Egészség

Ételek, amik az életünkre törnek

Veszélyben az egészségünk

A hűtőszekrény a legjobb megoldás a legtöbb élelmiszer tárolására, azonban nem minden termék marad biztonságosan fogyasztható a hideg környezet ellenére sem. Szakértők szerint bizonyos ételek komoly kockázatot jelenthetnek, és könnyen ételmérgezést kaphatunk tőlük – tájékoztat a Life.hu.

Ételek, amik az életünkre törnek
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Vannak ételek, amik kiválóan eltarthatók több napig is a hűtőszekényben, mások azonban – bár nem látszanak romlottnak – mégis ételmérgezést okozhatnak – írja a Life.hu.

Magas fehérjetartalmú ételek

A baktériumok előszeretettel telepednek meg a magas fehérjetartalmú ételeken, így a húsok, halak, tejtermékek és a tojás különös figyelmet igényel. A nyers csirke vagy a pultnál felszeletelt felvágottak is fokozott kockázatot hordoznak, mivel könnyen megfertőződhetnek kórokozókkal.

Friss zöldségek és csírák

Bár az előrecsomagolt saláták kényelmesek, gyakran tartalmazhatnak olyan baktériumokat, mint a listeria. A gombák, csírák és leveles zöldségek is veszélyesek lehetnek, ha nem mossuk meg őket alaposan.

Főtt rizs és főtt tészta

Kevesen tudják, de a főtt rizs különösen veszélyes lehet. A Bacillus cereus baktérium spórái a rizsben tárolás során elszaporodhatnak, ha nem hűtjük le időben. A rizst gyorsan le kell hűteni, és 24 órán belül el kell fogyasztani, és ugyanez igaz a főtt tésztára is.

A hűtőszekrény nem akadályozza meg a baktériumok szaporodását

Sokan azt hiszik, hogy ha egy étel nem büdös vagy penészes, akkor még biztosan nem romlott. Azonban a szalmonella és a listeria gyakran észrevétlen marad. A hűtés lassíthatja a baktériumok szaporodását, de nem állítja meg teljesen. A megfelelő hőmérséklet kulcsfontosságú: az ideális hűtőszekrény-hőmérséklet 2–4°C között van, de az átlagos háztartási hűtő hőfoka gyakran eléri a 7°C-ot is, ami már kedvez a kórokozóknak. Az ételpazarlás elkerülésére praktikus megoldás lehet, ha minden edényt ellátunk dátummal a tárolás során, azonban ha bizonytalanok vagyunk egy étel frissességében, jobb inkább kidobni.

Az ételeket mindig zárt edényben tároljuk, hogy megakadályozzuk a baktériumok terjedését.

A főttétel-maradékokat azonnal hűtsük le, és legfeljebb két napig fogyasszuk el.

Figyeljük a lejárati időket, és ne fogyasszunk kétes állagú vagy szagú ételeket.

Mossunk meg minden friss terméket alaposan, még akkor is, ha csomagolt formában kapható.

Kapcsolódó írásaink