Életmód

Ezért érdemes lefagyasztani a kenyeret

Nem csak a tárolás miatt

Sokan lefagyasztják az élelmiszereket, hogy hosszabb ideig eltarthatóak legyenek. A kenyérnek azonban van egy másik érdekes tulajdonsága is: fagyasztás után megváltozik a szerkezete, és egészségesebbé válik – számol be a Sports.kz.

Ezért érdemes lefagyasztani a kenyeret
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Connect Images/Simon Battensby

Hogyan változik a kenyér fagyasztás után?

Kutatások kimutatták, hogy a kenyér fő összetevője, a keményítő a fagyasztás során megváltoztatja szerkezetét.

A normál keményítő gyors szénhidrát, amely megemeli a vércukorszintet.

A lefagyasztott, majd felolvasztott kenyér rezisztens keményítőt tartalmaz, amelyet a szervezet nem emészt meg, hanem táplálékul szolgál a bélben lévő hasznos baktériumok számára.

Milyen előnyei vannak a fagyasztott kenyérnek?

Csökkenti a vércukorszint-kiugrásokat – jó a cukorbetegeknek és azoknak, akik figyelemmel kísérik a vércukorszintet.

Támogatja a bélflórát – segíti a hasznos baktériumokat.

Butirátot termel – egy zsírsav, amely javítja az emésztést.

A glikémiás index még tovább csökken, ha a kenyeret fagyasztás után kenyérpirítóban vagy sütőben megpirítjuk.

Kapcsolódó írásaink