Montázs
Védhet a rák és a magas vérnyomás ellen, de a csontokat is erősítheti
Nem csak keleten hasznos

A legtöbb bambuszfajta hihetetlenül szívós, és jól megél trópusi és hideg, hegyvidéki éghajlaton egyaránt. A világ leggyorsabban növekvő növényei közé tartoznak, akár 60 centimétert is képesek nőni egyetlen nap alatt.
A bambuszrügyek a bambusznövények ehető hajtásai, amelyek számos ázsiai ételben megtalálhatóak.
Becslések szerint világszerte 1500 bambuszfaj él.
A hajtásokat jellemzően fogyasztás előtt meghámozzák, mivel a külsejük fás, vastag állagú, ami nehezen rágható. Sokféle formában megtalálhatóak, beleértve a szárított, friss vagy konzerveket.
A bambuszrügyet számos lehetséges egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe.
Egyes tanulmányok szerint a bambuszrügy segíthet csökkenteni a koleszterinszintet a szív egészségének javítása érdekében.
Egy vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy 360 gramm bambuszrügy elfogyasztása hat nap után jelentősen csökkentette a teljes és az LDL (rossz)- koleszterin szintjét. Ennek oka lehet a bambuszrügyekben található oldható rost, amely felszívja a vizet a bélben, és összefüggésbe hozható a koleszterinszint csökkenésével.
A rostok elősegíthetik a rendszerességet, és még olyan betegségek ellen is védelmet nyújthatnak, mint az aranyér, a divertikulitisz és a vastagbélrák.
Kémcsöves kutatások szerint a bambuszrügyek prebiotikumként is működnek, ami azt jelenti, hogy támogatást ad a bélben lévő hasznos baktériumoknak. A kutatások azt mutatják, hogy a bél mikrobiomja központi szerepet játszhat az egészségben és a betegségekben, és segíthet megelőzni az olyan állapotokat, mint a szívbetegség, a rák, a 2-es típusú cukorbetegség, a depresszió és az elhízás.
A bambuszrügy alacsony kalóriatartalmú, de magas rosttartalmú, így nagyszerű kiegészítője az egészséges fogyókúrás étrendnek. A rostok segíthetnek lelassítani a gyomor kiürülését, hogy hosszabb ideig megőrizze teltségérzetét az étkezések között.
A kardiológusok azt javasolják, hogy naponta egyen bambuszrügyet, mivel ez megóvja a szívet a különböző szívbetegségektől. Ezek a fitoszterolokkal és fitonutriensekkel teli hajtások főzve, fermentálva fogyasztva segítik az eltömődött artériák kitisztítását.
A vitaminok és ásványi anyagok tárházaként ezek a hajtások segítenek az immunitás erősítésében is. Az egészséges összetevők az agy éles működését is segítik, és csökkentik a neurodegeneratív betegségek kockázatát.
Indiában a hajtásokból kinyert levet mérgezés ellen is használjál, különösen kígyó, skorpió és más mérgező élőlények harapása esetén. Az Ayurveda azt javasolja, hogy igya meg a levet, és helyileg alkalmazza a méreg kiöblítésére.
A hajtásokban található vitaminok és egyéb vegyületek széles skálája erősíti a tüdőt és javítja annak működését. Ahhoz, hogy a váladékot kiöblítsük a tüdőből, vízben forraljuk a megmosott bambuszrügyet percekig. Hűtsük le és keverjük össze mézzel. Ez az elegy természetes köptetőként szolgál, légzési problémák és egyéb légúti betegségek enyhítésében is segít.
A bambuszrügy az egyik legjobb kálium- és foszforforrás. Egy adag bambuszrügy kétszer annyi káliumot tartalmaz, mint egy banán, ami a napi szükséges káliumszint körülbelül 13 százaléka. A kálium a sejt- és testnedvek fontos összetevője, amely segít szabályozni a pulzusszámot. Sőt, a nátrium hatásainak ellensúlyozásával kontroll alatt tartja a vérnyomást. A kálium és a foszfor emellett fenntartja az egészséges csontozatot, és segíti a szervezet izomerejét.
A bambuszrügyről ismert, hogy gazdag szilícium-dioxid-tartalommal. A szilícium-dioxid a cink és a vas után a harmadik leginkább túlcsorduló elem az emberi szervezetben. A szilícium-dioxid növeli a szövetekben a hidroxiprolin szintjét, amely kulcsfontosságú aminosav a kollagén- és elasztinszintézishez. Emellett a kollagéntermelés a bőr hidratálásához, sima textúrájához, ragyogásához és fiatalos ugrálásához vezet.
A bambuszrügyben található vegyületek antiallergén, antioxidáns, antibakteriális, gombaellenes, neuroprotektív és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Elsősorban ez az oka annak, hogy a bambusz a bőrápoló termékek kulcsfontosságú összetevőjévé válik.