Montázs
Kiderült, miért nem szabad lefagyasztani a paradicsomot
Vannak olyan termékek, amelyek tulajdonságait nemcsak megőrizni, hanem még javítani is lehet
Vannak olyan gyümölcsök, amelyek tulajdonságait nemcsak megőrizni, hanem még javítani is lehet fagyasztással. Ilyen például a datolyaszilva, különösen ha fanyar ízű. Alacsony hőmérsékleten a tanninok (csersav) elpusztulnak, így a bogyó édesebbé válik – írja a Sports.kz.
Mi a helyzet a paradicsommal?
A paradicsomot számos receptben használják hideg és meleg ételekhez. Télen azonban nehéz aromás és ízletes gyümölcsöt találni a boltban, és ha mégis találunk, az ára általában borsos. Savanyítják, szárítják, különféle pasztákat és lecsókat készítenek belőlük, valaki pedig egyszerűen lefagyasztja őket.
Szakértők elmondták, a paradicsomot le lehet fagyasztani, de nincs különösebb értelme.
„Bár a datolyaszilva fagyasztása javítja annak az ízét, ámde nem így működik ez a paradicsom esetében, mert a paradicsom teljesen elveszíti mind az alakját, mind az ízét” – mondja a szakértő.
Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a paradicsom fagyasztása ellenjavallt.
„A legtöbb gyümölcsöt és zöldséget elsősorban friss formában ajánlott fogyasztani. A paradicsom kivételt képez. Tökéletesen elviselnek bármilyen feldolgozást, beleértve a hőkezelést is. Bennük szinte teljes egészében megmarad minden hasznos anyag, köztük a vitaminok és az antioxidáns – likopin. Fagyasztáskor ezek a hasznos anyagok is megmaradnak” – teszi hozzá Vitalij Napolov.
Hogyan kell lefagyasztani?
A szakértő a következőket tanácsolja:
Fagyasztás előtt mossuk meg a paradicsomot és szárítsuk meg. Ezután vágjuk őket szeletekre vagy kockákra. Nem tanácsos egész paradicsomokat lefagyasztani: sok helyet foglalnak a fagyasztóban, és a későbbi feldarabolásuk nagyon problémás lesz. Tegyük légmentesen záródó zacskóba vagy tároló dobozba, majd a fagyasztóba.
A paradicsomot nem túl sokáig, optimális esetben – legfeljebb hat hónapig – érdemes fagyasztva tárolni.
„Fagyasztás után friss formában nem használható fel – csak félkész termékként a meleg ételek főzéséhez. Ugyanakkor jobb, ha előzetes felolvasztás nélkül tesszük az ételbe” – tisztázta szakértőnk.
Egyébként a friss paradicsomot sem ajánlott csak a hűtőben tárolni: sok nedvesség van benne, ami fagyasztáskor elrontja a termék ízét és állagát. A legjobb módja annak, hogy megőrizzük tulajdonságaikat, ha szobahőmérsékleten tároljuk.
Milyen színű paradicsom a leghasznosabb?
A különböző színű paradicsomok nemcsak ízben, hanem hasznos tulajdonságaikban is különböznek. A legfontosabb, hogy a zöld foltos éretleneket ne fogyasszuk, mert ezekben a mérgező anyag tomatin van, aminek a mennyisége, ahogy a gyümölcs érik csökken.
Mint a szakértő korábban elmondta, a fekete paradicsom tartalmazza a legtöbb béta-karotint és antociánokat, amelyek jó antioxidánsoknak számítanak. Ezek az anyagok hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
A piros paradicsomban is van antioxidáns, de egy másik – likopin. Ez is fontos a szív és az érrendszer egészsége szempontjából.
A piros és a rózsaszín paradicsomnak van általában a legintenzívebb íze.
A sárga paradicsom íze kevésbé intenzív és vizesebb, de a legallergénmentesebb.