Montázs

Termékek, amik akkor is megromlanak, ha száraz szekrényben tartják őket

Fontos a lejárati dátum

A diófélék és a gabonafélék akkor is megromolhatnak, ha száraz és hűvös helyen tárolják őket. Ennek oka kémiai összetételük: a zsírok, szénhidrátok és fehérjék kölcsönhatásba lépnek a környezettel, ami idővel befolyásolja az élelmiszer ízét, szagát és állagát – írja a Gismeteo.

Termékek, amik akkor is megromlanak, ha száraz szekrényben tartják őket
A diófélék és a gabonafélék ha száraz helyen tartják, akkor is megromlanak, ezért érdemes a lejárati időre is figyelni
Fotó: AFP/Connect Images/Chihiro Ishino

A diófélék romlásának fő oka a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) magas tartalma. Ezek a zsírok hajlamosak az oxidációra: oxigénnel érintkezve molekuláik lebomlanak, szerkezetük megváltozik, és fanyar szagot és ízt fejlesztenek. A dió különösen érzékeny az oxidációra, ezért hűtőben vagy fagyasztóban kell tárolni.

A gabonafélék, például a rizs, idővel más folyamatokon mennek keresztül. Az egyik legfontosabb változás a keményítő- és fehérjemolekulák átrendeződése által okozott száradás. Egyes ázsiai országokban a vásárlók figyelembe veszik a betakarítás évét: a friss rizsről úgy tartják, hogy zsengébb és ízletesebb ételeket készít. Megfelelő tárolási körülmények között azonban a gabonafélék több évig is megőrizhetik tulajdonságaikat.

A száraz élelmiszerek eltarthatósági idejének és megjelenésének szemmel tartása nemcsak az íz, hanem az egészség szempontjából is fontos – a romlott diófélék és gabonafélék ételmérgezést vagy mérgező anyagok felhalmozódását okozhatják.

Kapcsolódó írásaink