Egészség
Ehető az uborka héja?
Az év nagy részében spanyol vagy holland üvegházakból származó zöldséget kaphatunk

Sokan aggódnak az uborka héjában lévő növényvédőszer-maradékok miatt, részben joggal, hiszen egy 2020-as laboratóriumi vizsgálat peszticideket mutatott ki a Spanyolországból és Hollandiából származó uborkák felében, bár ezek mennyisége jóval a megengedett szint alatt volt.
Mások azért teszik le a voksukat a hámozás mellett, mert az uborka héját túl keménynek vagy az ízét túl keserűnek tartják. Igazság szerint a legtöbb keserűanyag (cucurbitacin) az uborka végeiben halmozódik fel, ezért általában az is elegendő, ha az uborkának ezeket a részeit levágjuk.
Miért érdemes megenni az uborka héját?
A héj fogyasztása mellett sok érv szól, például az, hogy sok olyan értékes tápanyagot — többféle vitamint, ásványi anyagot, rostokat – tartalmaz, amelyek hathatósan hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.
Tápérték szempontjából biztosan jobb az uborkát a héjával együtt megenni, csak egyre kell figyelni: a fogyasztás előtti alapos tisztításra, amivel eltávolíthatóak a talajmaradványok, a baktériumok és más szennyeződések.