amely segít a koncentráció és a mentális energia fenntartásában.
A koffein az adenozin hatását gátolja, amely egy olyan vegyület, amely segít az agynak ellazulni. Az adenozin receptorokhoz kötődik, megakadályozva azok aktiválódását.
Egy kutatás szerint a rövid ideig szedett guarana hatással lehet a kognitív teljesítményre. A kutatók azonban megjegyzik, hogy nem ismert, hogy ez a hatás a guaranában található anyagoknak, például a koffeinnak köszönhető-e.
Az elhízás egyre nagyobb problémát jelent, és számos krónikus betegséggel, többek között szívbetegséggel, 2-es típusú cukorbetegséggel és rákkal áll összefüggésben. A guarana olyan tulajdonságokkal rendelkezhet, amelyek elősegítik a fogyást.
A guaranával kiegészített étrend megakadályozta az olyan biológiai hatásokat, mint a súlygyarapodás, az inzulinrezisztencia és az adipokin-diszreguláció, amely elhízáshoz és szív- és érrendszeri problémákhoz vezet.
A világ különböző részein az emberek a guaranát természetes gyomorerősítőként használják emésztési problémák, például krónikus hasmenés és székrekedés kezelésére. Lehet, hogy hasmenésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, mert gazdag tanninokban és növényi antioxidánsokban.
Másrészt a guarana gazdag koffeintartalmának köszönhetően természetes hashajtóként is hat.
A koffein serkenti a perisztaltikát, amely aktiválja a megbízható forrás szerinti összehúzódásokat a belekben és a vastagbél izmaiban. Ez enyhítheti a székrekedést azáltal, hogy a tartalmat a végbélbe tolja.
Az alacsony dózisú guaranában nincs sok koffein, ezért inkább hasmenésgátló hatása van. A magas dózisok több koffeint tartalmaznak, és hashajtó hatással bírhatnak.
A guarana kétféleképpen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Először is, a guaranában található antioxidánsok segíthetnek a véráramlásban és megelőzhetik a vérrögképződést. Másrészt a guarana csökkentheti az LDL „rossz” koleszterin oxidációját. Az oxidált LDL koleszterin hozzájárulhat az artériákban a plakkok kialakulásához.
Az amazonasi törzsek történelmileg fájdalomcsillapítóként használták a guaranát. Fájdalomcsillapító tulajdonságait magas koffeintartalmának köszönheti. A koffein megbízható forrás szerepet játszik a fájdalomcsillapításban azáltal, hogy megköti és blokkolja az adenozin receptorokat. Ezen receptorok közül kettő, az A1 és az A2a, stimulálja a fájdalomérzetet. Amikor a koffein kötődik ezekhez a receptorokhoz, csökkentheti a fájdalomérzetet.
Erős antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságai miatt a guaranát a kozmetikai iparban krémek, testápolók, szappanok és hajápolási termékek összetevőjeként használják. Ezenkívül koffeintartalma segíthet a bőr vérellátásában. A koffein a szervezetben bizonyos farmakológiai hatóanyagokká, például teobrominná alakul. A teobromin tágítja az ereket, növeli a véráramlást, ami fontos a bőr működése szempontjából.
A guarana számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyek gátolhatják vagy elpusztíthatják a káros baktériumokat. Az egyik ilyen baktériumfaj az Escherichia coli (E. coli), amely az ember és az állatok belében él. A legtöbb E. coli-baktérium ártalmatlan, de néhányuk hasmenést vagy betegséget okozhat.