Egészség

Három dolog, amelyben van arzén, mégis megesszük

Az ivóvízen kívül egyetlen élelmiszer esetében sincsenek erre vonatkozó hatósági előírások

Közismert, hogy az arzén mérgező, azt viszont már kevesebben tudják, hogy valamennyit mindannyian magunkhoz veszünk, írja a Házipatika.com.

Három dolog, amelyben van arzén, mégis megesszük
Felnőtteknél napi negyven csésze nyers rizs okozhat problémát
Fotó: AFP/Joel Saget

Az ivóvízen kívül egyetlen élelmiszer esetében sincsenek az arzéntartalomra vonatkozó hatósági előírások, pedig az arzén mérgező: a becsült halálos dózisa 100–300 mg. Az, hogy ennek ellenére nem korlátozzák, annak az az oka, hogy az arzén vegyületeinek nagy része ártalmatlan.

Az egyetlen igazán veszélyes élelmiszer, amely arzéntartalma miatt hosszú távú egészségi problémákat, egyebek mellett akár rákot is okozhat, az a rizs, illetve az abból készült összes termék, beleértve a lisztet, a süteményeket, rágcsálnivalókat vagy az anyatej-helyettesítő tápszereket. Néhány kutató úgy véli azonban: ahhoz, hogy az arzén által kiváltott rák valóságos kockázat legyen, felnőtteknél napi negyven csésze nyers rizst, (mintegy hétkilónyit) kellene elfogyasztani. A szakemberek ennek ellenére azt javasolják, hogy akik félnek a rizsben található arzéntól, azok válasszanak fehér rizst, öblítsék le hideg vízzel, és bő vízben főzzék meg.

A tenger gyümölcseiben van messze a legmagasabb arzénkoncentráció, aggódni azonban mégsem kell miatta, hiszen ezekben arzenobetin, az ember számára ártalmatlan vegyi anyag található.

Némi szervetlen arzént gabonafélékkel és gabonaalapú élelmiszerekkel is beviszünk a szervezetbe, így ezek fogyasztását emiatt is érdemes korlátok közé szorítani.

Kapcsolódó írásaink