Egészség

Ehető az uborka héja?

Az év nagy részében spanyol vagy holland üvegházakból származó zöldséget kaphatunk

Az uborka manapság igazi „örökzöldnek" számít, hiszen annak ellenére is egész évben kapható, hogy valójában csak júniustól szeptemberig tart a szezonja idehaza (az év többi részében nagyrészt spanyol vagy holland üvegházakból származik). Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy tényleg meg kell-e hámozni fogyasztás előtt ezt a 96 százalékban vízből álló tökfélét, vagy nyugodt szívvel megehetjük a héját is – írta meg az agroinform.hu.

Ehető az uborka héja?
Tápérték szempontjából biztosan jobb az uborkát a héjával együtt megenni
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Patrick Pleul

Sokan aggódnak az uborka héjában lévő növényvédőszer-maradékok miatt, részben joggal, hiszen egy 2020-as laboratóriumi vizsgálat peszticideket mutatott ki a Spanyolországból és Hollandiából származó uborkák felében, bár ezek mennyisége jóval a megengedett szint alatt volt.

Mások azért teszik le a voksukat a hámozás mellett, mert az uborka héját túl keménynek vagy az ízét túl keserűnek tartják. Igazság szerint a legtöbb keserűanyag (cucurbitacin) az uborka végeiben halmozódik fel, ezért általában az is elegendő, ha az uborkának ezeket a részeit levágjuk.

Miért érdemes megenni az uborka héját?

A héj fogyasztása mellett sok érv szól, például az, hogy sok olyan értékes tápanyagot — többféle vitamint, ásványi anyagot, rostokat – tartalmaz, amelyek hathatósan hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.

Tápérték szempontjából biztosan jobb az uborkát a héjával együtt megenni, csak egyre kell figyelni: a fogyasztás előtti alapos tisztításra, amivel eltávolíthatóak a talajmaradványok, a baktériumok és más szennyeződések.

Kapcsolódó írásaink