Életmód

Mennyire káros a kőműves actimel?

Mindennapi fogyasztás

Tüske, rakéta, kőműves actimel vagy éppen tipli. Számtalan néven ismert a kis üvegekben kapható szesz, ami habár nagyon népszerű, elképesztően káros lehet.

Mennyire káros a kőműves actimel?
Tüske, rakéta, kőműves actimel. Számtalan ízben és formában kapható, és csak pár száz forint
Fotó: MH

Megkérdeztünk több árusító helyet és egy dologban megegyeztek. Elképesztő mennyiség fogy a kis üveges italból. Sokan a napjukat kávé helyett vagy kávé mellett ezzel az alkohollal kezdik, ami azért is veszélyes, mert reggelire rögtön 30-60 százalékos alkoholt fogyasztanak.

Az égetett szesz, más néven tömény alkohol, mint a vodka, a whisky vagy a pálinka rendszeres vagy túlzott fogyasztása számos káros hatással járhat az egészségre.

Rövid távon károsodik a központi idegrendszer, a reakcióidő lelassul, romlik a koncentráció és az ítélőképesség. Nagy mennyiség egyszeri elfogyasztása alkoholmérgezést okozhat, ami eszméletvesztéshez, légzésleálláshoz vagy halálhoz is vezethet.

Hosszú távon májkárosodást okozhat. Zsírmáj, májgyulladás, májzsugor de májrák is kialakulhat. Szív- és érrendszeri betegségek kiváltó oka is lehet, magas vérnyomást, szívritmuszavarokat, stroke-ot okozhat.

Az idegrendszert is nagyon megviselheti, memóriazavarok, koncentrációs nehézségek, idegkárosodás léphet fel, de pszichés problémákat is okozhat, mint a depresszió, a szorongás, az alvászavarok és nem utolsósorban az alkoholizmus.

Emésztőrendszeri problémákat is okozhat. Rendszeres fogyasztása gyomorhurutot, hasnyálmirigy-gyulladást, nyelőcsőrákot és gyomorrákot is eredményezhet.

Az immunrendszer gyengülésével is járhat a rendszeres fogyasztása, aminek következtében gyakoribb fertőzések és lassabb sebgyógyulás alakulhat ki.

Az égetett szesz egy másik elnevezése a desztillált alkoholos italoknak, vagyis az olyan italoknak, amelyekben az alkoholt lepárlással állítják elő, nem pedig csak erjesztéssel, mint a sörnél vagy bornál.

A vodka, a pálinka, a rum, a gin, a tequila, a brandy és a likőrök tartoznak ebbe a csoportba.

Az égetett szesz kifejezés onnan ered, hogy az alkoholtartalmú folyadékot megfőzik vagy megégetik (lepárolják), hogy elválasszák belőle a tiszta alkoholt és így magasabb alkoholtartalmú italt kapjanak – ezek gyakran 35–60 százalék alkoholtartalmúak.

Ezek az italok könnyen elérhetők, ráadásul pár száz forintba kerülnek, így nagyon könnyen szokássá válhat a fogyasztásuk. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy mennyire káros lehet a szervezetre.

Kapcsolódó írásaink