Montázs

Így kell helyesen főzni a rizst

Fontos az előkészítés teljes folyamata

A főtt rizs nemcsak egyszerű köret, hanem számos népszerű étel, például a sushi alapja is. Az étel megjelenése és végeredménye attól függ, hogyan főzik a rizst – számol be a Sports.kz.

Így kell helyesen főzni a rizst
A főtt rizs egyszerű köret, és a népszerű sushi alapja is
Fotó: AFP/NurPhoto/Aman Rochman

Amikor a rizsfőzés célját kitűztük, fontos, hogy figyeljünk az előkészítés teljes folyamatára, kezdve a szemek mosásától a főzésig – írja a Sports.kz.

Köztudott, hogy a rizs főzését annak alapos mosásával kell kezdeni, majd a főzéssel kell folytatni. A kérdés az, hogy szükséges-e fedőt tenni az edényre, ami gyakran vita tárgyát képezi.

A zárt edényben történő főzésre vonatkozó ajánlások ellenére probléma merül fel, különösen akkor, ha a víz forr, habzik és hajlamos kitörni. Ezért gyakran kinyitják a fedelet, de ez száraz rizst eredményezhet.

Mi a teendő ilyen helyzetben? Valóban jobb, ha zárt edényben főzzük a rizst, és a problémák elkerülése érdekében a legjobb megoldás lehet egy multikonyha használata.

Ha nincs multikonyhája, válasszon olyan edényt, amely elegendő helyet biztosít ahhoz, hogy a víz felforrjon, a hab és a gőz távozni tudjon, miután a rizs megduzzadt. Fontos, hogy vastag aljú és falú edényt válasszon, hogy megakadályozza a ragadást.

Ne feledje, hogy kövesse a receptet, és pontosan mérje ki a víz mennyiségét, hogy a rizs omlós, ne pedig száraz vagy túlfőtt legyen.

Kapcsolódó írásaink