Montázs

Szabályozza a vércukorszintet, küzd a daganatos sejtek ellen, csökkenti az étvágyat, és megelőzi az öregedést

Rengeteg előnye van a pattogatott kukoricának

Filmnézéshez, focimeccsen vagy éppen csak nassolnivalóként. A pattogatott kukoricát nagyon sok helyzetben fogyasztjuk, és nem is tudjuk, hogy mennyi előnye lehet.

Szabályozza a vércukorszintet, küzd a daganatos sejtek ellen, csökkenti az étvágyat, és megelőzi az öregedést
A pattogatott kukorica szinte minden eseményhez jól illik
Fotó: AFP/Cultura Creative/Frank and Helena

A popcorn teljes kiőrlésű élelmiszer, és nagy mennyiségben tartalmaz számos fontos tápanyagot. 100 gramm popcorn 387 kalóriát, 13 gramm fehérjét, 78 gramm szénhidrátot, 5 gramm zsírt, 15 gramm rostot, 7 százalék B1-vitamint (tiamin), 12 százalék B3-vitamint (niacin), 8 százalék B6-vitamint, 18 százalék vasat, 36 százalék magnéziumot, 36 százalék foszfort, 9 százalék káliumot, 21 százalék cinket, 13 százalék rezet és 56 százalék mangánt tartalmaz.

A popcorn magas élelmi rosttartalmú, ami segít az emésztés rendszerességében, egész nap fenntartja a teltségérzetet, létfontosságú az egészséges szívhez, és még a vastagbélrák ellen is védelmet nyújthat. Magas rosttartalma miatt a pattogatott kukorica fogyasztása segíthet az egészséges bélbaktériumok fejlődésében, amelyek nemcsak az emésztéshez, hanem az egészséges immunrendszerhez is elengedhetetlenek.

A pattogatott kukorica gazdag karotinoid antioxidánsokban, köztük luteinben és zeaxantinban, amelyek nemcsak a szem egészségének védelmében segítenek és védelmet nyújthatnak az időskori makuladegeneráció ellen, hanem az egész rendszerre kiterjedő gyulladás ellen is fellépnek, amely számos krónikus betegség hátterében állhat.

A pattogatott kukorica gazdag B-vitaminban, többek között B3- és B6-vitaminban, folsavban és pantoténsavban. A B-vitamin számos rendszerben nélkülözhetetlen a testi folyamatok szabályozásához. Két példa erre az energiatermelés és a különböző tápanyagok anyagcseréje.

A popcornban jelen lévő B3-vitaminról, más néven niacinról, megállapították, hogy képes természetes módon enyhíteni a depressziót, így a popcorn a szó szoros értelmében vett „vigasztaló étel”.

Foszfort is tartalmaz, egy olyan ásványi anyagot, amely segíti az egészséges csontműködést, valamint a szervezetben számos sejttípus működését. A mangán egy másik, a popcornban található ásványi anyag, amely szintén támogatja az egészséges csontokat.

Az élelmi rostok a szervezeten belüli vércukorszintre is hatással vannak. Ha a szervezet bőséges mennyiségű rosttal rendelkezik, jobban szabályozza a vércukor- és inzulinszint felszabadulását és kezelését.

A vércukorszint ingadozásának csökkentése jelentős bónusz a cukorbetegek számára, ezért a pattogatott kukorica mindig ajánlott, ha valaki cukorbetegségben szenved.

A pattogatott kukorica ferulasavat tartalmaz, amely összefüggésbe hozható bizonyos típusú daganatos sejtek potenciális elpusztításával. Ezért a pattogatott kukorica a rák kezelésében is segít.

Egy tál bio pattogatott kukorica elrágcsálása remek alternatívát nyújt más, kevésbé egészséges rágcsálnivalók helyett, és mivel magas a rosttartalma, csökkentheti az ilyen rágcsálnivalók utáni sóvárgást.

A popcorn öregedésgátlóként hat. A szabad gyökök sokkal több kárt okoznak, mint a rák. Szorosan összefüggésbe hozták őket a korral járó tünetekkel, mint a ráncok, az öregségi foltok, a makuladegeneráció és a vakság, az izomgyengeség, a kognitív hanyatlás, a csontritkulás, az Alzheimer-kór, a demencia, a hajhullás és sok más dolog, ami az öregedéssel kiemelkedővé válik. A pattogatott kukoricától az ember még idős korában is egészségesnek és boldognak érezheti magát, mivel az erős antioxidánsok leküzdik a szabad gyökök ezen hatásait.

A rostok is jótékony módon működnek a szervezetben, és a teljes kiőrlésű gabonafélék olyan típusú rostokat tartalmaznak, amelyek képesek eltávolítani a felesleges koleszterint az erek és artériák falából, ezáltal a popcorn csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, és ezáltal csökkenti a veszélyes szív- és érrendszeri betegségek, például az érelmeszesedés, a szívroham és az agyvérzés esélyét. A popcorn csökkenti a szívrendszer terhelését is, mivel a szívnek nem kell olyan keményen dolgoznia ahhoz, hogy a vért az eltömődött ereken és artériákon keresztül mozgassa.

A szakemberek szerint 28 gramm pattogatott kukorica 0,9 mg vasat tartalmaz. Ez a szám kevésnek tűnhet, de a felnőtt férfiaknak naponta csak 8 mg vasra van szükségük az étrendjükben. A felnőtt nőknek viszont napi 18 mg-ra van szükségük a menstruáció során elvesztett vér miatt. Egyes felmérések szerint a nők közel 10 százaléka vashiányos. Ezért a pattogatott kukorica beiktatása az étrendbe elegendő vasat biztosít a szervezet számára, és segít távol tartani az olyan problémákat, mint a vérszegénység.

Mivel a pattogatott kukorica mint teljes kiőrlésű gabona, oldhatatlan rostjai segítenek kordában tartani az emésztőrendszert, és megelőzik a székrekedést. Kutatók megállapították, hogy azok az emberek, akik rendszeresen ettek popcornt, 22 százalékkal növelték a napi rostbevitelüket. A több rostos étel fogyasztása segít a székrekedés enyhítésében.

A pattogatott kukorica segíti a testsúlyszabályozást. A naponta mérsékelt mennyiségben fogyasztott popcorn segít az emésztés javításában. Magas a rosttartalma, kevesebb kalóriaérték mellett. Segít az éhségérzet csökkentésében is. A popcorn közvetlenül részt vesz a testsúlyszabályozásban.

Kapcsolódó írásaink