Életmód
A kardiológus felsorolja a szívre legveszélyesebb ételeket
Nem mindegy, mit eszünk
– A nagy mennyiségű sót tartalmazó termékek – szószok, chipsek, szárított húsok, pácok, egyes sajtok – folyadékot kötnek meg, ami nemcsak ödémát okozhat, hanem a szervezetben keringő vér mennyiségének növekedését, a szív teljesítményének növekedését és ennek következtében a vérnyomás emelkedését is – magyarázta a kardiológus.
Az orvos megjegyezte, hogy a sós és folyadékban gazdag termékek kombinációja veszélyes. Így azt tanácsolta, hogy a szív egészsége érdekében mondjunk le a brynzával és görögdinnyével készült salátáról. Lobova pontosította, hogy a koffeintartalmú termékek, mint például a tea, a kávé, a kakaó és a keserű csokoládé, növelik a vérnyomást, és gyakrabban összehúzódásra késztetik a szívet. Ugyanakkor, hangsúlyozta a szakember, a perifériás erek beszűkülnek.
– Úgy vélik, hogy kis mennyiségű alkohol fogyasztásakor az erek kitágulnak és csökken a nyomás, de néhány óra elteltével természetes nyomásemelkedés következik be az etanol agyközpontra gyakorolt toxikus hatása miatt. A rendszeres alkoholfogyasztás a víz-elektrolit-egyensúly zavarához és dehidratációhoz vezet, ami szintén vérnyomás-emelkedést okoz” – zárta az orvos.