Életmód
Négy étel, amely mérgezővé válhat a hűtőben
Jobb, ha nem ott tároljuk őket

Néha csinálunk olyan dolgokat, amelyek nem éppen ideálisak az egészségünkre nézve, és van, hogy ezzel akár árthatunk is magunknak. Különösen a főzés és tárolás terén vannak olyan szokásaink, amelyek hosszú távon rendkívül károsak lehetnek.
A wellness- és bélflóraszakértő, dr. Dimple Jangda hasznos tippekkel és figyelmeztetésekkel segít eloszlatni az étkezéssel kapcsolatos tévhiteket. Egy posztjában elárulta, hogy számos olyan ételt fogyasztunk, amelyről nem is tudjuk, hogy mérgezővé válhat, és káros hatással van az általános jólétünkre.
1. Hagyma
Akár egy egész hagymát, akár csak egy megmaradt szeletet tárolunk, a hagyma ismert arról, hogy magába szívja a környezetéből érkező baktériumokat. Ez azt jelenti, hogy a hagyma gyorsan mérgezővé válhat. Ráadásul a hűtőben gyorsan penészedik. Akár látható a penész, akár nem, a hagyma felszívja a hűtőben lévő baktériumokat.
2. Hámozott fokhagyma
„Soha ne vásároljunk hámozott fokhagymát, és ne tegyük a hűtőbe. Nagyon gyorsan elkezd penészedni” – figyelmeztetett dr. Jangda. A fokhagyma, mint vízben gazdag növény, hajlamos arra, hogy felszívja a hűtő levegőjéből a nedvességet, így még érzékenyebbé válik a penész kialakulására. A penész korai szakasza a fokhagyma fogyasztása után mellkasi szorítást, köhögést, sípoló légzést és egyéb tüneteket okozhat, míg a későbbi stádiumban megjelenő mikotoxinok a rákkal is összefüggésbe hozhatók.
3. Friss gyömbér
A gyömbér nagyon gyorsan penészesedni kezd, ha hűtőbe tesszük. Ez pedig a vesék és a máj problémáival hozható összefüggésbe. Míg a friss gyömbér egészségügyi előnyei között szerepel a vesebetegségekkel való küzdelem, helytelen tárolása káros hatással lehet. A friss gyömbéren kialakuló penész csak a hűtő hideg hőmérséklete és páratartalma hatására aktiválódik, így fogyasztása mérgezővé válhat.
4. Főtt rizs
A rizs az egyik olyan alapanyag, amely a leggyorsabban penészedik, különösen a főtt változata, mivel a nedvesség és a keményítőtartalom ideális táptalaj a baktériumoknak. A Bacillus cereus nevű baktérium különösen gyakori a rizsben, és ha túl sokáig hűtőben marad, toxikus anyagokat termelhet, amelyek ételmérgezést okozhatnak. Ha mégis a hűtőbe tesszük a főtt rizst, ne tartsuk ott 24 óránál tovább, és mindig alaposan melegítsük fel fogyasztás előtt!