Montázs
Termékek, amik akkor is megromlanak, ha száraz szekrényben tartják őket
Fontos a lejárati dátum

A diófélék romlásának fő oka a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) magas tartalma. Ezek a zsírok hajlamosak az oxidációra: oxigénnel érintkezve molekuláik lebomlanak, szerkezetük megváltozik, és fanyar szagot és ízt fejlesztenek. A dió különösen érzékeny az oxidációra, ezért hűtőben vagy fagyasztóban kell tárolni.
A gabonafélék, például a rizs, idővel más folyamatokon mennek keresztül. Az egyik legfontosabb változás a keményítő- és fehérjemolekulák átrendeződése által okozott száradás. Egyes ázsiai országokban a vásárlók figyelembe veszik a betakarítás évét: a friss rizsről úgy tartják, hogy zsengébb és ízletesebb ételeket készít. Megfelelő tárolási körülmények között azonban a gabonafélék több évig is megőrizhetik tulajdonságaikat.
A száraz élelmiszerek eltarthatósági idejének és megjelenésének szemmel tartása nemcsak az íz, hanem az egészség szempontjából is fontos – a romlott diófélék és gabonafélék ételmérgezést vagy mérgező anyagok felhalmozódását okozhatják.